ponedeljak, 30. mart 1998.

ZAVRSEN 45. FESTIVAL KRATKOG METRA

Spas u videu

Gran-pri juce zavrsenog 45. Festivala jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometraznog filma pripao je dokumentarnom filmu “Tamo gde smo se rastali" Dubravka Badalica, u produkciji “Interwusa" iz Beograda i RTV Kragujevca. Ziri, u kojem su uz predsednika Karolja Viceka radili: Andrija Djukic, Aleksandar B. Kostic, Branislav Milosevic i Nikola Majdak, ovu odluku je obrazlozio impresijom da je autor dosegao izuzetne poetske, moralne i humanisticke vrednosti. Vazno je reci i da je rec o video-ostvarenju, tako da je na ovaj nacin i iscrpljujuca polemika za i protiv objedinjavanja videa i filmske tehnike dobila epilog.

Dodeljeno je i sedam Zlatnih plaketa Beograda, i to: Radiju B-92 za najbolju selekciju filmova na Festivalu, Srdjanu Markovicu, Jeleni Obradovic i Rastku Ciricu za mini film (trajanja do tri minuta) “Colliding Circles" (RTS), Miladinu Colakovicu za eksperimentalni film “Umiranje pruge" (VFC Zastava-film), Deani Srajber za animirani film “Pisma citalaca" (Bikic studio), Milosu Radovicu za kratko igrano ostvarenje “Moja domovina" (Komuna), Mihailu P. Ilicu za dokumentarni film “Presuda" (Exp Ilke i RTS) i Janku Baljku takodje za dokumentarac “Etnicki cisto". Za pojedinacne autorske doprinose ziri je podelio 10 Zlatnih medalja Beograda.

Iako su se organizatori Festivala kratkog metra malo i ljutili na upravu Doma sindikata sto je stvari uredila tako da kultna beogradska filmska manifestacija ove godine protice, u neku ruku, u senci jednog holivudskog blokbastera (“Titanika", naravno), stice se utisak da sami stvaraoci ne doprinose narocito ocuvanju kulta. Primera radi, na poslednjoj festivalskoj konferenciji za novinare, na kojoj su, sto bi trebalo da je cini jos vaznijom, saopstene i odluke o nagradama, nije se pojavio niko od ocekivanih autora. Objasnjenje je mozda u tome da je virus sveprisutne apatije zahvatio i najstariju filmsku festu u gradu.

Po oceni mnogih redovnih gledalaca, ovogodisnja selekcija je pokazala da i reditelji i drugi filmski stvaraoci pate od blagog nedostatka energije. Mada, ima i suprotnih misljenja; Aleksandar B. Kostic, doajen nase kritike i clan zirija, smatra da je festivalska ponuda bila iznad ocekivanja. - To zvuci diplomatski (zavisi sta je ko i na osnovu cega ocekivao), ali selekcija jeste po mnogo cemu iznad vidjenih pojedinih prethodnih godina - rekao je Kostic, konstatujuci dominaciju dokumentarnog filma, i to u video tehnici. Opsti je utisak da je nova tehnologija, ma koliko osporavana sa odredjenih strana, spasla dokumentarni film. Milan Knezevic, umetnicki direktor Festivala, citarao je jednog autora - Dokumentarni film je mrtav, ali je vaskrsao kroz video.

Umesto zakljucka, moze posluziti jedna recenica Karolja Viceka, predsednika zirija: - Cekam hrabre sineaste koji ce svedociti o ovom vremenu, mozda sa jednim filmom: Sta smo mi radili u ovom ratu?

R. Kupres

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /