Broj 244

’umor u glavi
? ili !
Sam u dvorcu Gazda sedi,
broji crne postotke...
Nikako mu ne ide u glavu
– pukao je, gotov je!

Mislio je da je car,
da za Srbe otrov je...
Zidovi mu se smeju u lice:
Gotov je! Gotov je!

Da mu je majka Janja
(a zna se da sin popov je)
ni to mu ne bi pomoglo...
Gotov je! Gotov je!

Krpio je puteve,
popravljao kuce i mostove...
Niko ne haje za taj krpez.
Zasto? Jer gotov je!

On jos se uzda u murjake,
u ale i drotove...
Al’ jadno mu to uzdanje
jer zna da gotov je.

Uzda se u tv-spotove,
uzda se u izborne lopove...
Al’ zidovi se smeju:
Gotov je! Gotov je!

Kako ce Srbi bez njega?
Ko ce im voditi poslove?
Snaci ce se nekako.
A on? On gotov je!

On im jos prica o slobodi
(a kuje nove okove),
bulevarski gacci se smeju:
Gotov je! Gotov je!

Sam u dvorcu Gazda sedi,
broji crne postotke...
Nikako mu ne ide u glavu
da pukao je, da gotov je!

(Varijacija na otporasku temu)

Nece pasti jer ce krasti

Svi su ocekivali da ce Gazda pred dolazece, visedelne izbore odresiti kesu... Ali, plate i penzije kasne vise nego ranije... Gazda se, izgleda, i suvise pouzdao u dejstvo sarenih slicica sa presecanja vrpci na obnovaskom krpezu i u dejstvo glupih i podmuklih spotova (»DA NAROD BIRA A NE NATO!«). A promaja u narodnim dzepovima nikad veca. To se ne radi u predizbornoj sezoni. Misli li Gazda da pobedi? I kako? Tako sto ce krasti.
Marka na ulici djipa kao buva po ponjavi na suncu. To se ne dopusta u predizbornim danima. To ne vodi pobedi. Ali, Gazda ce pobediti. Nece pasti, jer ce krasti.
Na pumpama nema benzina ni dizela. Neka maca ih izjela. Jedan kamiondzija mi prica da se i na crno, za basnosloviju od cene, tesko nadje... Ni to se ne radi u predizbornoj sezoni. Gazda je digao ruke od zapusavanja svih rupa. Na pitanje sefa izbornog tima: »Sta da se radi?«, on odgovara: »Kradi! Kradi!«
Poskupeli su hleb, mleko, meso, jaja, sir, jogurt... ko zna sta nije. Takve stvari se u predizbornim nedeljama ranije nisu smele dogoditi. Otkud ovoliki propusti? Na sta oni upucuju? Da Gazda ima samo jednu strategiju za pobedu, a njeno ime je Kradja.

U bankama nema para, ni za staru stednju, ni za zaradjenu crkavicu... »Mozda sutra, mozda iduce nedelje...« Gazda kao da sve cini da iznervira podanike. To se ne radi uoci izbora. I upucuje na to da je jedino dedinjsko resenje jednacine »ocuvanje vlasti« – krasti, krasti!
Cini li Gazda ista sto bi mu donelo neke predizborne poene? Da. Napravio je onu sarenu lazu sa zdravstvom. Ali, lekova i dalje nema – cak ni seruma protiv zmijskog ujeda u selima gde su zmije na avgustovskim vrucinstinama naprosto sizele... A rezultat Bojovicevog komesarisanja je uzasavajuca birokratija po zdravstvenim ustanovama koja pacijente dovodi do ludila. Ne, to se i tako se ne radi u predizbornoj sezoni. I to je jos jedan pokaz i dokaz da oni mogu ostati na vlasti jedino tako sto ce krasti, besomucno krasti!

Predizborna slagalica

Veliki julovski pano sa Gazdinom slikom i natpisom SLOBO(DA). U donjem delu panoa neke izdignute ruke, zenske, debele, ruzne. Cije? Voljeni srpski Sloba je postao Slobo. Zbog dizajnerske nuzde. Ili je u pitanju prikrivena pretnja Crnogorcima?
Panoi Saveza za promene »Nasa obaveza – BOLJA SRBIJA«. Neko je »BOLJA SRBIJA« preoblikovao u »GORA SRBIJA«. Pedantno, vestinom restauratora, uz pomoc vrlo visokih merdevina i, verovatno, uz zastitu murije. Julovci i espeesovci jos uvek misle da su ovi izbori neka vrsta decje igre, slovna sarada, slovoslagalica. Oni ne samo da su podmukli nego su i infantilni u svojoj podmuklosti. Oni misle da se izbori mogu dobiti premestanjem slova. Sto je znak da su odavno izgubili svaki osecaj realnosti. I predznak njihovog brodolomstva.

Miodrag Stanisavljevic 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar