Broj 244

Dogadjanja
»Dosije« o Miroslavu Filipovicu

U broju za jun–jul 2000. godine, Dosije koji izdaje NUNS objavljuje nekoliko tekstova o novinaru Miroslavu Filipovicu, dopisniku Danasa, agencije Frans pres i saradniku Instituta za rat i mir iz Londona.
Filipovic se, jos od maja, nalazi u pritvoru u Vojnom zatvoru u Nisu gde mu je Vojni sud, 26. jula, izrekao sedmogodisnju kaznu zatvora zbog krivicnih dela spijunaze i sirenja laznih vesti. Sudjenje je bilo zatvoreno za javnost (zbog delikatnosti pretresa i »vojne tajne«), ali je novinarima bilo dozvoljeno da prisustvuju izricanju presude.
U medjuvremenu, Filipovicevo zdravstveno stanje se drasticno pogorsalo (srcani problemi u vezi sa anginom pektoris), on je u pritvoru omrsao dvadeset kilograma.
Istovremeno sa odbranom, i Vojno tuzilastvo je nagovestilo da ce se zaliti na odluku suda, trazeci vecu kaznu za Filipovica.

Oko hiljadu domacih i stranih novinara potpisalo je apel Slobodanu Milosevicu, predsedniku SRJ, da se obustavi progon Filipovica i da se on oslobodi. Filipovic je dobio jednu domacu i nekoliko medjunarodnih nagrada za profesionalizam i hrabrost u izvestavanju.
Na konferenciji u Media centru govorila je supruga Miroslava Filipovica, Slavica Filipovic, njegov advokat Zoran Ateljevic, kolege iz Danasa i NUNS-a.
N. R. 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar