Broj 236-237

Svakidasnjica

Mladost pod bremenom starosti

Ako broj svecica na mojoj rodjendanskoj torti (24) uzmemo kao jedinicu za vreme, onda cemo to posmatrati kao njegovo kvantitativno svojstvo. A vrlo cesto cujemo nekoga kako kaze: »Ovaj dan nikako da prodje«, ili: »Ova godina mi je bas proletela«, sto ukazuje na kvalitativno svojstvo vremena.
Pre 10 godina sam bolovao od nacionalne emancipacije, sto je Evropa prebolela 100 i vise godina pre. Odgledao sam prekrajanje jedne zemlje teritorijalno, a i u svakom drugom pogledu, sto je proces koji povlaci oko 200 godina. Preziveo sam razne ekonomske, socijalne, kulturne i druge pojave (98% negativne), koje se na drugim mestima odigravaju u periodima od po 200 godina. Nekoliko ratova (izgubljenih), vise stotina mirovnih sporazuma, nekoliko mirova i jednu Miru – sve zajedno 400 godina. Dodajuci i da sam za proteklu deceniju postao nesto vise od naivca u spoljnoj i unutrasnjoj politici, ljudskim pravima, ekonomiji, sociologiji, istoriji, psihologiji, medijima, sindikatima i jos nekoliko oblasti, siguran sam da ne gresim ako kazem da za to treba 15-ak ljudskih zivota. I na kraju ono sto je doskora bilo vrlo aktuelno: milenijumska buba. Japan je u novogodisnjoj noci bio na nogama, a u njemu stotine timova koji su nadgledali citavu stvar i davali instrukcije svojim zemljama u kasnijim vremenskim zonama. Sve je dobro proslo, ali ne i kod nas. Naime, pojedinci koji nisu verovali u trajanje svog zivotnog veka, a za vreme istog su sebi podigli nadgrobne spomenike, suocili su se sa problemima tipa »Pera Peric 1929–199_«. Poredeci ove »bube«, osetio sam jaz od 300 godina. Sve ovo, grubo sabrano, iznosi oko 2000 kvalitativnih godina.


Kravar, 1956.

Prema naucnom zakonu (za koji mozete reci da ne vazi, ali ce ga vlada uskoro doneti, dakle gospodo konsenzus), ako pomnozimo broj kvantitativnih i kvalitativnih godina, dobicemo apsolutnu starost. S obzirom da su Srbi na Balkanu od pre oko 1400 godina (a i pre toga su bili negde 1100 godina), i da jedna kvantitativna decenija ima 2000 kvalitativnih godina, kada sve to postavimo u Demagogov koordinatni sistem, gde x-osa predstavlja primitivizam, y-osa neukost, a z-osa mentalni karijes, dobijamo da su Srbi narod star 5 000 000 godina.

Dragan Gromovic   

 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar