ponedeljak, 30. mart 1998.

MAHMUT BAKALI NAJAVIO POCETAK PREGOVORA ZA DESET DANA

Kosovski Albanci ne prihvataju Ustav Srbije

Albanci treba da zive u “svojoj nezavisnoj republici Kosovo", koja bi bila ravnopravna sa Srbijom i Crnom Gorom, kaze Bakali

Jagodina, Beta. - Clan savetodavnog tima kosovskih Albanaca za pregovore sa Beogradom Mahmut Bakali ocenio je u subotu da ce najdalje za deset dana poceti dijalog srpske i albanske strane o resavanju kosovskog pitanja uz prisustvo trece strane. “Mislim da ce najdalje za deset dana poceti dijalog predstavnika Albanaca sa Kosova, srpske i jugoslovenske strane uz prisustvo predstavnika medjunarodne zajednice", rekao je Bakali u intervjuu jagodinskoj televiziji “Palma plus".

Bakali je rekao da se uveliko kasni sa pregovorima, jer “srpska strana nudi dijalog na osnovu Ustava Srbije, znajuci da ustavno-pravna resenja ne prihvataju kosovski Albanci i da zato dijalog nije bezuslovan". “Srbija je delimicno u pravu kada tvrdi da je Kosovo njeno unutrasnje pitanje. To jeste pitanje Srbije, ali i pitanje albanskog naroda i SR Jugoslavije. U rukama te trojke, uz ucesce predstavnika medjunarodne zajednice, nalazi se mogucnost realnog i optimalnog resenja Kosova", rekao je Bakali.

Na opasku da medjunarodna zajednice insistira da se pitanje Kosovo resi u okviru Srbije, Bakali je bio kategorican. “Medjunarodna zajednica je jasna i ja sam saglasan sa njenim stavom da resenje Kosova ne sme ugroziti postojece medjunarodno priznate granice SRJ. To znaci da se pitanje Kosova mora resavati u okviru sadasnje Jugoslavije. Nigde niko od medjunarodnih faktora, izuzev Rusije, ne kaze da se Kosovo mora resavati u okviru Srbije", rekao je Bakali.

“Kakav ce polozaj Kosova u odnosu na Srbiju biti zavisi od dogovora albanske i srpske strane uz ucesce Jugoslavije i medjunarodnog faktora, a da ne budu narusene postojece granice ove Jugoslavije", dodao je on. Na pitanje novinara da li to znaci da Kosovo treba da bude republika, Bakali je potvrdno odgovorio. “To znaci to. Radi ostvarivanja svojih sloboda i demokratije albanski narod smatra da vise ne treba da bude pod jurisdikcijom Republike Srbije", rekao je Bakali.

On je dodao da Albanci treba da zive u “svojoj nezavisnoj 'Republici Kosovo' zajedno i ravnopravno sa srpskim, crnogorskim, turskim, bosnjackim i ostalim narodima, tako da bi 'Republika Kosovo' bila multietnicka zajednica". “'Republika Kosovo' bila bi ravnopravna sa Republikom Srbijom i Republikom Crnom Gorom. Ta tri drzavna subjekta na ovom prostoru sadasnje Jugoslavije mogla bi se dogovoriti da grade neku novu zajednicku drzavu, koja ne bi licila na sadasnju federaciju, a odgovarala bi svim stranama", rekao je Bakali. “Moguce je da to bude i konfederacija zavisno od toga kako se tri nezavisne republike na ovom prostoru dogovore", zakljucio je Bakali.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /