Teledirigovanje, priznanja

U poslednjoj prostoriji izložbe prikazana su Teslina istraživanja i dostignuća u oblasti teleupravljanja. Izložen je rekonstruisani model brodića, s kakvim je on postavio temelje teleupravljanja kada je u Njujorku, godine 1898. prikazao mogućnost upravljanja brodićem i mehaničkim napravama uopšte, bežičnim putem.

Danas, međutim, razvitak teleupravljanja pokazuje koliko je Tesla išao svojim izumima i eksperimentima ispred svoga vremena, predviđajući razvitak teleautomatike. Veliki snimak antene Tesline "Svetske radio stanice", koju je on podigao na Long Ajlendu, pored Njujorka, potvrđuje takođe njegovu dalekovidost i genijalnost. Po njegovoj zamisli, ta stanica, sagrađena 1900. godine, trebalo je da bežičnim putem prenosi celom svetu, ne samo vesti, već i muziku i fotografske snimke. Međutim, ta velika zamisao nije se ostvarila, jer Tesla nije imao sredstava za njeno ostvarenje. I upravo to je bio neposredni povod što se on počeo sve više odvajati od sveta oko sebe i povlačiti u usamljenost. Ostala su njegova dela da svedoče o njegovom životu i stvaranju, kao i mnoge izuzetne diplome o priznanjima najvećih svetskih univerziteta i naučnih ustanova.

Od svih priznanja svakako je najveće ono koje mu je posmrtno dodelila, 1960. godine, Međunarodna komisija za elektrotehniku, na zasedanju u Filadelfiji. Ta komisija odlučila je da u celom svetu merna jedinica magnetne indukcije dobije naziv "tesla"Tako je Tesla uvršćen među velikane, kakvi su Volta, Amper, Faradej, Kelvin i drugi.

Na završetku izložbe postavljena je Teslina posmrtna maska, pored koje su ispisane reči američkog pronalazača Armstronga:

"Svet će još dugo morati da čeka na um ravan Teslinom,
po stvaralačkim mogućnostima i po bogatstvu mašte."

Vracanje u šestu sobu Odlazak na ulaz