CULT
Impulsi i pamcenje
Bill Viola - Buried secrets (Zakopane tajne):
Intezivnost video ambijenta

Pise: Nikola Suica

Pogled u ostvarenje jednog od pionira video umetnosti, omogucen na 46. Bijenalu u Veneciji 1995. pokazao se kao izrazito zahtevno iskusenje.

 

Celina naslovljena Zakopane tajne potvrdila je markantan i upecatljiv status americkog umetnika (rodjenog 1951.), cija se prefinjena izrazajnost vizuelnog i auditivnog ostvarenja pokazala kao jedno od najzanimljivijih autorskih resenja u kontekstu medjunarodnih razmestaja nacionalnih paviljona u venecijanskim DJardinima. Violin nastup je za galerijsku i muzejsku heterogenost aktuelne umetnosti Sjedinjenih americkih drzava bio okrepljujuca inovacija, potvrdjujuci zasluzeno mesto stvaraoca ciji se intimni pomaci u vizuelnom izrazu, pogotovo u poslednjoj deceniji, pruzaju u osecajnoj i snazno istaknutoj medijskoj ravnotezi. Zakopane tajne su izlozba od pet video i zvucnih instalacija - svojevrsni aranzman u usmerenom hodu kroz odaje americkog paviljona. Strukturna skrivenost znacenja ambijentalnih celina otvorenih pred posmatracima - prolaznicima upucuje na aluzivni tok vlastitog iskustva za svaku pojedinacnu odaju kao zasebnu predstavu i naknadno, na efekat dozivljene i upamcene celine.


U poslednjih dvadeset pet godina ekspanzija video umetnosti i uvodjenje novog medijuma u galerijsku praksu, nastavljenu ili proisteklu iz konceptualnih iskustava, uveo je sirok i znacajan repertoar primera, prevashodno sa pokretnom slikom ali i koriscenjem snimaka zaustavljenih prizora, fotografija ili drugih vidljivih zapisa sa monitora.
Odlike mnogih pribezista u rasponu metoda i razloga video umetnosti krile su aktivni autorski zivot, ali i iza dvosmislenih zagonetki vizuelnog preobilja i aluziju na negativne posledice drustvenih i dusevnih stanja zapadne umetnosti. No, bilo bi pogresno razmatrati video umetnost kao zasebnu, tehnolosku ideologiju i u tom smislu definisan umetnicki zanr. Ukljuceni video monitori i projekcije, kao i radovi van striktnog podrucja snimljene trake, uveli su nekolicinu autora radikalno zasnovanog i silovitog opusa iz aktuelnih tokova u istoriju savremene umetnosti. Upravo su na stogodisnjici Bijenala u Veneciji 1995, u razlicitim sektorima manifestacije, nove radove predstavile vodece licnosti video umetnosti monografskih obima: Nam June Paik, Bruce Nauman i svakako - Bill Viola.

Sredina u kojoj se prema posmatracu najjasnije razvija dejstvo Violinog video aranzmana je tamna odaja ili crni hodnik. Takva svojevrsna pozadina ponovljena je i ambijentima iza ekranskih projekcija i emisija u projektu Zakopane tajne. To je i navelo komesara izlozbe Marilyn A. Zeitlin sa Univerzitetskog muzeja iz Arizone da se priseti: „Prvi Violin rad koji sam iskusila bio je Soba Jovana od Krsta, aranzman nastao 1983. Bilo je zastrasujuce prolaziti kroz potpuno zatamnjen hodnik sve do ugla iza koga vas je cekao projektovan snimak visokih planinskih vrhova koji je podrhtavao. Ispred njega u zatvorenoj celiji se nalazio sto sa malenim video monitorom sa koga se emitovao nepomicni i utisani snimak iste planine."
Takav tip komunikativnosti i odlikuje teznju za oscilatornim ali uravnotezenim pojavnostima koje Billa Violu uvode u provokativan status stvaroca poststrukturalisticke meditativnosti. Njegova strategija koriscenja brzih slika kroz najnovija ostvarenja tokom devedesetih godina korespondira sa prednostima tehnoloskog napretka, ne potcinjavajuci se pukom sledbenistvu tehnickih mogucnosti pokretne slike, snimljenog zvuka i pojedinosti poput uvelicanog detalja, formata platna za video projektor ili razmestaja predmeta u izabranom ambijentu.Veliki broj naslovljenih radova bavi se rastvaranjem kolektivne predstave poimanja koja se prepoznaju u intimnoj egzistencialnoj sustini vizuelnog opazanja - u telesnoj pokretljivosti, iskustvu slikovitosti nepatvorene prirode, predstavama snimljenog plamena, dubine vode ili rentgenskog zracenja. Atmosfera uznemirenosti i priblizavanja velike pometnje karakterisu trajanje prizora Violinih video radova. Dimenzija proticanja je noseci pokretac psiholoskog dejstva pokretnih slika vezanih za odredjeno vreme posmatracevog prisustva u ambijentu predstave. Stanje svesti ce se pokazati kao noseci pokretac autorske kontrole izmedju materijalne i duhovne realnosti, iskustva koje varira u suprotnostima, od bola do ekstaze ili u prostornom domenu od objektivom uvecanog detalja ljudske koze do pejzaznih panoptikuma.
Impulsivni senzibilitet prema kontrastnim suprotnostima nije ponudjen u baraznom smenjivanju kolaznih pojedinosti odredjenog vremenskog trajanja snimljenog na traci.


Iskustvo americkog eksperimentalnog filma kasnih sezdesetih godina umnogome i odredjuje ideolosku pozadinu i formalne osnove vizuelnosti psiholoskih motiva pojedinih Violinih radova.
Filmska ostvarenja Hollisa Framptona, Michaela Snowa ili Stana Braghagea, uglavnom zasnovana na smelim strukturama snimljenog, bila su podsticajna posebno tokom dovrsavanja studija umetnosti na Syracuse univerzitetu u drzavi New York 1973. Uz pomno promatranje njihovih kadrova, kao i proucavanje elektronske muzike, Viola je bio potpuno priklonjen analitickoj strani umetnikovog odnosa prema medijima, karakteristicnim za procesualne tokove umetnosti prve polovine sedamdesetih godina. Proces je, medjutim bio sredstvo povezivanja, ka novom nacinu snimanja, buduci da od svog samog pocetka nije koristio tehnologiju kamere od 16 mm ili Super 8 vec se priklonio video kameri i monitoru, kako je i sam objasnio:


„Kljucna cinjenica za mene je bio proces napredovanja u elektronskom sistemu i rad sa standarnim nacinima belezenja sto je bio odlican uvod za opstu elektronsku teoriju. To mi je pobudilo osecaj da je i elektronski signal svojevrstan materijal sa kojim se moze raditi. Fizicko pokretanje je osnova nasim misaonim procesima - posmatrajmo samo nacine kako beba uci. Otud mnogo ljudi ima teskoce pristupanju elektronskom mediju. Kada te elektronske energije najzad za mene postanu konkretne, kao sto su zvuci za kompozitora, tada pocinjem da ucim. Ubrzo posle toga sam nacinio prelazak u video tehnologiju. Nikada nisam razmisljao o video medijumu u smislu niza slika, vec pre kao o elektronskom procesu, o signalu."


Za Violu, podjednako je bilo vazno iskustvo ucesca u stvaranju prvog alternativnog medija centra Synapse na Univerzitetu Syracuse. Tamo se u instaliranju elektronskog sistema dvosmerne kablovske mreze ispitivao ideoloski naboj u radu sa niskobudzetnim televizijskim obradama. Korak do kompjuterske obrade i montaze bio je isto tako vezan za pocetke centra, ali i rad u posebnoj laboratoriji u New Yorku, posle povratka iz Firenze, u kojoj je snimao zvuke sluzbe ili zagora u katedrali, ispitujuci arhitektonsko zdanje kao akusticki sistem sa razvijenim istorijiskim, verskim i ideoloskim nasledjem.


Rad sa kolor kamerama na terenu obelezio je drugu polovinu decenije. Viola se u saradnji sa umetnicom fotografije Kirom Perov, ubrzo i njegovom suprugom, poduhvatio izrade svojevrsnih putopisnih vizuelnih iskustava od Afrike, Japana do Tibeta. Odmetanje u najrazlicitija podrucja kroz receptore kamere i mikrofona rezultiralo je profilisanjem ambijentalnih, eksterijerskih fokusiranja kakav je video rad Portret u Svetlosti i vrelini iz 1979, nacinjen u saharskoj regiji Tunisa. Po autorovom sopstvenom priznanju, jednako kao i za dela u enterijeru, radilo se o instiktivnom traganju za odlikama mesta i rasporeda koji ce preneti arhetipsku stranu materijalnog sveta, izdvojenu iz iskustva kontrakulture iz koje je potekao. Vezujuci se cak i za Williama Blakea u traganju kroz simbolicki univerzum neposrednog opazanja, Viola je prirodno proishodio u ostvarenja koja spiritualnu stranu dovode u vezu i sa drukcijim tradicijama: studijski boravak u Japanu pocetkom osamdesetih bio je upravo jezicko prosirenje refleksije o japanskom shvatanju prirode i trajanju. Uz predstavljanje vlastih video radova i saradnju sa tamosnjim umetnicima, cetvoromesecni rad sa inzenjerima u studijima Sony korporacije doprineo je dubljim mogucnostima povezivanja razlicitih rezolucija snimka i mogucnosti svodjenja, kompresije i raznolikosti toka jedne celine.


Video radovi, kao i ambijentalne instalacije ponudili su zdruzivanje, po njegovim recima, sustine postojanja i nacina samospoznaje. Snimljeni materijal koji spiritualizaciju sveta i obrasce tradicije dovodi u stanje osetljivog unutarnjeg ispitivanja je akcentovano otkrivanje mitske dimenzije najuobicajenijih kretnji, kroz snimke usporavanja ili koreografski raspon inscenacija. Polazeci od snimanja najintimnijih situacija kakvi su radjanje, ali i smrt u neposrednoj porodicnoj blizini, Viola je u video radovima Prolazak (1991) i Nantski triptih (1992) pokazao neobicnu hrabrost u odlikama privida i pretvaranje postmoderne vizuelne kulture. Odnos prema domenu filmskog iluzionistickog aranzmana, potkrepljen razlicitim optickim rezultatima cak i unutar popularnih muzickih video-klip fenomena poslednjih deset godina, za Violu je opravdana u smislu organizovane celine. Video instalacija Grad coveka (1989) koja se u obliku triptiha javlja u razmeri izmedju tapiserije i maniristickog ili baroknog evropskog iluzionizma, je po odredjenju Heinricha Klotza u knjizi Umetnost u XX veku iz 1994, u odnosu prema tradicionalnom - prva monumentalna slika elektronskih medija. Sa druge strane, raspon suprotnih stanja koji nastanjuje celinu kakva je film dvojake mogucnosti prevoda - Pustinje napustenosti (1994) pruza ritualno ogoljen lanac prizora na muziku Edgarda Varesea, sugerisuci gotovo beketovsko osecanje prostora u jezi, pred tajanstvenom vizuelnom vibrantnoscu.


Zato i ne cudi da se prethodna celina Zakopane tajne pokazuje u smislu ostvarene pomerene granice. Sastavljena iz deonica Hodnik Sprata, Interval, Prisustvo, Velovi, i Docek, ona stvara opazajni tok balansiranja vizuelnih i audio priredbi. Kako je, po priredjivacu izlozbe prvi segment predstavljanja "uzaludnost komunikacije" na kome deset monitora pokazuju razlicita frontalna lica vezanih usta u nerazaznatljivim pokusajima izgovaranja, tako se kulminacija odvija upravo u cinu otkrovenja poslednje deonice, prizivajuci iluzionisticku prirodu renesansnog nasledja - susreta Marije i Jelisavete ili scene Sacra Conversacione.


Priblizujuci se bezmalo filmskoj dramatizaciji u instalaciji Zakopane tajne, Viola podseca na aktivno vezivanje medijuma sa zivotom, dragocenim kako za aktuelnu umetnost sredine devedesetih godina, tako i za otvoren put umetnickog senzibiliteta. Kroz ostvaren opit u rasponu od shematicnosti prizora do iluzionisticke monumentalizacije njegov opus je sigurna i kvaltetna gradja i ujedno konceptualno besprekorno i odgovorno svedocanstvo postojanja.

Sadrzaj