ponedeljak, 30. mart 1998.

FILIP VUJANOVIC, PREDSEDNIK CRNE GORE, O PROBLEMIMA JUGOSLOVENSKOG ZAJEDNISTVA

Crna Gora nece podrzati nikakav drzavni oblik Kosova

Podgorica. - Predsjednik Vlade Crne Gore Filip Vujanovic izjavio je na sastanku sa beranskim privrednicima da Crna Gora godisnje gubi devedeset miliona doalra "zbog spustenih rampi prema Albaniji i Hrvatskoj". "Crna Gora je jedina drzava na svijetu kojoj su od ukupno cetiri granice - dvije zatvorene" - konstatovao je premijer Vujanovic, dodajuci da "nista od onoga sto medjunarodna zajednica zahtijeva kao uslove za skidanje sankcija", bez cega, kako je naglasio, nema napretka, "nije obaveza koju treba da izvrsi Crna Gora".

Iako je u skladu sa "politickim bontonom uputio cestitku predsjedniku Vlade Republike Srbije Mirku Marjanovicu, crnogorski premijer tvrdi da je "ova vlada, ipak, spoj nespojivog". "Zajedno su se nasli socijalisti, komunisti i nacionalisti" - rekao je on, uvjeren da se radi o "trenutnom politickom interesu", posto partijski gledano "ovakva vlada nema buducnost".

Prema njegovom misljenju "ovakav sastav Vlade Republike Srbije moze jos vise da zaostri odnose sa medjunarodnom zajednicom".

"Crna Gora nece nikada podrzati nezavisnost Kosova i nikada nece podrzati nikakav drzavni oblik na Kosovu, jer bi to izmijenilo kompoziciju Federacije" - naglasio je premijer Vujanovic, konstatujuci da je ovaj problem dugo vremena bezrazlozno odgadjan i da se sada rjesava u mnogo tezem ambijentu i u tezim uslovima, "uz mogucnost novog uvodjenja sankcija SRJ". Vujanovic smatra da te sankcije nijesu zasluzile ni Crna Gora ni Jugoslavija, vec da se radi o "jednom namernom odnosu onih koji bi trebalo da odgovorno pregovaraju o jednom ozbiljnom problemu koji postoji na teritoriji Srbije i SRJ", optuzujuci za to predsjednika savezne drzave Slobodana Milosevica.

B. I. M.

Milosevic ne zna politicki bonton

"Ne moze se danas sa medjunarodnom zajednicom razgovarati tako sto ce se izaslaniku predsjednika SAD odbiti prijem. Moramo uvaziti ljude koji su izaslanici onih koji imaju moc, politicku i ekonomsku, a to je, prije svega, elementarni politiki bonton" - rekao je premijer Vujanovic, komentarisuci u Beranama "prezauzetost Slobodana Milosevica" zbog cega nije mogao da primi specijalnog izaslanika Bila Klintona za Balkan.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /