Broj 244

Dogadjanja
Letnji univerzitet o komunikacijama 2001. u Sarajevu

Republika, NRTV 99 u Sarajevu, Kosova sot u Pristini i Novi list u Rijeci, cetiri medija koja saradjuju od prosle godine, dogovorila su se tokom boravka na 21. Letnjem univerzitetu (21–25. avgust 2000) u Urtenu, u Francuskoj, da se prvi Letnji univerzitet komunikacija na ovim prostorima odrzi u Sarajevu krajem septembra ili pocetkom oktobra 2001. godine. To je, osim konstantne razmene clanaka i ideja medju cetvorkom, najznacajniji projekat koji je dogovoren sa domacinom, francuskom Ligom za obrazovanje, cijim je posredstvom doslo do saradnje cetiri medija.
Planirano je da na Letnjem univerzitetu u Sarajevu ucestvuju nezavisni mediji iz regiona, koji bi trebalo da budu jezgro okupljanja, drzavni mediji, mediji iz susednih zemalja i EU, dok bi manifestaciju pratila izlozba proizvodjaca tehnologije iz oblasti komunikacija iz celog sveta. Pripreme za skup u Sarajevu pocinju neposredno posle izbora u Srbiji, na Kosovu i u BiH, a na sledecem Letnjem univerzitetu u Urtenu predstavnici »cetvorke« imace priliku da sve ucesnike pozovu na slicnu, ambiciozno zamisljenu manifestaciju u Sarajevu.
Drugi zajednicki projekat cetiri medija predstavlja nastavak Sarajevskog kolokvijuma (prvi je odrzan 9. i 10. jula 2000). Novi susret odrzace se u oktobru i bice posvecen temi »Kakvo civilno drustvo i demokratiju zelimo«. Razgovarano je takodje i o prosirivanju okvira za saradnju i na medije iz Madjarske, Albanije, Bugarske i drugih okolnih zemalja, a razmotrice se i predlog da se naredni susreti odrze i u Rijeci, Pristini itd.
Adil Kulenovic, koordinator cetiri medija i vlasnik i glavni i odgovorni urednik sarajevskog NRTV 99, obavestio je da ce njegova kuca izdati knjigu priloga sa prvog Sarajevskog kolokvijuma koji se odnosio na temu »Subjekti i cinioci promena«, dok je Liga za obrazovanje preuzela da u saradnji sa casopisom Espri objavi rezime kolokvijuma na francuskom jeziku.
Predstavnici Republike, Kosova sot, NRTV 99 i Novog lista po drugi put ucestvuju na Letnjem univerzitetu u Urtenu, ciji je glavni organizator francuska Liga za obrazovanje, asocijacija koja okuplja vise desetina hiljada clanova. Dvadeset prvi Letnji univerzitet odrzan je pod parolom »Sloboda, jednakost, bratstvo«, koja, prilagodjena svetu komunikacija, znaci slobodu da bi se komuniciralo i jednakost u pristupu informacijama. Dok se »bratstvo«, kako je na jednoj od mnogobrojnih tribina u Urtenu rekao francuski filozof Alber Zakar, postavlja kao »hriscansko pitanje medju pojedincima. Nije tehnicko pitanje ono koje sprecava bratstvo. Bratstvo, to znaci odnositi se prema drugome kao prema izvoru... Susret je polazna tacka covecnosti«, kaze Zakar.
Dvadeset prvi Letnji univerzitet u Urtenu predstavio je proizvodjace najsavremenije tehnologije u oblasti komunikacija i okupio je mnogobrojne novinare, sociologe, filozofe, ucenike, nastavnike, predstavnike francuske vlade, zemalja EU i frankofonskih prekookeanskih zemalja. Duh dobre volje nad Urtenom mogao se osetiti na svakom koraku.

Olivija Rusovac 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar