ponedeljak, 30. mart 1998.

KIRO GLIGOROV U INTERVJUU “MONDU"

Sukob na Kosovu je medjunarodno pitanje

Pariz, Beta. - Makedonski predsednik Kiro Gligorov je ocenio u intervjuu francuskom listu “Mond" da je sukob na Kosovu medjunarodno pitanje i upozorio da bi priliv vise stotina hiljada izbeglica s Kosova u Makedoniju politicki i demografski “izmenio stanje u regionu". Gligorov je, kako njegove reci prenosi “Mond", rekao da “oruzani sukobi izmedju srpskih snaga i boraca za oslobodjenje Kosova nisu unutrasnje srpsko, vec medjunarodno pitanje". On je naglasio da je “nemoguce hermeticki zatvoriti planinske granice Makedonije sa Srbijom i Albanijom iz prakticnih i humanitarnih razloga. Mi zato razmatramo uspostavljanje jednog koridora koji bi preko Makedonije Kosovo povezao s Albanijom. A to nije jednostavno ostvariti".

Gligorov je u intervjuu “Mondu" upozorio i na, kako je naznacio, “opasnost da, ako bi srpski policajci, progoneci Albance, presli granicu s Makedonijom, taj deo Balkana bude destabilizovan". On je dodao da je “zato nuzno produziti mandat preventivnoj misiji snaga UN u Makedoniji. To bi bilo najbolje i najlakse resenje".

Predsednik Makedonije je ocenio da bi situacija na Kosovu “mogla da se pogorsa, sto zavisi od tamosnjih strana". “Ako bi", dodao je Gligorov, “Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove mogao da razgovara sa srpskim umerenim sagovornicima, ne bi bilo razloga za rat. A to sad nije slucaj. Treba ohrabriti uspostavljanje dijaloga, jer bi ekstremisticka resenja, i s jedne i s druge strane, mogla izazvati opsti sukob".

On je rekao i da je “polozaj Albanaca u Makedoniji, gde su oni vecina samo u nekoliko gradova, veoma razlicit od stanja na Kosovu, gde oni predstavljaju vecinu stanovnistva".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /