Broj 244

Svet i mi
Duboko

Bojan al Pinto-Brkic

Avgust je definitivno rezervisan za desavanja u Rusiji. Bio to krah rublje ’98, pojava Putina ’99. ili tragedija nuklearne podmornice »Kursk« ove godine. Medjutim, oci gledaju, a ne vide (zapravo, ne zele da vide) kako Istocnom divu uspeva da, manirom profesionalnog iluzioniste, prikrije svoju prirodu, onu koja je toliko ruzna da je se s gnusanjem secamo – boljsevicku. Avgustovski dogadjaji s kraja veka demonstrirali su da se odnos ruskog rezima prema sopstvenim gradjanima nije promenio padom »Gvozdene zavese«. I dalje se stvara magijska predstava o vlasti i njenim ciniocima, dominiraju opsta tajnovitost, nesigurnost, nebriga za ljudske zivote.
Mnogi su skloni da a priori odbace ovakve opservacije, smatrajuci ih plodom rusofobije, odnosno pozivajuci se na Jeljcinov raskid sa partijskom drzavom. Delom su u pravu: gorepotpisani zaista strahuje – a u strahu su velike oci – od poteza na koje je Kremlj spreman u teznji za ocuvanjem svih privilegija, neprihvatljivih u demokratskom svetu.
Kontinuitet sa »starim vremenima« oseca se, naravno, i u spoljnoj politici. Iako je u Kremlju nedavno usvojena (demokratski, bas kao i kod Milosevica) nova doktrina, plan sustinski razlicite diplomatije, izostaje zelja da se odbaci iluzionizam. Na Balkanu, posebno u odnosima sa Srbijom, Putinova Rusija pretenduje na ulogu breznjevijanske supersile: ona ce se hiljadu puta nacelno sloziti sa Amerikom da je demokratizacija neophodna. Istovremeno, nece stati da podrzava odani nedemokratski rezim na sve moguce nacine, pravdajuci se da pomaze gradjane, pa cak ne libeci se da provoza svoje tenkove preko »suverene drzave, u cije se unutrasnje stvari ne sme mesati«.
Mozda je Zivadin Jovanovic menjao avion u Moskvi i slucajno se obreo kod Igora Ivanova (kod koga su, nekim cudom, pozeljni mnogi, medju njima i Tarik Aziz, ali ne i predstavnici srbijanske opozicije). No, moze li se isto reci za onog ministra na Milosevicevom kanabetu, sa bilateralnim aranzmanom o slobodnoj trgovini, pozdravima vlade i predsednika i, pretpostavljam, avionom punim gotovine, mesec dana pred izbore? Ne, Rusija se ne mesa u unutrasnje stvari Srbije: ona samo pomaze njihovo oblikovanje, kako njena iluzija supersile ne bi bila rasprsena, zajedno sa jos mnogo iluzija. Za odrzanje tog sistema, Putin nece zaliti sredstava.


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar