Broj 228-229

Dogadjanja

KUL-iranje i depolitizacija univerziteta

Univerzitet za sada zaista izgleda kao da kulira, 
ali prema izvornom, engleskom znacenju prideva cool

Kada je pre nesto vise od godinu i po dana Skupstina Srbije usvojila, tada, novi zakon o univerzitetima, kao glavni argument isticana je potreba »depolitizacije univerziteta«. Oni koji su se najostrije usprotivili njegovom usvajanju, a pre svega deo profesora i studenata, takodje su se zalagali za depolitizaciju univerziteta, ali su tvrdili da upravo takav zakon kakav je usvojen omogucava selekciju po kriterijumima moralno-politicke podobnosti.

Motka jednima...

Dve vladajuce stranke, jednog bracnog para, kontinuirano su radile na univerzitetu, a sada godinu i po nakon usvajanja zakona i nakon »ciscenja« visokoskolskih institucija, rade potpuno otvoreno, otvaraju fondacije, dele nagrade, pa cak otvaraju i posebne radio-stanice, ali i dalje optuzuju »neke snage« za politicko delovanje na univerzitetu.
Naravno, ove »neke snage« imaju mracne namere, a nedavno je predsednica Direkcije JUL-a i supruga predsednika drzave i profesor Beogradskog univerziteta, sasvim otvoreno optuzila svoje kolege da na fakultetima cak diluju drogu.
Pocetkom decembra, na otvaranju jos jednog omladinskog radija, sa nazivom KUL, sto je skracenica za Komitet univerzitetske levice, dr Mirjana Markovic je prisutnima rekla kako se »na univerzitetima u nasoj zemlji, u poslednje vreme mogu uociti napori nekih pojedinaca da jugoslovenskim studentima objasne zbivanja u nasoj zemlji i svetu. Ti tumaci najcesce nisu nikada nista studirali. Neki jesu, ali van ove zemlje, uz preuzetu obavezu da se jednoga dana kada to zatreba revansiraju onima koji su to finansirali«.
Ti i takvi strucnjaci, tvrdila je, »studentima umesto teorijskih, naucnih i filozofskih razgovora, nude devize i drogu«, a sve pod tudjom zastavom, po instrukcijama dobijenim u stranim ambasadama i stranim obavestajnim sluzbama.
Ovakva izjava, u nekoj drugoj zemlji, sigurno bi izazvala ogromnu paznju, ali ovde cak ni univerzitetska javnost nije narocito burno reagovala. Pre svega zato sto su izjave ovakvog tipa i ranije izgovarali najvisi drzavni funkcioneri, a da od njih niko nikada nije zatrazio da ih dokazu ili demantuju.
Jos pocetkom devedesetih najvisi drzavni funkcioneri su oponente na ulicama nazvali stranim placenicima. Na pocetku gradjanskih protesta 199697. godine, predsednik Skupstine Srbije i sadasnji predsednik Gradskog odbora Socijalisticke partije Srbije, Dragan Tomic je demonstrante cak nazvao fasistima. U politickom vokabularu Srbije kao konstanta se javljaju termini placenici, spijuni i izdajnici, kojima se gotovo redovno oznacavaju svi opozicioni stranacki prvaci, ali i neke profesije, posebno cesto novinari i univerzitetski nastavnici.
Ni droga i narkomanija u politickoj borbi u Srbiji nije novina. Jos prosle zime u toku studentskih protesta, na BU, upravo zbog sprovodjenja Zakona o univerzitetu, student biologije, ali i clan Demokratske stranke Srdja Popovic spektakularno je uhapsen u centru Beograda, a kasnije se tvrdilo da je kod njega pronadjena izvesna kolicina narkotika. I medju starijim politicarima je bilo »registrovanih« narkomana. U beogradskoj Palati pravde dugo je paznju javnosti privlacilo spektakularno sudjenje, ciji su akteri bili dva kuma, zbog toga sto je jedan, tada predsednik stranke u vlasti, na jednoj od svojih konferencija za stampu, oznacio drugog, tada predsednika stranke u opoziciji, da je dugogodisnji narkoman, te da je njegovo politicko ponasanje posledica upotrebe droga.

... sargarepa drugima

Fond »Univerzitet buducnosti«, koji je osnovao Univerzitetski odbor Socijalisticke partije Srbije, 24. decembra 1999. odrzao je svecanost na kojoj je »novcanim prilozima i diplomama nagradio najbolje studente beogradskih fakulteta za izuzetan uspeh postignut tokom skolovanja«.
Cestitajuci dobitnicima, kako je izvestila Politika, clan Izvrsnog odbora Glavnog odbora SPS i predsednik Univerzitetskog odbora iste stranke, i poslednji predsednik ukinutog Saveta BU, profesor Momcilo Babic istakao je da je Fondacija tokom ove godine nagradila 70 studenata, »cime zeli da izgradi bolju buducnost na nasim fakultetima«.
»Fondacija«, podsetio je Babic, »postoji manje od godinu i po dana, a pored stimulisanja najboljih studenata finansira brojne sadrzaje iz svog programa, namenjene podsticanju mladih za ostvarivanje sto boljih rezultata tokom studiranja«.


                                                         Pejzaz brezuljaka, 1927.

Ni saradnja sa nekim inostranim ambasadama nije iskljucena. Tako su, na primer, proslog meseca zvanicni predstavnici Kine na celu sa ambasadorom ove prijateljske zemlje urucili poklon svog ministarstva za nauku i tehnologiju, u vidu 60 kompjutera i trideset laserskih stampaca nasim naucno-istrazivackim ustanovama, u okviru programa jugoslovensko-kineske saradnje, »radi otklanjanja posledica NATO agresije«.
U toj borbi sa posastima koje vrebaju sa svih strana narocito mogu pomoci »svesni pojedinci« poput »slavnog« profesora Elektrotehnickog fakulteta u Beogradu Milosa Labana koji je ubrzo posle izjave Mirjane Markovic zabranio upotrebu Internet mreze i kompjuterske opreme profesorima i studentima Katedre za elektroniku ETF-a, sa obrazlozenjem da ih sprecava u zloupotrebama.
Univerzitet za sada zaista izgleda kao da kulira, ali prema izvornom, engleskom znacenju prideva cool (prohladan, svez, hladovit), a u prenosnom smislu miran, pribran, citav, drzak...).
 

Lidija Jovetic  

 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar