Tokovi

Sadrzaj:

Recencije knjiga
Casopisi
Filozofija
Soundtrack
Strip

Sadrzaj

   

Soundtrack:

STAV, GNEV, EMOCIJE I DUH
pise Petar Janjatovic

Ponekad se zaista zacudim svojoj naivnosti i robovanju besmislenim navikama. Uprkos svemu sto mi zdrav razum nalaze, ja se jos uvek (gotovo svakodnevno) zaustavljam pred izlozima PGP RTS -a blentavo ocekujuci da cu tamo otkriti neko zanimljivo izdanje. Glup je izgovor ali jos vucem ono secanje na London, gde velike i mocne diskografske kuce pokrivaju kako mainstream tako i najbolje izdanke nove scene.

Naravno, zaboravljam (to me verovatno podsvest stiti) da je ovo ipak Srbija i da PGP RTS nije niti velika ni mocna diskografska kuca. Oni su, jednostavno, palanacka prodavnica u kojoj svako gleda da sto pre kidne sa slobodno procenjenog kraja radnog vremena a dok i nesto malo radi, uvaljuje za objavljivanje svoje rodjake. Zato i ne znaju sta se na ovoj sceni dogadja i zato slobodno delovanje u izdavastvu imaju upuceni i entuzijazmom nabijeni pojedinci. Jedan od najboljih primera za to je kompilacijski CD ... Ovo je zemlja za nas?!?... koji je nedavno objavio nezavisni pozarevacki radio BOOM 93. Okupivsi devetnaest snimaka isto toliko grupa, oni su napravili izuzetno kompetentan pregled afirmisanih i poluafirmisanih grupa domace scene. Ceo posao su u saradnji sa beogradskom radio-stanicom B92 obavili Dragan Milanovic i Milorad Tadic iz Pozarevca, potrudivsi se da na jednom mestu zabeleze stav, gnev, emocije i duh jedne generacije za koju se zaista cinilo da je izgubljena.

U izboru grupa i pesama autori ove kompilacije se nisu vodili nekom cvrstom koncepcijom, vec su u okviru onoga do cega se moglo doci, trazili najreprezentativniji ugao za seciranje ovog duha vremena. Tako su sa po jednom pesmom sa svojih poslednjih izdanja zastupljeni: OBOJENI PROGRAM, DZA ILI BU, EVA BRAUN, KANAL TVID, POPCYCLE, PLEJBOJ (u vec legendarnoj pesmi Zajedno), DARKWOOD DUB, FREE SHOP BAND, LOVE HUNTERS, LUTKE i ORUZJEM PROTIVU OTMICARA. Tu je i sastav WILD PIGS AND HORSES sa pesmom I Love You uradjenom po tradiciji grupe PIL a svojevremeno objavljenom na njihovoj niskotiraznoj kaseti God's Bikini. Ostatak kompilacije zauzimaju snimci koji se premijerno pojavljuju i samim tim kompaktu obezbedjuju ekskluzivnost. Beogradska grupa AKCIJA je u pesmi Ljubavni jadi jednog bumbara napravila duhovitu obradu starog hita Dreamin' sastava BLONDIE a DECA LOSIH MUZICARA su snimili adrenalinski jaku obradu Let There Be Rock heavy veterana AC/DC.

Neobican beogradski sastav JARBOLI se predstavio pomalo morbidnom ali promisljenom Da li ustvari ona nije bila oprezna?, zrenjaninske GLUVE KUCKE pesmom Mesecar koja dosta vuce na stil PARTIBREJKERSA, PSIHOPOLIS su se u Vrati zelju zadrzali u okvirima zvuka sa debi kasete, dok su MRAVI sa pesmom Parabola potvrdili da su jedna od perspektivnijih grupa. Garazni zvuk grupe DIGRESIJA je u pesmi Rat i brat otezan tekstom koji je pisala ova nasa stvarnost ali sa univerzalnim otklonom.

Dovoljno cinican naziv ove kompilacije i ujedno vesto odabran citat iz opusa EKV, jasno govori o preseku stanja i osecaja koje ove pesme nude. U ovoj zemlji nam je lose ali nikako nismo sigurni da li je to neizdrzivo ili izlaza ima. Neke grupe plene svojim optimizmom a neke nas vracaju na zemlju. Tako se i vecina nas uvece na koncertu ili nekoj akciji, dobro oseca a stvarnost sledeceg dana samo potvrdi da su to retki uzleti dobrog. I sudbina samog radija BOOM 93 to govori. U onoj medijskoj cistki proslog decembra su im prvo pretili pa zatim ukinili program. Radio koji neguje slicnu politicku orijentaciju kao B92, pa jos u Pozarevcu... a ne, to ne ide! I zaista, njihov program sada, dok pisem ovaj tekst (pocetkom marta), jos uvek nije krenuo. Srecom, ne sede skrstenih ruku, pa se bave objavljivanjem ovako zanimljivih kompilacija.

 

Soundtrack view

Pise Dubravka Ristic

SUZANNE VEGA - Nine Objects Of Desire (A&M Records)

Suzanne Vega postala je mainstream kult posle svog prvog albuma (1985.), krajnje atipicnom nepretecioznoscu, mada se iz danasnje perspektive njen celokupan opus pre moze tretirati kao preteca alternativne scene pop zvuka devedesetih godina. Suzanne je deo magicne kolekcije briljantnih zenskih autora sa gitarom a njenim ideoloskim koleginicama mogu se smatrati cak i Kristin Hersch, Victoria Williams i Kim Deal, pre nego brojne mainstream pevacice.

Novi album Nine Objects Of Desire implicira nekomplikovanu lirsku odgovornost, savrsene pop minijature - antologijske primerke, i sadrzaj koji svojom sustinom stvara trend, neku vrstu izolovane pop apstrakcije, tako neprimerene danasnjem vremenu. Ovakva muzika nekonvencionalno je pristupacna, pikturalna i retrospektivna.
Suzanne Vega misticna je protagonistkinja malih i figurativnih slika (pesama) koje se periodicno smenjuju. Verovatno jos veoma dugo.

 

CAT POWER - What Would The Community Think (Matador)

Chan Marshall (vokal & tekstopisac) iz Atlante, devojka koja nastupa pod imenom Cat Power, vlasnica je cak tri albuma (prethodna dva su objavljena na maloj etiketi Smells Like). No, sam cin pristupanja Matador kompaniji govori o indie rock orijentaciji ove autorke.
Slusajuci album What Would The Community Think, stice se utisak o prividnoj melanholiji naizmenicnog prelamanja zvuka akusticne i elektricne gitare, koja zapravo obiluje dubinski strastvenom energijom. Primetno je i osmisljeno vokalno falsiranje pri cemu Chan Marshall impozantno asocira svojim vokalom nacin pevanja blues pevacica.
Lamentirane poeme sa ocigledno zenski snaznom inicijativom tumace kontekst raspona od Billy Holiday (delimicno, naravno) do PJ Harvey, dok je globalno identifikovan koncept indie muziciranja veoma blizak kolegama RED HOUSE PAINTERS. Mozda generacijska bliskost?

 

CIBO MATTO - Viva! La Woman (Warner Bros.)

Post-elektro projekat CIBO MATTO, kao mikstura najrazlicitijih sklopova - ambient i downtempo sa primesama jazza, daft funka, etno zvuka i monumentalnog tradicionala - verodostojno simulira uzajamnu povezanost tehnologije i muzike, a sami akteri, Amerikanci japanskog porekla, imaju dobru sansu da se etabliraju kao odrednica nove elektro scene.
CIBO MATTO svojim delovanjem moze da popularizuje i obelezi kraj devedesetih na slican nacin kako su to ucinili clanovi sastava DEEE LITE krajem osamdesetih. Album Viva! La Woman upravo treba smatrati kao multipleksnu bazu za buduci rad clanova ovog projekta. To potvrdjuju brojne pohvale eminentnih persona, kao i frekventna kolaboracija sa nekima od njih (Russell Simins, bubnjar BLUES EXPLOSION). Cak je i sam Jon Spencer bio fasciniran!

 

BIS - Sweet Shop Avengerz (Wiiija)

Premda je rec o EP izdanju sa cetiri numere kojeg, pored naslovne sacinjavaju jos i I'll Get You Back, Rollerblade Zero i Ninja Hi Skool, partikularno neuobicajeni sklop evidentnih uticaja (uzora!) separatise ovaj bend od velikog broja neopunk kolega, predstavnika New Wave Of New Wave, pravca koji je kulminirao u Britaniji pocetkom devedesetih.
Infantilno i usecereno, kroz konceptualni omaz sedamdesetim godinama, BIS koegzistira sa tradicijom lose produciranog (autenticno!) ruralno opskurnog punka (CRASS), rigidnog new wavea (TALKING HEADS) i erotizovano feminiziranog popa (BLONDIE). Konacno sud - childish!