Broj 244

Dogadjanja
Eppur si muove

Lebdi nad nama crna senka Srebrenice – najveceg zlocina posle Drugog svetskog rata – i u toj senci stoji i slava mucenika Jasenovca i Jadovna

Zbivanja u Crkvi i oko nje ponovo pune novinske stupce i, umesto da bude obrnuto – sve je vise nagadjanja. Nesto se navodno zbiva »iza kulisa Sabora«, pominju se sukobi struja pa cak i raskol, ali malo ko preciznije navodi o cemu se zapravo radi. Malo ko zaviruje dublje ispod zbivanja, a jos manje se neko osvrce na minulu deceniju, kada je sve i zapocelo. Novoimenovana ministarka vera gdja Milicevic ni reci ne govori o svojim namerama, kako bi to bilo red, a kada su novine zabelezile da ce joj neka vrsta zamenika biti milesevski vladika Filaret, mnogi su u strahu poceli pomisljati kako se iz senke proslosti vracaju pop Korosec ili prota Smiljanic. Odnosi izmedju drzave i Crkve prolaze kroz povremene krize – o cemu smo dosta pisali – i nikako nece biti dobro ako se budu uredjivali po starom receptu. Skoro niko se ne osvrce na neke znakove, a oni su pred nama punih deset godina – nije tajna da je Milosevicev rezim imao, osim pesnika i akademika, i svoje dvorske teologe. Setimo se samo famoznog zbornika iz 1996. Jagnje Bozje u kojem su neki kaludjeri bili izlozili ne samo svoju »teologiju rata« nego i svoje ratne ciljeve sa svim politicko-strateskim i vojnim operativno-taktickim detaljima. Zaboravlja se, medjutim, i ono najvaznije – nije u krizi ni u senci proslosti cela Crkva vec neki delovi jerarhije koji se u svetu koji se menja anahrono opiru svakom napretku.
Ima, istina, i dogadjaja oko kojih ne bi trebalo da bude nagadjanja, ali i oni kombinovani sa dnevnom politikom nisu mnogo jasni.
U odnosima izmedju SPC i MPC ima pomaka, u manastiru Kalenic su zapoceli razgovori koji – prema onom sto se zna – obecavaju. Ne zna se istina o kakvoj se »tajnoj crkvenoj misiji« radi, koja je stigla iz Atine, kao sto se ne zna mnogo o poseti makedonskog premijera Lj. Georgijevskog Carigradu, ali mnogo sta govori da ce spor iz 1967. biti srecno okoncan, na dobro i Crkve i drzava i citavog regiona. 
Mnogo su komplikovanija zbivanja u Crnoj Gori. »Patrijarh i Sinod su zabrinuti« – naglasava mitropolit Amfilohije u listu Danas 16. jula 2000. – »zbog Djukanovicevog ponasanja«. Zabrinut je mitropolit, i s razlogom, ali da svi u Sinodu ne misle kao on nije ni za koga tajna. Nije Djukanovic neki nacionalista i separatista, vec neko ko makar pokusava da sacuva ono sto se od zajednicke drzave jos sacuvati moze. Zbivanja u Njegusima u vezi sa preuzimanjem hramova, intervencija policije, zaista su zabrinjavajuci znaci. Nakon Djukanovicevog pokajanja u Cavtatu crnogorski mitropolit Amfilohije je izjavio – Danas 3. jula 2000. – nesto sto je stvari jos vise iskomplikovalo – »Ne mozes ti da mu oprostis, ako se on ne kaje, ne mozes za njegovo nepocinstvo da primas njegovu krivicu«. Nije nimalo ugodno uciti mitropolita jevandjelju – a uvazenom Amfilohiju nije prvi put da zaboravi na jevandjelje – ali je jos manje ugodno preskociti ono mesto – u Matej 18. 21–22. – kada sam Petar pita Isusa koliko puta treba da prastamo, a Isus mu jasno kaze – »I rece njemu Isus: ne velim ti do sedam puta, nego do sedam puta sedamdeset«. I upravo u vezi s ovakvim problemima sporo se izlazi iz senke proslosti.

A sve to nikako nije od juce – odavno se delovi episkopata ne snalaze na drustvenoj sceni.
U opsirnom izlaganju – Danas 16. jula 2000. – crnogorski mitropolit g. Amfilohije se upustio u razmatranja o obliku vladavine koja su problematicna s tacke gledanja ucenja Crkve, ali i po svojoj crkveno-politickoj konotaciji. On se najgrubljim recima okomio na princa Nikolu Petrovica – koji ga nikakvom izjavom nije izazvao – i jasno se stavio na stranu vladalackog doma Karadjordjevica. Nije, naravno, sporno i problematicno necije monarhisticko uverenje, ali u raspolucenom crnogorskom drustvu, i u ovoj unesrecenoj Srbiji, samo nam jos nedostaju dinasticke borbe. Uostalom, ne jednom je sam patrijarh naglasavao da Crkva nece upravljati drzavom. I ta monarhisticka nostalgija koja se oseca kod nekih predstavnika jerarhije nikako nije nesto bezazleno. Videlo se to i na Oplencu na sahrani princa Tomislava, koja je protekla u znaku takvog neukusa. Ni nakon deset godina neke vladike ne shvataju imperative novog vremena – Crkva je harizmatski-monarhijalno ustrojena, ali nijedan ozbiljniji teolog nije nikada dokazao da ona treba obavezno da bude i monarhisticka. Sporo se oslobadjamo anahronih ruskih slovenofilskih teorija, nikako da iskoracimo iz istorije i da se u Crkvi oslobodimo politike. Pravo je cudo sta se sve trpa u pravoslavlje i svetosavlje i u pravu je vladika Artemije kada kaze – »Nije dobro sto pokusavamo sve da prikazemo kao dosledni izraz svetosavlja«. I tu je i glavni problem koji se mora dublje i sire sagledati. Iz dubine vekova – iz daleke 1632. – Crkvu je napokon stigao bolni uzdah starog Galileja koji je, star i nemocan i slomljen torturom inkvizitora, uzdahnuo – »Ipak se okrece!« I u relativno kratkom razmaku od 1979. do 1992. Crkva je nasla snage da se suoci sa istinom i nadje svoje mesto u modernom drustvu. Nisu ruseni dogmatski temelji Crkve – nema sile u vaseljeni koja ih moze porusiti – ali je srusena stara svest i nacinjen je kopernikanski korak. Taj korak nama ocevidno nedostaje, a bez njega necemo uspesno svedociti u svetu i pred istorijom. Lebdi nad nama crna senka Srebrenice – najveceg zlocina posle Drugog svetskog rata – i u toj senci stoji i slava mucenika Jasenovca i Jadovna. Pred tim zrtvama sâm prvi covek OUN sagiba glavu. Ako hocemo da drugi shvate nasa stradanja moramo i mi naciniti korak napred i priznati da se u drustvu sve okrece i da se ne moze misliti na stari nacin. Taj korak podrazumeva suocenje sa istinom, a to nam je i zapovedano u Jovan 8. 32. – »I poznacete istinu, i istina ce vas osloboditi«.
Dok se ne nacini takav korak bice lutanja i nesnalazenja dela jerarhije i svakojakih nagadjanja i nesporazuma.
Mirko Djordjevic 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar