Broj 244

Zbivanja
Kako to rade »oni«

Bude li kradja ocigledna i budu li silom pokusali da sacuvaju vlast, nezadovoljstvo »sirokih narodnih masa« talozeno proteklih deset godina destrukcije, ponizenja, bede i svakovrsnih poraza, moze eksplodirati

Onog trenutka kada je vlast najavila raspisivanje izbora, SPS–JUL maheri agilno su se bacili na agitaciju, uz upotrebu svih sredstava. Kako za kampanju treba dosta para, Kovnica novca u Topcideru ponovo udarnicki radi, godisnja inflacija je vec preskocila stotku, dinar ubrzano pada, Mirko Marjanovic je zaboravio da se na pocetku godine zakleo da ce inflacija biti nula. Grade se jevtini stanovi za mlade bracne parove, srpski ministar zdravstva pred TV kamerama »uvodi red« po bolnicama i ambulantama, zaposljava mlade lekare i obecava im stanove, pojavili se, doduse tek tu i tamo ulje i brasno, cak su i penzioneri poceli redovno da primaju penzije. 
Po drzavnim firmama koje su u stvari u njihovom vlasnistvu, zaposlenima je vrlo otvoreno pripreceno da, ne budu li potpisali listu podrske kandidaturi Velikog Bosa, slede vrlo neprijatne posledice, a jos gore za one koji budu uhvaceni da glasaju za opoziciju. Nisu se »drugovi« libili ni da obmanjuju slabovidece starije sugradjane kojima su poturali na potpis navodne spiskove za podelu ulja i secera, a u prikupljanju potpisa za listu Velikog Bosa su upregli i maloletnike, iako je to zakonom najstroze zabranjeno. Sapatom se po Beogradu pricalo o ovom bezobrazluku espeesovaca. Jedino se Nezavisni sindikat radnika PTT Srbije usudio da javnosti saopsti da su poste u Srbiji »postale poligoni nasilne predizborne kampanje SPS i JUL«, da se postari sirom Srbije zale svom sindikatu, jer »masinerija politickih aktivista od kontrolora do upravnika zaplasivanjima, ucenama i otvorenim pretnjama iznudjuje potpise radnika za podrsku kandidaturi Slobodana Milosevica«.
Polje za manipulacije izborima je toliko siroko da, kako to kazu u CeSID-u, »samo nebo je granica«. Prvo, sasvim je izvesno da ce biti masovnog falsifikovanja birackih spiskova, pa ce glasati (zna se za koga) davno upokojeni, a da mnogi biraci, narocito mladi (koji bi takodje glasali zna se protiv koga) nece moci ni da privire na biralista. Drugo, »crveno-crni«, zahvaljujuci bojkotu zvanicne Crne Gore, automatski dobijaju na poklon 50 poslanickih mesta u Saveznoj skupstini (20 u Vecu republika + 30 u Vecu gradjana). Trece, stvaranjem monstr-izbornih jedinica Vranje i Prokuplje gde, navodno, treba da glasaju izbegli Kosovci, kojima se utuvljuje u glavu da jedino Sloba moze da ih vrati kuci, otvara se mogucnost SPS-JUL-u da sebi u startu »pripisu« oko 200 000 glasova. Cetvrto, pouzdanim SPS-JUL biracima ce biti pruzena sansa da se »dokazu« glasanjem vise puta. Peto, u izborni zakon je ubacena klauzula prema kojoj, ako se, »iz opravdanih razloga« tokom izbora nadjete van svoga birackog mesta, mozete glasati bilo gde, sto pravnici tumace kao otvorenu mogucnost da »mobilni« biraci glasaju »po zadatku« nebrojeno puta. Sesto, biracke komisije, od vrha do dna su tako sastavljene da apsolutnu vecinu imaju predstavnici rezima, tako da samo moze da se nasluti kakve ce sve odluke one donositi »demokratski«, »vecinom glasova«. Sedmo, glasacki listici se stampaju u Politikinoj stampariji i nemoguce je kontrolisati koliko ce ih rezim za svoje »potrebe« nastancati. Osmo, opozicija je u stanju da svojim kontrolorima pokrije 60–70 odsto birackih mesta, a tamo ce morati da otvori cetvore oci, jer su SPS-JUL maheri u stanju da u tren oka ubace u glasacku kutiju svojih stotinak listica, ili neprimetnim intervencijama opozicione listice ucine nevazecima. Deveto, kada se glasanje zavrsi, listici se transportuju »nadleznoj« komisiji, a to je jos jedna sansa, ako su prethodne propustene, da se listici u transportu »dorade«. Deseto, jedanaesto, dvanaesto... kraja, nazalost, nema.
Otuda, iako je vecina birackog tela raspolozena da promeni sadasnju vlast, neverica da je to moguce izvesti na miran nacin, glasanjem, duboka je i jako rasirena. Rezim ozbiljno i temeljito radi na sirenju ove vrste defetizma s jakim razlogom. Sve racunice pokazuju da ako od blizu 7 miliona biraca, na biralista izadje vise od 4 miliona, Milosevic, pored svih manipulacija, kradja i prekradja, ne moze da savlada Kostunicu u prvom krugu, a onda ga ceka poraz u drugom. Sto vise bude onih koji ce reci kako je ovu vlast nemoguce smeniti glasackim listicima i da zato i ne vredi glasati, njegove su sanse vece, jer on, ipak, raspolaze postojanim delom birackog tela koje ce uvek glasati za njega.

Otuda kampanja Demokratske opozicije, nevladinih organizacija, Narodnog pokreta Otpor pod sloganom da na biralista mora da izadje 4 miliona + 1 birac ima punog smisla. Posledica ce biti – povecana represija da se to spreci. Rezim veruje da to ima smisla.
Sta ce se dogadjati 25. septembra?
Malo ko veruje recima potpredsednika SPS-a i Savezne vlade, Nikole Sainovica, koji je, upitan da li ce socijalisti priznati izborni poraz ako do njega dodje, odgovorio da je SPS uvek postovao i uvek ce postovati volju gradjana.
To »postovanje« smo zestoko iskusili u poslednjoj deceniji.
U ovoj prici ima jedna jako opasna »kvaka«: bude li kradja ocigledna i budu li silom pokusali da sacuvaju vlast, nezadovoljstvo »sirokih narodnih masa« talozeno proteklih deset godina destrukcije, ponizenja, bede i svakovrsnih poraza, moze eksplodirati u lice SPS-JUL-ovskoj oligarhiji, ali ce i »geleri« da lete na sve strane.
Jovan Radovanovic 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar