Broj 242-243

Hronika
Kalendar

28. jun–20. jul

Sreda, 28. jun
Patrijarh Pavle sluzio je vidovdansku liturgiju u manastiru Gracanica i parastos na Gazimestanu. Patrijarh se sastao sa Bernarom Kusnerom, sefom civilne misije UN.

Nedeljnik »NIN« ce pokrenuti tuzbu za klevetu protiv saveznog ministra informisanja Gorana Matica. Matic je napao NIN zbog uredjivacke politike u kojoj »nema heroja odbrane i obnove«, a posebno novinarku Ljiljanu Smajlovic, optuzivsi je da joj CIA narucuje tekstove koje ona objavljuje u NIN-u.

Aktivisti Otpora se nadaju da predlozeni zakon protiv terorizma nece biti uperen protiv njih, saopsteno je na konferenciji za stampu ove organizacije.

SPO je optuzio policijske organe u Beogradu da opstruiraju istragu oko pokusaja atentata na Vuka Draskovica jer ne hapse lica koja su pod sumnjom da su izvrsila krivicno delo po saveznim zakonima.

Za vreme odrzavanja performansa »Navodni heroj« u organizaciji Otpora u Nisu, privedeno je devet aktivista tog pokreta, tri snimatelja i fotoreportera lokalnih medija.

Udruzena opozicija je formirala 25 kriznih stabova za 25 okruga u Srbiji.

Prema istrazivanjima UNICEF-a, broj umrlih u Staroj Pazovi i Kraljevu porastao je za 30–50 odsto u odnosu na isti period prosle godine. Ova organizacija upozorava i na drastican pad nataliteta kako u ovim opstinama tako i u drugim mestima u Srbiji. Povecava se, u velikom procentu, i broj dece obolele od plucnih bolesti, astme i anemije.


                                          Sivo djubriste, 1970.

Cetvrtak, 29. jun
Vladika Artemije, kao predsednik SNV Kosova, i Bernar Kusner, sef UNMIK-a, potpisali su sporazum o ponovnom ucescu Srba u radu prelazne administracije UN. Ovaj sporazum omogucava i specijalne jedinice u okviru KFOR-a koje ce se posebno baviti zastitom Srba.

Narodni pokret Otpor odrzao je u centru Nisa, u jednom podzemnom prolazu, performans manifestaciju »Navodni heroj«, posvecenu jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Milosevicu, u prisustvu visokih gradskih funkcionera, predstavnika stranaka, NVO i sindikata.

Medlin Olbrajt, americki drzavni sekretar, i Joska Fiser, nemacki ministar spoljnih poslova, sastali su se u Berlinu u okviru skupa Pakta za stabilnost Jugoistocne Evrope sa predstavnicima srpske opozicije. Olbrajtova je rekla da Zakon protiv terorizma koji namerava da donese ovdasnji rezim kao »antiteroristicki akt koji donosi teroristicki rezim, nema kredibilitet«.

Advokatska komora Srbije je ocenila da ce se predlozenim zakonom protiv terorizma kaznjavati svaka kritika vlasti.

Radna grupa za buducnost Jugoslavije, koju cine istaknuti pravni strucnjaci, sefovi NVO i lideri opozicionih stranaka, pozvala je savezne poslanike da predlog zakona o borbi protiv terorizma vrate Saveznoj vladi.

Milo Djukanovic, predsednik Crne Gore, rekao je u intervjuu »NIN«-u da je zbog beznadezne situacije u SRJ Crna Gora sve bliza raspisivanju referenduma o drzavnoj nezavisnosti.

Petak, 30. jun
Jugoslovenska vlada je povukla predlog zakona za borbu protiv terorizma uz obrazlozenje da je stiglo mnogo korisnih sugestija i da je bolje doraditi ovaj zakon.

Tokom poslednja dva dana u Srbiji je uhapseno na desetine clanova Otpora, saopstila je ova organizacija.

Vladimir Jovanovic Japanac, osumnjicen za ucesce u pokusaju atentata na Vuka Draskovica, uhapsen je u Beogradu i predat crnogorskim istraznim organima.

Momcilo Veljkovic, clan Otpora iz Pozarevca, optuzen je za krivicno delo ubistva u pokusaju, a Radojko Lukovic, Nebojsa Sokolovic, Sasa i Milan Lazic za ucestvovanje u tuci. Veljkovic i Lazic su pusteni iz pritvora.

Ministar Goran Matic optuzio je nevladine organizacije koje deluju u SRJ da pokusavaju da destabilizuju zemlju, »najpre kroz medije, a onda i putem otvorene subverzivne delatnosti«.

Kris Paten, evropski komesar za spoljne poslove, najavio je da ce EU izdvojiti 240 miliona evra za razvojne projekte na Kosovu.

Nedeljnik »Vojska« u komentaru pod naslovom »Naivna americko-albanska podvala«, pise da SAD obucavaju osam stotina terorista za akcije na jugu Srbije.

Odbor za zastitu prava coveka advokatske komore Vojvodine podnece tuzbu protiv MUP-a Srbije zbog saopstenja o raspisivanju poternice za aktivistima Otpora, Stankom Lazendicem i Milosem Gagicem. Prema saopstenju njihovih advokata, nadlezni sudovi su potvrdili da se protiv Lazendica i Gagica ne vodi nijedan krivicni postupak, pa je, prema tome, vest o postojanju poternica zbog navodne umesanosti u ubistvo sefa vojvodjanske vlade, Boska Perosevica, lazna. Advokati ce podneti i zahtev za nadoknadu pricinjene stete.

U mesovitom selu Gornji Livoc u okolini Gnjilana ubijen je Sava Stojkovic. KFOR je priveo sedam osumnjicenih osoba, ali su one pustene zbog nedostatka dokaza.

Subota, 1. jul
Evropska unija je u svom sluzbenom listu objavila »belu listu« firmi iz Srbije koje mogu poslovati sa zemljama EU. Na listi se nalazi 190 preduzeca iz Srbije.

Konvoji iz Strpca koji su tamosnje Srbe prevozili do Vranja i drugih mesta u Srbiji bice obnovljeni i bice sticeni od strane KFOR-a, odluceno je posle razgovora predstavnika SNV Kosova i Metohije i predstavnika medjunarodne vojne i civilne misije na jugu Kosova.

Na Kosovu je do sada popisano 800 000 gradjana sto je, prema procenama, oko cetiri petine osoba sa pravom glasa, tvrdi OEBS.

Nedelja, 2. jul
Civilni administrator Strpca, Zorz Foaje, podneo je ostavku posle kulminacije napetosti izmedju Srba i predstavnika UNMIK-a i KFOR-a zbog kidnapovanja Bozidara Markocevica.

U Gnjilanu su predstavnici SNV Kosova i Metohije, Demokratskog saveza Kosova, Turskog demokratskog saveza, Centra liberalne stranke Kosova i Socijaldemokratske stranke Kosova potpisali Apel za toleranciju.

KFOR je saopstio da je tokom vikenda na Kosovu pronadjeno telo jednog coveka, dok je jedna osoba ranjena a vise njih je uhapseno zbog nedozvoljenog posedovanja oruzja.

Ceski predsednik Vaclav Havel rekao je u intervjuu rijeckom »Novom listu« da ne vidi nacin kako se »resiti« jugoslovenskog predsednika Milosevica. »Svako zna da ce tesko iko zgrabiti Milosevica za okovratnik i dovuci ga pred medjunarodni sud za ratne zlocine. Mozda se u medjunarodnoj zajednici nadaju da ce se naci zemlja, a ima i takvih, koja bi mu potajno mogla ponuditi azil«, rekao je Havel.

Policija je u Plandistu privela na informativni razgovor sest aktivista Otpora, predsednika opstinskog odbora DS, njegovu suprugu i predstavnike »Nove Srbije«.

Ponedeljak, 3. jul
Demokratska partija Kosova, ciji je predsednik Hasim Taci, odlucila je da se, na neodredjeno vreme, povuce iz prelaznog administrativnog veca Kosova zbog sporazuma o razumevanju koji su potpisali Bernar Kusner i vladika Artemije.

Prema preporuci i garancijama NBJ, dug drzave deviznim stedisama moze se, u zavisnosti od mogucnosti banaka, isplacivati u devizama, dinarima ili zlatnicima. Za sada se, prema recima guvernera NBJ Dusana Vlatkovica, bankama sugerise da u devizama isplacuju samo dugove do 50 DEM.

Prema saopstenju Naftne industrije Srbije, Jugoslaviji nedostaje oko 250 000 kubnih metara gasa iz uvoza na sat, a domacih 70 000 kubika NIS isporucuje samo prioritetnim potrosacima. Gas iz Rusije ne stize od 1. juna zbog visokih dugova za vec preuzete isporuke.

Americki KFOR ce obnoviti pratnju konvoja izmedju Brezovice i centralne Srbije.

Bernar Kusner je potpisao uredbu o formiranju institucije ombudsmana.

Dopisnik lista »Frankfurter algemajne cajtung« iz Beograda, u komentaru povodom prica o azilu za Slobodana Milosevica, smatra da se resenje za smenu vlasti ne moze naci spolja vec samo iznutra, »snagom naroda«, jer se problem Srbije ne resava samo odlaskom Milosevica, prenosi agencija Sense.

Na dnevnom redu letnjeg zasedanja crnogorskog parlamenta su i izmene u Vladi Crne Gore. Premijer Filip Vujanovic je za novog potpredsednika Vlade predlozio Savu Djurdjevca, potpredsednika Narodne stranke, a za ministra zastite zivotne sredine Miodraga Gomilanovica.

Ministri inostranih poslova Hrvatske i Crne Gore, Tonino Picula i Branko Lukovac, uputili su zajednicku poruku SB UN u vezi sa resavanjem problema Prevlake, kao i u vezi sa resavanjem bezbednosnih pitanja vezanih za sire granicno okruzenje, objavljeno je u Zagrebu. I Hrvatska i Crna Gora se zalazu za potpunu demilitarizaciju Prevlake i slobodan pristup civilima sa obe strane.

Utorak, 4. jul
Na sastanku u Leskovcu opozicione stranke, bez SDP koalicije, odlucile su da se kvote za izradu lista opozicionih kandidata dogovore samo za mesta koja imaju vise od sto hiljada stanovnika, a da bi u manjim mestima liste trebalo praviti prema lokalnim prilikama.

Vlasnik restorana »Oaza« u Leskovcu, Zoran Mitic, koji je trebalo da ugosti predstavnike opozicije, dobio je pretece pismo u kojem se upozorava da ce mu restoran i citava porodica odleteti u vazduh ukoliko primi opoziciju. Ovo pretece pismo potpisano je sa »Srpska osveta« i, pre Mitica, isti potpisnici su pretili i dopisniku Danasa iz Leskovca kao i Jovici Marinkovicu, predsedniku sindikata radnika u prosveti kada se ovaj sindikat pridruzio generalnom strajku prosvetara.

Dragan Nikolic iz sela Grncar osudjen je na dvanaest i po godina zatvora zbog ubistva Dzemalja Ademija, pred petoclanim vecem Okruznog suda u Gnjilanu, sastavljenim od sudija Albanaca. Nikolicu su alibi dali jedan katolicki svestenik i jedna opatica, ali to nije uticalo na odluku suda koji je Nikolica proglasio krivim.

U Berlinu je odrzana konferencija »Godinu dana Pakta za stabilnost Jugoistocne Evrope« u organizaciji Drustva za Jugoistocnu Evropu, radija Dojce vele i Fondacije »Fridrih Ebert«. Joska Fiser je rekao da je i pored razumljivih kritika, ovaj projekat »otvorio perspektive i postavio politicki temelj za dugorocni razvoj demokratije, obnovu i razvitak privrede i ucvrscivanje stabilnosti u regionu Jugoistocne Evrope«.

Po prvi put, Dan borca 4. jul nije bio drzavni praznik.

U Strazburu je okoncano zasedanje Saveta Evrope na kojem su se Bernar Kusner, sef UNMIK-a, Jirzi Dinstbir, specijalni izaslanik UN za ljudska prava u SRJ, i Lamberto Dini, italijanski sef diplomatije, slozili u jednom – da su nezadovoljni situacijom zastite ljudskih prava na Kosovu.

Informativna sluzba Generalstaba VJ optuzila je Mila Djukanovica za neodmerene izjave i neopravdane optuzbe na racun Vojske Jugoslavije, sto je sve »destrukcija SRJ«.

Na koncertu grupe »Van Gog« valjevska policija je uhapsila jedanaest aktivista Otpora i clanova GSS.

Zarko Rakcevic, predsednik SDP Crne Gore, smatra da srpska opozicija ima jednako »ignorantski« odnos prema crnogorskoj drzavi kao i rezim.

Sreda, 5. jul
Zamenik glavnog tuzioca Haskog tribunala saopstio je da ce optuznica protiv Slobodana Milosevica i jos cetvorice visokih drzavnih funkcionera Srbije i SRJ biti prosirena sledece godine, po zavrsetku ovogodisnjih ekshumacija na Kosovu.


                                                        Tajna vecera, 1968.

Na putu Gnjilane–Strpci grupa Albanaca je kamenovala srpski konvoj. KFOR je odbio da prati konvoj zbog, kako je receno, nedavnog vandalizma Srba koji su kamenovali zgradu UNMIK-a u Strpcima i agresivnog ponasanja Srba prema KFOR-u u toj opstini. Americki vojnici KFOR-a uhapsili su fotografa iz Strbaca, Radojka Kecica, zbog organizovanja demonstracija Srba u tom mestu.

KFOR je saopstio da je kod Podujeva pronadjeno jedno ljudsko telo, dok je u okolini Drenice zavrsena visednevna potraga za ilegalnim oruzjem.

Nada Pandurov, sudija opstinskog organa za prekrsaje u Kikindi, kaznila je, po prekrsajnoj prijavi urednika lista »Komuna« Rajka Popovica, list »Kikindske« sa 90 000 dinara.

U Velikoj Plani policija je privela i maltretirala cetvoricu aktivista Otpora koji su nocu lepili letke po gradu, rekao je Danasu Nenad Radosavljevic, aktivista ovog pokreta.

Cetvrtak, 6. jul
Skupstina SRJ je odlucila o promenama Ustava SRJ, usvojivsi ponudjena resenja. Ubuduce ce se predsednik SRJ kao i poslanici u Vecu republika birati na neposrednim izborima.

Petak, 7. jul
Vecina opozicionara i antirezimski nastrojenih organizacija i licnosti osudili su donosenje novog Ustava kao drzavni udar usmeren, pre svega, protiv Crne Gore. Iz inostranstva stizu komentari u kojima se ove ustavne promene kvalifikuju kao »poslednja faza razbijanja SRJ«.

Vuk Boskovic, pomocnik crnogorskog ministra policije, izjavio je da njegovo ministarstvo nece vise dozvoljavati VJ da blokira puteve po Crnoj Gori, kao sto je to radila u vreme agresije NATO-a.

Nadlezni u nemackom ministarstvu spoljnih poslova rekli su agenciji Beta da Nemacka za sada ne vidi mogucnost da predstavnici srpske opozicije budu zastupljeni u Ujedinjenim nacijama.

»Glas javnosti«, »Blic« i »Danas« pojavili su se na kioscima kao trobroji zbog nedostatka papira, dok su rezimski listovi izasli regularno.

Subota, 8. jul
Skupstina Crne Gore je na vanrednoj sednici usvojila Rezoluciju o zastiti prava i interesa republike Crne Gore i njenih gradjana. Ova rezolucija je svojevrstan odgovor crnogorskih vlasti na izmene Ustava SRJ. Za Rezoluciju je glasalo 35 poslanika koalicije Da zivimo bolje i jedan poslanik Demokratskog saveza Crne Gore, a protiv nje se opredelilo 18 poslanika SNP.

Politicki predstavnici Srba sa Kosova odbili su poziv sefa misije OEBS-a na Kosovu, Dana Evertsa, da njihove stranke ucestvuju na jesenjim lokalnim izborima u pokrajini.

Nedelja, 9. jul
SNV Kosovske Mitrovice odbacilo je poziv najvisih predstavnika medjunarodne zajednice na Kosovu i SNV Kosova i Metohije da se pridruzi zajednickom komitetu za povratak Srba, koji je formiran pocetkom maja.

Pristalice Crnogorske pravoslavne crkve pretukle su na Njegusima Zivotu Cirica, fotoreportera agencije Fonet, kome su otele i profesionalnu opremu.

Miroslav Filipovic, novinar »Danasa« i agencije Frans pres dobio je priznanje »Najbolji Internet novinar godine«, saopsteno je u Londonu.

Ponedeljak, 10. jul
Milo Djukanovic je izjavio da je vlast u Crnoj Gori spremna da razgovara sa opozicionom SNP o buducnosti Crne Gore, kao i da, pod ovakvim okolnostima, Crna Gora nece ucestvovati na saveznim izborima.

Ministri EU izrazili su veliku zabrinutost zbog promena Ustava SRJ, naglasavajuci da »najnoviji dogadjaji jacaju resenost EU da nastavi sa podrskom svima koji ulazu napore za demokratske promene u SRJ«. Suspenzija embarga na aviosaobracaj sa SRJ produzena je na jos sest meseci, a obecano je i prosirenje tzv. bele liste za poslovanje sa EU. Zemlje EU su naglasile da ce dalje i jos snaznije podrzati civilno drustvo u Srbiji.

Cetvrtog dana sudjenja grupi Pauk saslusan je prvooptuzeni Rade Petrovic (26 godina) koga optuznica tereti za spijunazu protiv SRJ i ubistvo dvojice neidentifikovanih Albanaca.

Premijeri Albanije, Makedonije i Crne Gore, Ilir Meta, Ljupco Georgijevski i Filip Vujanovic, razgovarali su u Dracu o jacanju regionalne stabilnosti.

Utorak, 11. jul
Predstavnici Srba iz Gracanice i SNV Kosovske Mitrovice dogovorili su se da ubuduce izbegavaju medjusobne sukobe i verbalno napadanje.

Nemacka je nezadovoljna nacinom na koji funkcionise rezim sankcija prema Srbiji, sem kada je u pitanju politika izdavanja viza. Tzv. belu listu nemacki funkcioneri vide kao preterano birokratski sastavljenu.

Carls Ingrau, profesor istorije na Univerzitetu Perdju u americkoj drzavi Indijana i balkanolog, rekao je za Glas Amerike da bi SAD i EU sigurno priznale paralelnu jugoslovensku vladu sastavljenu od predstavnika crnogorske vlasti i srpske opozicije. Zapad, medjutim, rekao je Ingrau, nece predloziti tako nesto posto mu »nije toliko stalo do Srbije da bi se mesao u unutrasnje stvari SRJ«.

Slobodan Milosevic, predsednik SRJ, zalozio se za dalje jacanje saradnje i prosirenje odnosa Jugoslavije sa africkim zemljama, kao i za hitan povratak SRJ u pokret nesvrstanih. Ovo je sadrzaj Miloseviceve poruke predsedniku republike Togo i novoizabranom predsedniku Organizacije africkog jedinstva, Gnasingbu Ejademu.

Na festivalu »Misicevi dani« u Mionici i okolini, otkazano je izvodjenje drame »Stradija« Jovana Sterije Popovica, u reziji valjevskog glumca Nebojse Savica.

Sreda, 12. jul
Skupstina Srbije razresila je grupu od 18 beogradskih i pozarevackih sudija, medju kojima i Leposavu Karamarkovic, sudiju Vrhovnog suda Srbije, i Miroslava Todorovica, sudiju Okruznog suda u Beogradu. Sudijama se, kao najveci propust, pripisuje »politicka aktivnost« i clanstvo u Drustvu sudija Srbije i Otporu.

Novinarima nezavisnih medija nije bilo dozvoljeno da prate zasedanje parlamenta Srbije.

Amnesti internesenel apeluje da odgovorni za masakr u Srebrenici budu konacno uhapseni, kao i da se predratnom stanovnistvu tog grada dozvoli povratak.

Skupstina Srbije je, u nacelu, prihvatila predlog zakona o prodaji odredjenih nepokretnosti u drzavnoj svojini radi izmirenja obaveza Republike Srbije po osnovu devizne stednje gradjana i zajma za privredni razvoj u republici.

NUNS je osudio »diskriminatorsko ponasanje SRS, kojem su se precutno pridruzili clanovi SPS«, da zabrani novinarima Bete, »Glasa«, »Danasa« i »Blica« da prate rad republickog parlamenta.

Otkriveno je skladiste municije u selu Zlas kod Pristine, izjavili su predstavnici KFOR-a. U skladistu koje su otkrili svedski vojnici KFOR-a nadjeno je 106 granata kalibra 40 milimetara, devet dimnih bombi i velika kolicina medicinske opreme.

Branislav Tapuskovic i Djordje Mamula, poznati beogradski advokati, smatraju da je saopstenje o rezultatima istrage o ubistvu Boska Perosevica, koje je saopstila istrazni sudija Okruznog suda u Novom Sadu, Zlata Rodic-Knezevic, rezultat politickog pritiska na pravosudje.

U okviru akcije »Dva sata kvalitetnog otpora dnevno«, u Uzicu je odrzan skup u organizaciji UGS Nezavisnost i njegovog regionalnog poverenika Miloja Ignjatovica protiv koga je MUP Uzice pokrenuo prekrsajni postupak po clanu 15, stav 1, tacka 2 Zakona o okupljanju gradjana.

Cetvrtak, 13. jul
Skupstina Srbije je usvojila vise ekonomskih zakona: Zakon o prodaji odredjenih nepokretnosti u drzavnoj svojini, Zakon o prvoj emisiji dugorocnih obveznica Srbije za isplatu 4,26 milijardi dinara koje drzava duguje gradjanima na ime isplate decjih i materinskih dodataka, Zakon o javnim preduzecima i obavljanju delatnosti od opsteg interesa kojim se Vladi daju veca ovlascenja u upravljanju ovim preduzecima.

Dusan Vukovic, otac Aleksandra Vukovica koji je poginuo na Kosovu tokom agresije NATO-a, javno je iscepao plaketu i polomio i izgazio orden koji je njegovom sinu dodelio predsednik Milosevic. Vukovic je taj orden prosle godine odbio, da bi ga nedavno primio njegov otac, deda poginulog Aleksandra, koji je, prema Vukovicevim recima, clan SPS-a.

Nepoznati hakeri upali su na sajt beogradske »Politike« i tamo plasirali vest da je Slobodan Milosevic, predsednik SRJ, poginuo u eksploziji bombe.

Beogradska policija je uhapsila i isporucila crnogorskom MUP-u trojicu osumnjicenih za pokusaj atentata na Vuka Draskovica: Gorana Mijatovica, Danka Nikolica i Jovana Rustica.

Clanice Grupe 8 koja okuplja sedam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusiju upozorile su vlasti u Beogradu da bi usvojene ustavne promene mogle izazvati »novo krvoprolice na Balkanu«.

Petak, 14. jul
DPS i Narodna stranka Crne Gore, s jedne strane, i stranke srpske opozicije, sa druge, odbacile su, na sastanku na Svetom Stefanu, izmene Ustava SRJ i obavezale se da ce zajednicki raditi na »uspostavljanju stabilne, uspesne i evropske drzavne zajednice Crne Gore i Srbije«.

Subota, 15. jul
KFOR je saopstio da je, raketnim bacacem M 80, unisten osmatracki toranj medjunarodnih snaga oko tri kilometra istocno od Lipljana.

Pet beogradskih porodica ciji su clanovi poginuli u bombardovanju zgrade RTS-a, podnelo je Evropskom sudu za ljudska prava tuzbu protiv britanske Vlade, pise »Sandej tajms«.

Nedelja, 16. jul
Zivko Soklovacki, sef poslanickog kluba JUL-a u Skupstini SRJ, ocenio je da su zakljucci sa sastanka crnogorskih vlasti i srpske opozicije doneti pod patronatom iz inostranstva i da oni »niti pomazu niti odmazu«.

Francuske vlasti su upozorile svoje gradjane da je letovanje u SRJ i Albaniji »opasno«.

Ponedeljak, 17. jul
U sukobima KFOR-a i Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice ranjeno je osam ljudi, saznaje Beta.

U selu Pomazatin, u okolini Kosova Polja, srusena je srednjovekovna crkva Svetog Ilije, do temelja, tvrde radio-amateri.

Policija je pred pocetak utakmice otporasa i odbornika koalicije Zajedno u Pirotu, »maricom« odvela desetak aktivista Otpora, nekoliko odbornika i Bozidara Djukica, clana gradske Vlade, sprecivsi tako odrzavanje utakmice.

Utorak, 18. jul
Advokat Misa Mihajlovic iz Sapca podneo je krivicnu tuzbu protiv policajca sa identifikacionom znackom broj 741087 koji je, prema navodima tuzbe, pretukao maloletnog S. M., clana Otpora.

Rodbina dvanaest nastradalih radnika RTS-a podnela je krivicnu prijavu, u Prvom opstinskom tuzilastvu, protiv odgovornih u RTS-u »zbog teskog dela protiv opste sigurnosti«.

Jugoslovensko ministarstvo za spoljnu trgovinu nece vise primati prijave za uvoz i izvoz od firmi koje su na »beloj listi« EU, nezvanicno saznaje »Blic«.

Sreda, 19. jul
Filip Vujanovic je rekao da Crna Gora nece zuriti sa raspisivanjem referenduma o samostalnosti i da, sada, sve zavisi od »uspeha ili neuspeha srpske opozicije«.

Prema istrazivanju agencije Stratedzik marketing, Slobodan Milosevic je osoba kojoj se u SRJ »i najvise i najmanje veruje«, a najveci broj gradjana smatra da bi njegov odlazak sa vlasti »spasao« SRJ.

Cetvrtak, 20. jul
Tokom humanitarne akcije »Od srca« koju je u Indjiji organizovao Otpor da bi pomogao obolelom Damiru Jovanovicu, policija je privela 27 otporasa. Sat posle ove akcije policija je zaustavila autobus dvadeset »majki otpora« koje su dosle iz Novog Sada da bi podrzale ovu akciju i njih jedanaest privela i otvorila im dosijee.

Predstavnici srpske opozicije i dalje su bez finalnog dogovora o jedinstvenoj izbornoj listi.

Za 24. jul zakazano je novo vanredno zasedanje saveznog parlamenta. Na dnevnom redu ce biti predlog novog izbornog zakona, kao i odnosi izmedju Crne Gore i Srbije, nezvanicno se saznaje. Opozicioni poslanici u saveznom parlamentu jos nisu dobili pozive za zasedanje i dnevni red. Ocekuje se da ce u predlogu izbornog zakona biti i clan po kojem nece biti vazan broj glasaca koji izadju na glasanje o predsedniku SRJ.

Nastasja Radovic

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar