Broj 236-237

Dogadjanja

Kikinda

Ima li lektora u sudu

Kikindske novine jos jednom su kaznjene na osnovu istog zakona (onog o informisanju), a na zahtev istog tuzioca (Rajka Raje Popovica, gl. i odg. urednika RTS Komuna iz Kikinde). Neposredni povod, ako je povod uopste potreban, bilo je saopstenje Nezavisnog drustva novinara Vojvodine, objavljeno u 82. broju Kikindskih. U saopstenju pise: »Kikinda, Vojvodina i Srbija umorni su od Rajka Popovica, glavnog urednika jedinog lista koji izdaje RTS kikindska Komuna, coveka koji se vec svima na glavu popeo, valjda najvece tuzibabe u istoriji novinarstva koja cas sebe prepoznaje kao keru senthubersku, a cas kao ekvilibristu na cirkuskom biciklu, balansera...«
Saopstenje je, inace, preneo dobar deo dnevne stampe i nedeljnih novina u Srbiji. Za sada, kaznjene su Kikindske, a u pripremi su, kako izgleda, i tuzbe protiv ostalih novina koje su se drznule da prenesu saopstenje. Kazna: kao i obicno, 200 000 dinara, od toga 100 000 dinara ima da plati Dom omladine u Kikindi, kao osnivac Kikindskih, a po 50 000 dinara Dusko Francuski, direktor Doma, i Zeljko Bodrozic, glavni i odgovorni urednik Kikindskih. Na sudjenju su svedocili Petar Petrovic, predsednik Nezavisnog drustva novinara Vojvodine, Dragisa Stankovic, clan predsednistva NUNS-a, mr Slobodan Kojic, Dusko Radakovic, clan IO SO Kikinde zaduzen za informisanje, Zeljko Pazin i jos mnogo Kikindjana koji su potvrdjivali da im se ovaj tuzitelj zaista na glavu popeo. Crnogorska televizija objavila je zapazenu i mnogo komentarisanu anketu novinara kikindske B+ televizije, u kojoj su gradjani Kikinde potvrdjivali navedeno. Ali, sudija za prekrsaje opstinskog suda u Kikindi Miroslav Periz presudio je tako kako je presudio. A u obrazlozenju, kaze, pa kaze:
»Sudija je utvrdio da je navedeni tekst uvredljiv u delu gde se Rajko Popovic kao licnost uporedjuje da se on prepoznaje sa zivotinjom Ker senthubertski, kao i to da se kao urednik lista Komuna prepoznaje kao ekvilibrista na cirkuskom velosipedu, balanseru, neistinitost je ocigledna jer se radi o podnosiocu zahteva koji je urednik lista Komuna a ne o nazivima kako je gore uvredljivo navedeno...« (citirano bez lektorisanja, od slova do slova, primedba G. P. F.). Ko god je razumeo citiranu recenicu iz obrazlozenja (autor skromno priznaje da nije), verovatno moze i da shvati sta su Kikindske skrivile, posto je celo obrazlozenje u istom stilu. U besmislu u kojem se nalazimo, moguce je, evo, u jednoj recenici (a ima ih jos, o strahote!) pociniti nasilje nad pravom, leksikom, semantikom, stilistikom, logikom, sintaksom, gramatikom i jos barem nekoliko naucnih disciplina, i nad svakim ljudskim bicem, sive mas sive femina, koje se ohrabri da ovo obrazlozenje procita do kraja.
Znamo kako nam pravnici u sudovima sede i rade, ali ni papir ni citaoci nisu duzni da otrpe bas sve. Ne bi li bilo shodno zaposliti u sudu i ponekog lektora?
Cisto onako, da se ne bruka pravna struka.

Gordana Perunovic Fijat 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar