Broj 244

Hronika
Kalendar

21. jul–27. avgust

Petak, 21. jul
Vecina opozicionih stranaka, nevladinih organizacija i strucnjaka za izborne zakone ocenjuje da je predlog novih izbornih zakona posledica odluke rezima Slobodana Milosevica da vlast sacuva po svaku cenu pa i ovakvim nepravnim aktima.

Odlukom Ministarstva zdravlja Republike Srbije na cijem celu je Milan Bojic, visoki funkcioner JUL-a, od gradjana se vise nece naplacivati participacija za zdravstvene usluge.

Porodice Milana Lazendica i Miroslava Gagica koji se, zbog neformalnih optuzbi u vezi sa ubistvom Boska Perosevica, nalaze u RS, podnele su krivicne prijave protiv NN lica koja se gone po sluzbenoj duznosti, zbog cestih anonimnih pretnji telefonom, poseta, pretresa, ucene, od strane osoba u civilu koje su se predstavile kao policajci. Oni su im pretili ubistvom i trazili 10 000 nemackih maraka da bi jednog od dvojice progonjenih otporasa postedeli smrti.

Prema istrazivanju Centra za kontrolu bolesti i prevenciju iz Atlante, koje je izvrseno u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, u periodu izmedju februara 1998. i juna 1999. godine na Kosovu je umrlo ili poginulo 18 800 lica. Od ovog broja gotovo dve trecine ili oko 12 000 lica su zrtve rata.

Americka vlada je ocenila da je odbijanje registracije dopisnistva Radija Slobodna Evropa u Beogradu jos jedan pokusaj Milosevicevog rezima da ugusi slobodu medija. Ovim aktom, Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj nije dozvoljeno emitovanje Slobodne Evrope.

Subota, 22. jul
Lideri evropskih zemalja, na samitu Grupe 8 na Okinavi, saglasili su se da medjunarodna zajednica ne sme priznati rezultate izbora u SRJ.

Zoran Djindjic kaze da je i sa ovim izmenjenim izbornim zakonima moguca kontrola izbora.

Nedelja, 23. jul
Savezni premijer, Momir Bulatovic, smatra da su usvojeni amandmani na Ustav SRJ brana separatizmu.

Tokom vikenda zabelezeno je vise incidenata na Kosovu, napada Albanaca na Srbe i na pripadnike KFOR-a.

Glavni urednik pristinskog lista »Dita«, Behljuj Becaj, rekao je da nece platiti kaznu od 25 000 DEM, kako je to odredio OEBS, i da ce nastaviti sa objavljivanjem imena osoba za koje veruje da su ucestvovale u izvrsenju zlocina na Kosovu.

Od dolaska KFOR-a, iz juznog dela Kosovske Mitrovice otislo je oko 2000 Muslimana.

Ponedeljak, 24. jul
Oba doma Skupstine SRJ podrzala su paket izbornih zakona koje je predlozila Savezna vlada. Ovi zakoni su usvojeni bez rasprave.

Predstavnici devet stranaka vojvodjanske demokratske opozicije potpisali su sporazum o sadejstvu, koji predvidja sinhronizovani nastup ovih organizacija na politickoj sceni Vojvodine.

Vojislav Kostunica, predsednik DSS, ocenio je da opozicija u Srbiji mora da se ujedini, a da tome u ovom trenutku najvise na putu stoji SPO i Vuk Draskovic, koji razaraju jedinstvo opozicije. Kostunica je, prema misljenju Miroljuba Labusa, predsednika Upravnog odbora G 17 plus, najbolji kandidat opozicije za predsednika SRJ.

Srdjan Bogosavljevic, sef agencije »Stratedzik marketing« i profesor statistike na beogradskom Filozofskom fakultetu, kaze da i najlosiji, po opoziciju, rezultati istrazivanja javnog mnenja pokazuju da udruzena opozicija pobedjuje, »problem je samo sto udruzena opozicija ne postoji«.

Miodrag Vukovic, predsednik Izvrsnog odbora DPS, izjavio je da vladajuca koalicija u Crnoj Gori nece izaci na izbore niti ce priznati njihove rezultate, ali ce podrzati kandidata DOS.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesic rekao je da nijedan hrvatski general vise nece otici u Hag. »Nuzno je da hrvatski sudovi procesiraju sve predmete, pri cemu Haski tribunal uopste nije potreban«, rekao je Mesic.

Utorak, 25. jul
Vece republika Skupstine SRJ izabralo je novu Saveznu izbornu komisiju za cijeg je predsednika imenovan Borivoje Vukicevic, predsednik Saveznog suda. Usvojene su i izmene Zakona o dopunskom finansiranju odbrane zemlje, prema kojem ce se sadasnje poreske stope posebnog saveznog poreza na promet proizvoda i usluga povecati u proseku od 25 do 50 odsto.

Milo Djukanovic, predsednik Crne Gore, izjavio je nakon susreta sa sefom nemacke diplomatije, Joskom Fiserom, da Crna Gora ne priznaje izmene saveznog Ustava i izbornih zakona i da nece ucestvovati na saveznim izborima.

U Vojnom sudu u Nisu zavrsen je dokazni postupak protiv novinara »Danasa« i dopisnika Frans presa Miroslava Filipovica, optuzenog za spijunazu i sirenje laznih vesti. Medjunarodna organizacija »Clan 19«, koja se bavi slobodom medija, sa sedistem u Londonu, osudila je progon novinara Filipovica kao »jos jedan pritisak Milosevica na medije«.

Sreda, 26. jul
Vece Vojnog suda u Nisu osudilo je novinara Miroslava Filipovica na sedam godina zatvora, kao jedinstvenu kaznu za oba krivicna dela za koja je optuzen, spijunazu i sirenje laznih vesti. Predsednistvo EU osudilo je ovaj proces nazvavsi ga »flagrantnim krsenjem slobode stampe«.

Evropska komisija je u Briselu utvrdila da su jos 52 srpske firme kandidati za »belu listu«, izuzetih od sankcija EU.

Ministar finansija Kipra, Takis Kliridis, izjavio je da istrazitelji Haskog tribunala na Kipru ispituju poslovanje predsednika Slobodana Milosevica, javila je grcka drzavna agencija Ana.

Policijska blokada robe koja se vozi iz Srbije u Crnu Goru ponovo je znatno prosirena na policijskom punktu Brodarevo, saznaje Beta iz vise izvora u tom mestu.

Za ciscenje Dunava od posledica bombardovanja NATO-a, Evropska komisija ce izdvojiti 22 miliona evra.

Cetvrtak, 27. jul
Savezni parlamentarni i predsednicki izbori kao i lokalni izbori u Srbiji bice odrzani istog dana, 24. septembra, odlucili su Slobodan Milosevic, predsednik SRJ, i predsednik Skupstine Srbije, Dragan Tomic.

Crnogorski premijer, Filip Vujanovic, ocenio je da je sama ideja o vojnom pucu u Crnoj Gori »apsolutno besmislena«.

Niska policija je privela osam clanova Nove Srbije i aktivista Otpora koji su ucestvovali u akciji »ciscenje korova u julu«.

Petak, 28. jul
Kandidat SPS-a i JUL-a na predstojecim predsednickim izborima bice Slobodan Milosevic, odluceno je na sastancima glavnih odbora ovih stranaka.

Narodni pokret Otpor iz Nisa ici ce pesice do Podgorice da bi se sreo sa Milom Djukanovicem i zamolio ga da njegova koalicija izadje na izbore, saopstili su predstavnici pokreta.

Novinari iz zemlje i inostranstva u velikom broju potpisuju apel Slobodanu Milosevicu u kojem se trazi oslobadjanje novinara Miroslava Filipovica.

Odlukom jugoslovenske Vlade o najvisim cenama i nacinu obrazovanja cena lekova, utvrdjene su nove veleprodajne cene za 407 farmaceutskih preparata.

Subota, 29. jul
Opozicione stranke u Srbiji udruzene u DOS odlucile su da zajednicki izadju na predstojece izbore na nivoima na kojima su oni raspisani.

SPO je saopstio da ostaje pri stavu da ne izlazi na savezne izbore i da tako zeli da podrzi rukovodstvo Crne Gore koje je stavljeno u nemoguc polozaj.

U SNP je stigao predlog Izvrsnog odbora DPS o pocetku dijaloga izmedju ove dve najvece stranke u Crnoj Gori.

Nedelja, 30. jul
Ricard Holbruk, ambasador SAD u UN, rekao je da bi peti balkanski rat koji bi mogao izazvati Milosevicev rezim u Crnoj Gori bio veoma opasan po region i po vitalne interese NATO-a i da bi svakako doslo do medjunarodne intervencije i stacioniranja snaga NATO-a na sirem podrucju Balkana.

Komandant KFOR-a, general Huan Ortunjo, otvorio je prugu Kosovo Polje–Prizren.

Glavni odbor SNP pozvao je DPS da izadje na izbore.

Ponedeljak, 31. jul
Savezni ministar za informisanje Goran Matic rekao je na konferenciji za stampu da su snage bezbednosti uhvatile cetiri holandska gradjanina koji su, u istrazi, priznali da su nameravali da uhvate Slobodana Milosevica i za uzvrat dobiju veliku novcanu premiju. Upitan da komentarise presudu Miroslavu Filipovicu, Matic je rekao da se radi o »klasicnom spijunu«.

Vuk Draskovic je pozvao srpsku opoziciju da bojkotuje predstojece izbore jer »Milosevic bojkotom gubi«.

Na konferenciji za stampu koju su po povratku iz SAD odrzali predstavnici SNV Kosova i Metohije, vladika Artemije i Rada Trajkovic, receno je da je srpsko-albanska deklaracija potpisana posle sastanka u SAD krupan korak u sagledavanju i resavanju problema na Kosovu.

General Nebojsa Pavkovic, nacelnik Generalstaba VJ, rekao je da je VJ spremna da intervenise na Kosovu protiv raznih paravojnih bandi i da za to ima spremljen specijalan odred.

»Tajms« pise da americki zvanicnici vrse pritisak na Mila Djukanovica i Vuka Draskovica da izadju na izbore.

Utorak, 1. avgust
Milo Djukanovic je posle razgovora sa americkim drzavnim sekretarom, Medlin Olbrajt, izjavio da ce vladajuca koalicija u Crnoj Gori izaci na izbore samo ukoliko se svi koalicioni partneri oko toga sloze.

Suzan Manuel, portparol UN na Kosovu, rekla je da bi Srbi sa Kosova »teoretski« mogli da ucestvuju na saveznim izborima jer je Kosovo, po Rezoluciji SB UN 1244, i dalje deo SRJ.

Holandska vlada je odbila mogucnost umesanosti u aferu u kojoj su cetvorica drzavljana Holandije, prema navodima predstavnika SRJ, imala nameru da ubiju Slobodana Milosevica.

Milovan Bojic, ministar zdravlja i potpredsednik Vlade Srbije, izjavio je da ce se od sada svi lekovi dobijati samo na recept, bez obzira da li se podizu u privatnim ili drzavnim apotekama, da li se placaju ili su besplatni.

Sreda, 2. avgust
Generalni sekretar NATO-a, Dzordz Robertson, uputio je pismenu poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kojoj trazi da i Moskva iskoristi svoj uticaj da bi se sprecilo dalje zaostravanje i »preteci otvoreni sukob« izmedju rezima Slobodana Milosevica i legalno izabrane vlasti u Crnoj Gori.

Visoki predstavnici vladajucih partija u Crnoj Gori i srpske opozicije jos uvek nisu usaglasili stavove oko izlaska na savezne izbore.

Cedomir Jovanovic, predsednik izbornog staba DS, osudjen je u Prvom opstinskom sudu na pet meseci zatvora, uslovno na tri godine, po tuzbi Jasmine Milanovic, zamenika okruznog javnog tuzioca. Jovanovic je osudjen zbog navodne klevete Radmile Visic, visokog funkcionera JUL-a i zamenika ministra informisanja u Srbiji. Presudu je doneo sudija Vladimir Vucinic koji optuzenom i odbrani nije dozvolio da Visicki, koja je svedocila, postave nijedno pitanje.

Otpor je zapoceo novu kampanju »Gotov je« koja za cilj ima da motivise gradjane da u sto vecem broju izadju na izbore.

Nepoznati napadaci pokusali su atentat na Gorana Mijatovica, koga je MUP Srbije proslog meseca isporucio kolegama iz Crne Gore kao svedoka u napadu na Vuka Draskovica.

Cetvrtak, 3. avgust
UNMIK je saopstio da su trojica Roma poginula od podmetnute mine na putu u okolini Lipljana.

Republikanski kandidat na predstojecim predsednickim izborima u SAD, Dzordz Bus, izjavljuje, u platformi koju je njegova stranka usvojila na nacionalnoj konvenciji u Filadelfiji, da nece pregovarati sa Slobodanom Milosevicem, vec ce »traziti da se on uhapsi, zatvori i da mu se sudi«.

Vojska Jugoslavije je na Cakoru uhapsila dva Britanca i dva Kanadjanina, »naoruzane, sa vojnom opremom i sredstvima za rusenje«. U saopstenju VJ se kaze da »ima indicija da su uhapseni strani drzavljani obucavali posebne jedinice MUP-a Crne Gore za rusenje objekata i izvodjenje teroristickih akcija«.

Valjevska policija je pretukla aktivistu Otpora Mladena Knezevica jer je cepao plakate SRS-a.

Sirom Srbije na delu je talas represije protiv promotera opozicije, Otpora i predstavnika nevladinih organizacija. U Loznici su dvojica policajaca u civilu, koji su se prethodno legitimisali, pretukli Jovana Alimpica, clana DS iz Sapca, koji je delio bilten »Slobodni Sabac«.

Petak, 4. avgust
Prema navodima ministarstava spoljnih poslova Kanade i Velike Britanije, Kanadjani i Britanci koje je uhapsila VJ radnici su OEBS-a i humanitarnih organizacija. Od nadleznih iz SRJ nije stiglo nikakvo obavestenje o njihovom hapsenju iako je to obaveza prema medjunarodnim ugovorima.

Predsednistvo SPO-a, na sastanku u Budvi, odlucilo je da izadje na lokalne i pokrajinske izbore.

»Niko ne podseca vise na Srbe nego Albanci. Sto pre to shvate to bolje. Oni su vrlo zatvoreni ljudi, okrenuti sebi. Oni imaju snaznu volju, tvrdi su kada se suocavaju sa protivnikom, ali i sa buducnoscu«, rekao je Bernar Kusner, sef UNMIK-a, u intervjuu radiju Frans-inter.

Subota, 5. avgust
Slobodan Milosevic je primio grupu jugoslovenskih diplomata kojima je rekao da je Jugoslavija »stala u prvi red borbe protiv novog kolonijalizma« i da nasa zemlja uziva »siroku medjunarodnu podrsku«, kao i da nisu uspeli pokusaji njene izolacije.

Sporazum o medijskom pracenju izbora ne obavezuje crnogorske elektronske i stampane medije ciji je osnivac Skupstina Crne Gore, receno je u saopstenju crnogorskog Sekretarijata za informisanje.

Nedelja, 6. avgust
Borka Vucic, jugoslovenska ministarka za saradnju sa medjunarodnim finansijskim institucijama i organizacijama, rekla je da ce neisplaceni deo zajma za privredni preporod Srbije biti isplacen kao i stara devizna stednja.

U skladu sa merama Ministarstva zdravlja, u bolnici u Vranju ukinuti su odmori i zdravstveni radnici, pre vremena, vraceni na posao.

Glavni odbor SPO-a usvojio je odluku o izlasku na lokalne izbore u Srbiji, pokrajinske izbore u Vojvodini i izbore za predsednika SRJ. Vojislav Mihajlovic, gradonacelnik Beograda i unuk cetnickog vodje Draze Mihajlovica, bice predsednicki kandidat SPO-a.

Ponedeljak, 7. avgust
Vojislav Kostunica, predsednik DSS, prihvatio je kandidaturu za predsednika SRJ, kao kandidat Demokratske opozicije Srbije (DOS).

SPO je odbio predlog DOS-a o zajednickom kandidatu, ostajuci pri odluci da njihov kandidat bude Vojislav Mihajlovic. Kandidat SRS je Tomislav Nikolic.

Celnici vojvodjanskih opozicionih stranaka optuzuju SPO za otvorenu kolaboraciju sa rezimom, a Nenad Canak, lider LSV, rekao je da je ponasanje SPO »cista sabotaza«.

Mladjan Dinkic, izvrsni direktor G 17 plus, tvrdi da postoji dogovor izmedju vrha SPO i rezima oko razjedinjavanja opozicije.

»Vreme je«, nezavisna kampanja mladih za izlazak na izbore, promovisana je u beogradskom Media centru. Kampanju podrzava 37 nevladinih i omladinskih organizacija.

Utorak, 8. avgust
Miroslav Filipovic, novinar osudjen na sedmogodisnju robiju, prebacen je iz niskog zatvora na kardiovaskularnu kliniku VMA zbog ozbiljnih srcanih smetnji, Filipovic je, tokom istraznog postupka i pritvora, omrsao 20 kilograma.

Australija je zabranila izdavanje viza Slobodanu Milosevicu.

Jedna sekunda reklamiranja stranaka na RTS kosta 60 DEM.

Folker Pele, portparol nemackog Ministarstva spoljnih poslova, rekao je za »Danas« da Nemacka kao ni EU jos nisu odlucile o predlogu SAD da se SRJ iskljuci iz UN.

»Izvestija« i drugi ruski listovi slazu se u proceni da su dva opoziciona kandidata na izborima za predsednika SRJ resila Milosevica brige da li ce pobediti. »Predsednik SRJ moze da odahne«, kaze se u komentaru.

Sreda, 9. avgust
Andrijan Prangnela i Dzon Jor, Britanci optuzeni za terorizam, negirali su optuzbe na saslusanju pred Vojnim sudom u Beogradu, rekao je njihov branilac.

Po tuzbi Vojislava Seselja, potpredsednika srpske Vlade i sefa SRS, sudija Zlatko Jovanovic je osudio list »Danas« sa 340 000 dinara.

Lista nepozeljnih u zemljama EU iz SRJ prosirena je 3. avgusta novim imenima, prenosi Beta.

Sud u Gnjilanu, sastavljen pretezno od albanskih sudija, doneo je oslobadjajucu presudu za Miroljuba, Jugoslava i Bobana Momcilovica, koji su optuzeni za ubistvo Afrima Gagice.

Cetvrtak, 10. avgust
DOS je odlucio da nosilac svih izbornih lista opozicije, bez SPO, bude Vojislav Kostunica.

Vesli Klark, nekadasnji glavnokomandujuci NATO-a, u intervjuu podgorickom »Monitoru« iznosi detalje svojih razgovora sa Milosevicem i tvrdi da mu je ovaj rekao da ce lako izaci na kraj sa Albancima, tako sto ce ih poubijati, na osnovu iskustva iz 1946, u Drenici.

Petak, 11. avgust
Sefovi izbornih stabova DOS-a uputili su zahtev Saveznoj izbornoj komisiji da preduzme mere obezbedjivanja regularnosti izbora.

Stejt department je saopstio da je Milosevic svestan spremnosti Zapada da odgovori na ugrozavanje Crne Gore.

U Budvi su se sastali predstavnici VJ i MUP-a Crne Gore i dogovarali se o saradnji.

Holandsko Ministarstvo spoljnih poslova saopstilo je da su cetvorica Holandjana uhapsena u SRJ osudjena na po 30 dana zatvora zbog ilegalnog prelaska granice. Holandjani su javno bili optuzeni da su pripremali otmicu i ubistvo Slobodana Milosevica.

Porota Federalnog suda u Njujorku donela je odluku da bi vodja bosanskih Srba, Radovan Karadzic, trebalo da plati odstetu od 745 miliona dolara grupi zena koje su pocetkom 90-ih bile zrtve nasilja u BiH.

Subota, 12. avgust
Na predlog nacelnika Generalstaba, generala Nebojse Pavkovica, predsednik SRJ Slobodan Milosevic je usvojio novu vojnu doktrinu.

Nedelja, 13. avgust
Na Cetinju je zavrsen Drugi svetski kongres crnogorskih iseljenika.

Bernar Kusner je odlucio da se lokalni izbori na Kosovu odrze 28. oktobra.

OEBS je zabranio rad Radija S iz Zvecana zbog krsenja uredbe UNMIK-a o radu medija.

»Opserver« pise da je Crna Gora trazila zonu zabranjenog letenja i povecavanje prisustva NATO-a u Jadranskom moru. Vojin Djukanovic, ministar privrede Crne Gore, demantovao je ovu informaciju.

Hasim Taci, lider Demokratske partije Kosova, trazi da se odmah nakon lokalnih izbora na Kosovu donese prelazni ustav Kosova.

Ponedeljak, 14. avgust
Pred Okruznim sudom u Beogradu pokrenut je krivicni postupak protiv cetvorice Holandjana pod optuzbom da su hteli da kidnapuju ili ubiju Slobodana Milosevica.

KFOR je u ranim jutarnjim casovima preuzeo industrijski krug Trepce u Zvecanu.

S. Milosevic je nosilac jedinstvene liste SPS-a i JUL-a za savezne izbore.

Glavni odbor DPS-a je odlucio da ova stranka ne izlazi na savezne izbore.

Dusan Batakovic, predsednik Veca za demokratske promene u Srbiji, rekao je da dijaspora podrzava kandidata DOS-a, Vojislava Kostunicu.

Utorak, 15. avgust
U beogradskom Media centru promovisan je program DOS-a za prvih sto dana eventualne vlasti.

Uhapseni Holandjani saslusani su bez prisustva advokata, izjavili su Rojtersu njihovi branioci.

Vise hiljada Srba protestovalo je u Zvecanu zbog zauzimanja Trepce od strane KFOR-a.

Sreda, 16. avgust
Srpska policija je uhapsila sedam vojnika KFOR-a i pustila ih nakon 15 sati zadrzavanja, saopstila je belgijska armija ciji su vojnici uhapseni.

Savet Evrope ostace u Podgorici bez obzira na notu SRJ, saopstio je direktor politickog direktorata Saveta Evrope Zan Luj Loran.

Jirzi Dinstbir, specijalni izvestilac UN za ljudska prava u SRJ, smatra da su lokalni izbori na Kosovu preuranjeni.

Cetvrtak, 17. avgust
SNP i DPS su se slozili da svi problemi u Crnoj Gori moraju biti reseni mirnim i demokratskim putem, saopsteno je posle zajednickog sastanka u Podgorici.

SAD su otvorile kancelariju za pomoc demokratskim snagama u Srbiji, na cijem celu je dosadasnji ambasador SAD u Zagrebu, Vilijam Montgomeri. Kostunica, Djindjic i Covic ostro su kritikovali ovaj potez SAD.

Radnici Trepce trazili su od medjunarodne zajednice da ponudi ravnopravne i razumne uslove onima koji hoce da rade.

Nikola Sainovic, potpredsednik Savezne vlade, optuzio je opoziciju da zajedno sa stranim faktorima ucestvuje u pokusajima osvajanja SRJ.

Petak, 18. avgust
U selu Crkvena Vodica kod Obilica, bombom bacenom iz automobila, tesko je ranjeno osmoro dece, javili su radio-amateri sa podrucja centralnog Kosova.

Savezna vlada je ponovila zahtev za okoncanje misije UN na Kosovu.

U analizi medjunarodne krizne grupe za SRJ kaze se da je »vrlo malo verovatno da opozicija dobije izbore«.

Zeljko Perovic, sef crnogorske misije u Njujorku, rekao je da ocekuje da ce skoro biti ozvanicen status Crne Gore u UN.

Subota, 19. avgust
Vise hiljada Beogradjana, u organizaciji G 17 plus, javno je potpisivalo podrsku Vojislavu Kostunici.

Holandija razmatra mogucnost prekidanja diplomatskih odnosa sa SRJ zbog zatvaranja i sudjenja cetvorici njenih drzavljana.

Dvojica pripadnika VJ iz stalnog sastava uhvacena su u pokusaju sverca 25 Kineza u Italiju, zbog cega ih je uhapsila crnogorska policija.

Nedelja, 20. avgust
U beogradskom Media centru promovisana je akcija »Asfalt za demokratiju« u kojoj ce ucestvovati Kraljevina Norveska, G 17 plus i nekoliko gradova u Srbiji.

U pristinskom naselju Dragodan pronadjeno je 160 tela osoba za koje se smatra da su zrtve albanskih terorista. Clanovima porodica otetih i nestalih stigao je poziv od UNMIK-a da identifikuju tela.

Ponedeljak, 21. avgust
SPO ce izaci na izbore a nosilac svih lista bice Vuk Draskovic.

Kampanja Veca za promene zvace se »Snaga glasa«, rekao je Dusan T. Batakovic.

Vojislav Kostunica je razgovarao sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima grupe G 8 i EU o predstojecim izborima.

Predstavnici DOS-a usvojili su logotip, slogane i program vodjenja kampanje.

Vlasti u Crnoj Gori nece pruziti podrsku eventualnim listama DOS-a u Crnoj Gori, rekao je Miodrag Vukovic, predsednik Izvrsnog odbora DPS.

Vojni tuzilac ce za novinara Miroslava Filipovica traziti vecu kaznu, potvrdjeno je u vojnom tuzilastvu u Nisu.

Dogodila se serija bombaskih napada na srpske i romske kuce u Obilicu, Stimlju i Prizrenu. Nepoznati napadaci otvorili su vatru na srpsku decu u Starom Grackom kod Lipljana.

Utorak, 22. avgust
OEBS je ostro osudio odluku jugoslovenskih vlasti da ne odobre vize strucnjacima te organizacije kako bi ispitali situaciju u SRJ uoci septembarskih izbora.

Vojislav Kostunica smatra da ce Slobodan Milosevic, ukoliko izgubi izbore, predati vlast.

U Somboru, Beogradu i Nisu privedeno je 20 otporasa.

U Crnoj Gori je kurs marke i zvanicno porastao na 30 dinara.

Sreda, 23. avgust
Demokratska opozicija Srbije nece imati svoje izborne liste u Crnoj Gori, niti ce biti formirane nestranacke liste u ovoj republici, odlucili su lideri opozicije na sastanku SZP.

»Najverovatnije cemo izaci jer je u Srbiji, nazalost, stvorena atmosfera da to moramo«, rekao je Vuk Draskovic Radiju Slobodna Evropa o izlasku SPO-a na savezne parlamentarne izbore.

Lideri DOS-a odlucili su da ova predizborna koalicija nece biti registrovana.

Postar Nikola Stojanovic je novinarima ispricao da je radnicima PTT u posti u Kaludjerici bilo nalozeno da popune formulare za Milosevicevu kandidaturu za predsednika SRJ.

Prema odluci Savezne izborne komisije, izbeglice sa Kosova ce moci da glasaju za sve predlozene kandidate.

Cetvrtak, 24. avgust
»Socijalisticka partija Srbije uvek je postovala i uvek ce postovati volju gradjana. Nase ubedjenje je da su izbori pravi put da gradjani odluce o buducnosti zemlje«, rekao je na konferenciji za stampu Nikola Sainovic. On je rekao i to da ce SPS postovati rezultate izbora.

Otpor je najavio jacu saradnju sa Grupom G 17.

Vojislav Kostunica je, komentarisuci poziv Medlin Olbrajt da gradjani SRJ izadju na izbore, izrazio nadu da ce SAD i ubuduce pokazivati da misle na dostojanstvo gradjana kada se obracaju ovdasnjoj javnosti, ocenivsi ovaj gest kao pozitivan pomak.

Vuk Draskovic je rekao da je krajnje vreme da se zapocne zajednicka kampanja kandidata SPO-a i DOS-a.

Petak, 25. avgust
Porodica nekadasnjeg predsednika Predsednistva Srbije, Ivana Stambolica, prijavila je policiji njegov nestanak. Stambolic je nestao dok je bio na uobicajenom trcanju na trim stazi u Kosutnjaku.

Vuk Draskovic je porucio biracima da samo dva kandidata opozicije pobedjuju Slobodana Milosevica.

Ministarstvo pravde Crne Gore saopstilo je da organi lokalne uprave mogu izdavati potvrde o birackom pravu samo za republicke i lokalne, a ne i za savezne izbore.

Sindikat Trepce trazi od Bernara Kusnera da Novaku Bijelicu, generalnom direktoru ovog kombinata, dozvoli ulazak u pokrajinu.

Subota, 26. avgust
SNV Kosova i Metohije raspolaze podacima o jos dve lokacije na groblju u Dragodanu, na kojima se mozda nalaze Srbi–zrtve, izjavio je protosindjel Sava Janjic.

O nestanku Ivana Stambolica, nekad bliskog prijatelja i promotera Slobodana Milosevica, jos nema nikakvih informacija, sem da je policija zajedno sa gradjanima pretrazila park Kosutnjak, ali nije naisla ni na kakve tragove. Porodica i prijatelji odbijaju mogucnost da se radi o samoubistvu ili o kidnapovanju zbog novcane ucene. Interesantno je da mediji pod kontrolom rezima nisu objavili nijednu informaciju o nestanku Ivana Stambolica.

Jugoslovenski ministar, Zivadin Jovanovic, razgovarao je sa ruskim sefom diplomatije, Igorom Ivanovom, u Moskvi i, izmedju ostalog, izneo svoje misljenje da na Kosovu ne postoje uslovi za izbore.

Nedelja, 27. avgust
Osmogodisnji decak Nikola Nikolic je poginuo, a cetvoro dece–Srba je tesko povredjeno kada je na njih naleteo automobil bez registarskih oznaka i pregazio ih pored seoskog puta u Skulanovu kod Lipljana.

U selu Crkvena Vodica ubijen je Pavle Nedeljkovic, javili su radio-amateri.

Miodrag Kovac, ministar za rad, zdravstvo i socijalnu politiku u Vladi SRJ, i Omar Madhadom Mubarak, iracki ministar zdravlja, potpisali su zapisnik buduceg sporazuma u oblasti zdravstva, proizvodnje i prerade lekova izmedju SRJ i Iraka.

Vojislav Mihajlovic, predsednicki kandidat SPO-a, izjavio je za »Novosadski nedeljnik« da ce vise kandidata opozicije umanjiti sanse Milosevica da pobedi na izborima za predsednika SRJ.

Nastasja Radovic 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar