Broj 244

Svakidasnjica
Beogradska stepenista

U znamenitosti grada spadaju svakako i stepenista po kojima prepoznajemo dusu grada.
Prekoputa francuske ambasade nailazite na stepeniste koje vodi na Kalemegdan, na jednu od najlepsih staza ovog setalista zvanu Savska staza. Sa dva polukruzna dela i cesmom–fontanom u vidu lavlje glave u podnozju, ona predstavlja arhitektonski biser i atraktivan pristup najstarijem beogradskom parku. Kada se popnete, pred vama ce se ukazati pogled na savsko pristaniste, usce, Novi Beograd i Zemun sa svojom kulom. Savskom sirokom stazom stizete do jos jednog ukrasa Kalemegdana – stepenista ovalnog oblika sa dve kaskade. Sa njihovog vrha puca vidik koji vecina Beogradjana smatra jednim od najlepsih u gradu. One vas vode do zidina tvrdjave sa kulama iz antickih i srednjovekovnih vremena, osmatracnica iz perioda turskog i austrijskog osvajanja.
Jedno od najznacajnijih stepenista kojim se moze doci na Savu nalazi se pod Brankovim mostom – primer monumentalne gradske arhitekture.
Stepeniste pored Univerziteta za primenjenu umetnost spusta se takodje ka Savi. Silazeci strmim stepenicama pored kojih se nalaze stare zgrade i kuce izbicete na savsko pristaniste. Prekoputa tramvajske stanice u Karadjordjevoj ulici (nekadasnja Savamala – stariji deo Beograda) pruzaju se male ravne stepenice koje ce vas, ako idete na gore, odvesti u starinski Beograd – naci cete se u kaldrmisanim ulicama i na Kosancicevom vencu – najstarijem ocuvanom delu grada, u kojem su ziveli nekadasnji beogradski trgovci i cije kuce jos postoje.
Kad se nadjete u centru Beograda put vam moze skratiti stepeniste koje vodi iz ulice Kosmajske na Obilicev venac. Njime se najcesce penju poslovni ljudi i vozaci do garaze u njihovoj blizini.
Stepenice ispred Narodnog muzeja, na Trgu »kod Konja« mesto je gde mozete zakazati razlicite susrete. Ljubitelji romantike spustaju se stepenicama ispred kule u Zemunu.
Na putu izmedju Lomine ulice i beogradske autobuske i zeleznicke stanice pruzaju se strme ravne stepenice. Na njima je uvek guzva kako zbog prodavaca robe oko prostora pijace Zeleni venac tako i zbog putnika koji zure da stignu na autobus i voz.
Beogradska stepenista primaju Beogradjane i putnike prolaznike i strance.

Svetozar Muzijevic 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar