Broj 228-229

Zbivanja

Reciklaza reciklaze

Kada se popravi ili izgradi neki most, put, stan ili kuca, to je pozitivna cinjenica. To niko normalan ne porice.
Problematicno je, pak, kada se obnovom ili izgradnjom objekta reciklira i subjekt koji je odgovoran za rusenje i razaranje. A bas to hoce da postigne rezimska propaganda. Hoce da rezim koji je godinama rusio i razarao, ili izazivao spoljnu razornu silu, izgleda kao neumorni graditelj, i sve za dobrobit naroda koji, inace, vec decenijama »zavija u crno«.
Vise od samih objekata, medju kojima ima i novih, zahuktala se reciklaza rezima. Renovira se ostatak ostatka partijske drzave. Prati je reciklaza ideologije »obnove i izgradnje«. Efikasnija je reciklaza subjekata nego objekata. I sami podanici ove vlasti izgledaju sve vise preparirani, barem na drzavnoj televiziji, kao reciklirani podanici one vlasti, posle onoga, a ne posle ovoga rata (ratova). Mocne uzore prate i »mladji« partneri u vlasti (povremeno i u opoziciji, kao »najstariji« i »najjaci«), nekom svojom »obnovicom i izgradnjicom« – mostica, putica ili – crkve (trseci se kao zaduzbinari tudjim parama). A sve to prate mediji, »Bastiljce« ne zaostaje za »Bastiljom«; cesto i »nezavisni« mediji recikliraju vladajuce obrasce propagande i vasarski humor, bez ozbiljnijeg kritickog i kreativnog napora.
Rastuce smetliste reciklaze i reciklista, povrh ratnih zgarista, skriva i ono malo zivotnih pulsacija, cak cini nevidljivim i one snaznije prodore zivota, krajem 1996. ili letos, kada su gradjani Cacka, Leskovca, Krusevca, Valjeva i drugih gradova Srbije zapoceli odlucnu borbu za pravo na zivot.
Ima li zivotne snage u Srbiji da drukcije prekoraci rusevine i zgarista, umesto beskrajnim reciklazama i sa recikliranim »spasiocima«?
 

Dusan Mojsin  

 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar