Broj 228-229

Hronika

Kalendar 

11-31. decembar


Subota, 11. decembar
Hrvatska vlada je povodom smrti predsednika Tudjmana proglasila trodnevnu zalost.

Prema izvestajima radio-amatera, koje prenose beogradski mediji, u selu Pasjane, u opstini Gnjilane, ubijen je nastavnik Aleksandar Jovanovic.

Sekretar Partije za demokratski progres Jakup Krasnici, u pismu generalu Klausu Rajnhartu, komandantu KFOR-a, tvrdi da na Kosovu deluju »tajne neprijateljske sluzbe Srbije«, koje ubijaju starce i decu.

U Beogradu je novinarka Gordana Susa izabrana za predsednicu NUNS-a.

Nedelja, 12. decembar
Na Partes, srpsko selo u okolini Gnjilana, izvrsen je minobacacki napad, javljaju radio-amateri. Srbi su, u znak protesta, blokirali put Gnjilane–Urosevac.

Momir Bulatovic, savezni premijer, zatrazio je prevremene izbore u Crnoj Gori.

Dan Everts, sef misije OEBS-a na Kosovu, ocenio je da bi oduzimanje prava glasa Srbima koji su napustili Kosovo bila »potvrda etnickog ciscenja«.

Predstavnici SNV sa Kosova, u razgovorima sa predstavnicima Stejt departmenta u Sofiji, insistirali su na kantonizaciji Kosova.

Ponedeljak, 13. decembar
U Zagrebu je sahranjen hrvatski predsednik Franjo Tudjman. Zapazeno je odsustvo visokih predstavnika medjunarodne zajednice.

Utorak, 14. decembar
Goran Jelisic, Srbin iz Bijeljine, osudjen je na 40 godina zatvora zbog ubijanja, mucenja i pljacke Muslimana i Hrvata u Brckom i u logoru u Brcanskoj Luci, u prolece 1992. godine, zbog zlocina protiv covecnosti.

Vestacenje strucnjaka sa Saobracajnog fakulteta u Beogradu na kamionu koji je izazvao nesrecu u kojoj su stradali funkcioneri SPO-a, vrsi se bez prisustva pravno-ekspertskog tima SPO-a.

Glumacka ekipa »Bureta baruta«, posle izvodjenja predstave u Narodnom pozoristu u Beogradu, pozdravila je publiku stisnutom pesnicom, znakom »Otpora«.

Sreda, 15. decembar
Poslanici SPO-a napustili su sednicu Odbora za pravosudje i upravu Skupstine Srbije, nakon sto su predstavnici vladajuce koalicije odbili da raspravljaju o zahtevu SPO-a da se formira okrugli sto opozicije i vlasti.

Formiran je privremeni administrativni savet Kosova, u kojem su ucesce, pored Bernara Kusnera, uzeli samo predstavnici Albanaca.

Filip Vujanovic, crnogorski premijer, uputio je otvoreno pismo nacelniku Generalstaba VJ, generalu Dragoljubu Ojdanicu, u kojem protestuje zbog ponasanja i izjava general–pukovnika Spasoja Smiljanica, komandanta RV i PVO.

Ustavni sud Crne Gore je upozorio Vojsku Jugoslavije da »svako neustavno ponasanje na teritoriji Crne Gore znaci rusenje ustavnog poretka, odnosno izazivanje sukoba sa nesagledivim posledicama«.

Dusan Batakovic, predsednik Veca za demokratske promene, tvrdi da ce kroz mesec-dva srpska dijaspora formirati koordinaciono telo za pomoc projektima demokratske opozicije u Srbiji.

Mirjana Markovic, predsednik Direkcije JUL-a, rekla je na svecanom otvaranju radija Kul, da neki profesori univerziteta u Srbiji studentima nude drogu i devize.

Savezni ustavni sud je odbacio zalbu Nove demokratije povodom oduzimanja mandata petorici poslanika te stranke u Skupstini Srbije. Sud se oglasio nenadleznim.

Gradjani Nisa su protestovali 86. put.

Petak, 17. decembar
Beogradski novinari su u organizaciji NUNS-a posetili kolegu Nebojsu Ristica, glavnog i odgovornog urednika TV Soko, koji u okruznom zatvoru u Zajecaru izdrzava kaznu jednogodisnje robije.

U Orahovcu je jedan Srbin poginuo, a devetorica su povredjena u napadu na jedan kafic. Napadaci su, do sada, nepoznati.

Predstavnici srpske opozicije su se u Berlinu sastali sa predstavnicima EU i SAD. Zahtev srpske strane je bio hitno ukidanje sankcija i povecanje i prosirenje dosadasnje humanitarne pomoci, a predstavnici Zapada su zahtevali brzo i efikasno stvaranje jedinstvenog opozicionog fronta. Medlin Olbrajt, americki drzavni sekretar, rekla je da zasad nema nista od ukidanja sankcija i da ce se one ukinuti kada Milosevic raspise slobodne i demokratske izbore.

Mirko Marjanovic, premijer Srbije, rekao je u Negotinu da SAD zele da instaliraju proamericke rezime na Balkanu, isticuci kako je SRJ tome uspela da se odupre.

Vladan Batic, koordinator SZP, najavio je prekid mitinga SZP i nastavljanje protesta u drugacijem obliku.

Iz SPS-a iskljucen je dugogodisnji clan i funkcioner ove stranke iz Trstenika Radovan-Raka Radovic.

Dzef Hun, britanski ministar odbrane, upozorio je predsednika SRJ Slobodana Milosevica da ne zapocinje novu agresiju, jer NATO motri na njega i sprecice svaki njegov agresorski potez.

Predstavnici Druge armije i Ratne mornarice VJ i MUP Crne Gore razgovarali su u Podgorici o bezbednosnoj situaciji u Crnoj Gori.

Mirjana Markovic je na osnivackoj sednici Aktiva rudara JUL-a, promovisala i novi slogan ove stranke – »Mali smo ali smo veliki«.

Subota, 18. decembar
Dragan Tomic, potpredsednik Vlade Srbije, tvrdi da u decembru ove godine nece biti inflacije.

Finansijska policija je novom plenidbom imovine u »ABC grafici« naplatila preostali dug drzavi od 3 100 000 dinara.

Nedelja, 19. decembar
Dragoslav Avramovic, kandidat SZP za premijera, izjavio je da je srpska opozicija, prema recima nemackog ministra spoljnih poslova Joske Fisera, dobila dva meseca vremena da se medjusobno poveze oko zajednickog nastupa, a »posle ce biti kasno«.

U Nisu se nece prekidati protesti opozicije, navodi se u saopstenju SZP.

Ponedeljak, 20. decembar
Ognjen Pribicevic, savetnik predsednika SPO Vuka Draskovica, optuzio je Dragoslava Avramovica da je izmislio rok koji je srpska opozicija dobila za medjusobno usaglasavanje.

Penzionisani general Vojske RS Stanislav Galic uhapsen je zbog optuzbe za ratne zlocine i sproveden u Hag. Galic je bio komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa koji je drzao Sarajevo pod opsadom.

Utorak, 21. decembar
Skupstina Srbije je, po predlogu Odbora za pravosudje, razresila trojicu poznatih sudija: Slobodana Vucetica, sudiju Ustavnog suda Srbije, Zorana Ivosevica, sudiju Vrhovnog suda, i Bozidara Prelevica, sudiju Petog opstinskog suda u Beogradu. Obrazlozenja su da su ove sudije obavljale jos neke druge drustvene funkcije pored sudijskih. Sva trojica su clanovi Upravnog odbora Drustva sudija Srbije, nevladine organizacije koja se bavi zastitom ove profesije od zloupotreba i pritiska rezima.

U Djakovici je ubijena 70-godisnja starica ciji identitet nije poznat.

Policija je u nekoliko gradova u Srbiji zaplenila oko 1000 primeraka starih i najnovijeg broja banjaluckog »Reportera«.

Skupstina Srbije je usvojila Zakon o posebnim uslovima prodaje nepokretnosti u drzavnoj svojini, po kojem su cene zakupa poslovnog prostora vise za oko 50% od predlozenih. Na ovoj sednici Skupstine, premijer Marjanovic je obecao da ce sledeca godina biti bez inflacije. Vlada je obecala i otvaranje prema svetu, posebno prema Rusiji, Kini i nesvrstanim zemljama.

Savezni ministar telekomunikacija Ivan Markovic izjavio je da oni koji su se nedavno sastali u Berlinu predstavljaju »trilateralu za destabilizaciju Jugoslavije«.

SPO se izjasnio protiv zajednicke opozicione liste na eventualnim vanrednim izborima.

Cetvrtak, 23. decembar
U Beogradu su razgovarali predsednik SRJ Slobodan Milosevic i ruski ministar odbrane Igor Sergejev. Oni su se, izmedju ostalog, zalozili za svestrani razvoj saradnje oruzanih snaga dve zemlje.

Na okruglom stolu opozicije, na kojem nisu bili prisutni predstavnici SPO i GSS, odluceno je da pocetkom naredne godine opozicija izadje sa projektom zajednicke strategije.

Vojislav Seselj, potpredsednik srpske vlade, najavio je otpor pokusaju otcepljenja Crne Gore, pozivajuci se na savezni ustav koji ne dozvoljava otcepljenje i koji se, kako je rekao, mora braniti svim propisanim sredstvima.

»Vranjske novine« su, po Zakonu o informisanju, kaznjene sa 800 000 dinara. Goran Trajkovic, vranjski sudija za prekrsaje, izrekao je ovu kaznu zbog navodnog podsticanja verske, nacionalne i rasne netrpeljivosti. Ove novine su objavile godisnji izvestaj Helsinskog komiteta za ljudska prava u Srbiji sto je zasmetalo tuzitelju – Vojnoj posti 3755 i pukovniku Slobodanu Nikolicu.

Porodice radnika RTS-a poginulih u bombardovanju otkrile su zajednicko spomen-obelezje zrtvama u Tasmajdanskom parku. »Ovo je spomen za nezaborav za sesnaestoro zrtvovanih. Oni koji su vas ubili i izdali i danas koriste laz kao sredstvo borbe, a vase zivote zrtvovali su za svoju moc«, rekla je majka poginulog Nikole Stojanovica.

Studentska organizacija »Otpor« iz Kragujevca izvela je performans u kojem je ucestvovala prava curka okicena cvetom i raznim vrstama ordenja (za borbu protiv narkomanije, za borbu protiv prenaseljenosti i ordenom za svoju porodicu). U toku citanja govora pojavila su se tri policajca i odnela curku (»sa cvetom u kosi«).

U Beogradu i Nisu gradjani i dalje demonstriraju.

Crnogorski ministar spoljnih poslova Branko Perovic podneo je neopozivu ostavku, objasnjavajuci to odgovorom na optuzbe SNP.

Petak, 24. decembar
Vojislav Seselj je ponovio svoja upozorenja Crnoj Gori. Seselj je rekao da bi u Crnoj Gori trebalo uvesti vanredno stanje ukoliko ova republika pokusa da opstruira savezne izbore naredne godine.

Predsednik Crne Gore Milo Djukanovic je izrazio spremnost da njegova republika vojne plate iz dinara pretvara u marke.

U Beogradu su nepoznata lica pucala na Bogdana Bojata, telohranitelja Vladana Batica.

Ruski ministar odbrane Igor Sergejev sastao se u Pristini sa zapadnim vojnim funkcionerima, dan nakon sto je u Beogradu ostro kritikovao KFOR.

Nastavlja se sudski proces protiv Cedomira Jovanovica, jednog od celnika DS, pred Okruznim sudom u Beogradu. Jovanovicu se preti kaznom u trajanju do tri godine zatvora za krivicno delo povrede ugleda drzavnih organa.

Subota, 25. decembar
Za prvih devet meseci 1999. godine posao je izgubilo 236 000 zaposlenih ili 12% od ukupnog broja zaposlenih. U ovu cifru nisu ubrojani oni koji su zaposleni u VJ.

Aleksandar Vucic, srpski ministar informisanja, odrzao je konferenciju za stampu posvecenu informisanju u 1999. godini na kojoj je, izmedju ostalog, optuzio neke informativne kuce da su, primajuci stranu pomoc, ovde promovisale ideje neprijatelja zemlje. Vucic je rekao i to da njegovo ministarstvo nema iluzija da ce sledeca godina biti laksa. »U Srbiji postoji sloboda stampe i razvija se medijski pluralizam«, rekao je Vucic u Vladi Srbije.

Nedelja, 26. decembar
General–potpukovnik Vladimir Lazarevic, komandant Pristinskog korpusa Trece armije VJ, rekao je u Somboru da je Kosovo sveta srpska zemlja i da ce se VJ i policija tamo neizostavno vratiti. Osnova za to, rekao je Lazarevic, ne mora biti Vojno-tehnicki sporazum, a ocekuje se i veto Kine i Rusije u SB UN kada u junu naredne godine dodje do glasanja o produzetku mandata KFOR-a.

Ponedeljak, 27. decembar
Vuk Draskovic je pozvao predstavnike ostalih znacajnih opozicionih stranaka da se dogovore o buducoj strategiji za raspisivanje izbora na svim nivoima. Opozicija bi, prema zahtevu SPO-a, trebalo da se sastane u Beogradu 10. januara.

Policija UNMIK-a uhapsila je jednog 27-godisnjeg Albanca osumnjicenog da je ubio profesora Pristinskog univerziteta Dragoslava Brasica.

U Kosovskoj Vitini je ranjeno sedmoro Srba u napadu bombama koji je izvela grupa Albanaca na jednu prodavnicu ciji je vlasnik Srbin, javljaju radio-amateri.

Utorak, 28. decembar
Zvanicna Kina je saopstila da je spremna da preispita svoju odluku o mandatu UN na Kosovu.

»Kosova sot«, list sa Kosova na albanskom, optuzio je Igora Sergejeva da je podsticao jugoslovenski vojni vrh da razmislja o povratku na Kosovo.

Sreda, 29. decembar
Zivadin Jovanovic, jugoslovenski ministar spoljnih poslova, koji se nalazi u visednevnoj poseti Kini, izjavio je kineskim novinarima pred povratak u Beograd da je ono sto se desava u Kini inspirativno za SRJ.

Na Trgu Republike odrzan je veliki rok koncert »G-17 Plus«, na kojem je ucestvovalo vise domacih rok grupa i »Monetarni udar« u kojem nastupa i ekonomista Mladjan Dinkic. Dinkic je tim povodom, komentarisuci aktuelnu situaciju u zemlji, rekao da bi opozicioni lideri trebalo da vide da su svi oni podjednako losi i da bi jedino udruzivanje opozicije donelo novi kvalitet.

Cetvrtak, 30. decembar
Vlada Kraljevine Norveske dala je u humanitarne svrhe 480 tona loz-ulja i zahtevala da ta pomoc stigne u obdanista, skole i odmaralista u Cacku i Uzicu.

Petak, 31. decembar
Republicki odbor sindikata obrazovanja Srbije najavio je da ce u osnovnim i srednjim skolama 24. januara otpoceti strajk ukoliko Vlada Srbije ne ispuni sve zahteve prosvetnih radnika.

Nastasja Radovic  



© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar