Broj 244

Sta citate
Razaranje Jugoslavije

»Rat u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini 19911995«, zbornik izlaganja na okruglom stolu

O ratu na prostoru bivse Jugoslavije i do sada se dosta pisalo, ali ce se sigurno i ubuduce mnogo pisati, pogotovo kada budu dostupni svi sluzbeni dokumenti. Nedavno izasla knjiga Rat u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini 19911995. predstavlja jedno u nizu tih dela i u njemu su sakupljena izlaganja ucesnika okruglog stola koji je ovoj temi bio posvecen u septembru 1998. Vrednost ovih izlaganja je u tome sto o ratu na ovom mestu svedoce ljudi iz najvisih struktura tadasnje civilne i vojne vlasti Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao i medjunarodne zajednice, ali je, svakako, njen nedostatak u tome sto nema i predstavnika iz Srbije. Ali i ovakva kakva je, ova je knjiga puna dragocenih podataka i pravih razjasnjenja o tome kako je rat poceo, kako su se razvijale ratne operacije i kako je doslo do mira.
Jedna od predrasuda koju ova knjiga sa uspehom razvejava sastoji se u tome da je rat u stvari bio posledica razlika i visestoletnog neprijateljstva koje je vladalo na ovim prostorima. Rusmir Mahmutcehajic demantuje ovakve neosnovane tvrdnje i istice: »Naprotiv, BiH je kulturno, povijesno, politicki i jezicno homogenija od ijednoga svoga susjeda, te je moguce govoriti o multikulturnom sadrzaju Srbije, cak Hrvatske, ali ne i Bosne i Hercegovine. Od njene najzapadnije do njene najistocnije tocke, od najsjevernije do najjuznije, nema nikakve bitne razlike u jeziku. Ni najbolji antropolog na svijetu nece prepoznati nikakvu antropolosku razliku medju bosansko-hercegovackim ljudima, ma kako oni sebe imenovali«. Izricito je naglaseno da su za rat odgovorne politicke elite, pre svega u Beogradu, a kasnije sa nastankom rata u BiH, i politicke elite u Zagrebu. Prema ocenama ucesnika okruglog stola, ni medjunarodna zajednica nije bez odredjene odgovornosti. Mnogi organi medjunarodne zajednice, kao i istaknuti drzavnici, znali su cesto da se upletu u smusene postupke kada su se hvatali u kostac sa nasom ratnom krizom.

Razmatranje odgovornosti za rat i za sve one strahote koje su se u njemu odigravale uvek ce biti dragoceno, ali je, svakako, jos interesantnije pitanje da li je rat zaista bio neizbezan. U jednom trenutku u toku rasprave general Jovan Divjak je, na primer, postavio pitanje »zar nije bilo nekoga zajednickoga stava, uslovno receno, demokratskih snaga na prostorima Jugoslavije da se spreci ovako krvav rasplet?« Nazalost, na okruglom stolu je ovakav izazov ostao bez odgovora. Ocigledno je da ce odgovor na ovo pitanje morati da saceka neka bolja vremena i neke druge ljude, pre svega nepristrasne istoricare.
Kao dodatak izlaganjima sa ovog okruglog stola objavljen je i analiticki pregled medijskog izvestavanja o ratu u glavnim medijima Srbije, koji su njegovi autori Ofelija Backovic, Milos Vasic i Aleksandar Vasovic objavili u nasem listu Republika u toku 1998.
Knjiga je izasla u izdanju Bosanskog instituta u Londonu i Instituta za jugoistocnu Evropu u sklopu Srednjoevropskog sveucilista u Budimpesti, koji su i bili pokrovitelji okruglog stola. Izdavac za Hrvatsku je »Naklada Jesenski i Turk«, a za Bosnu i Hercegovinu »Dani«, godina 1999.
D. I. 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar