Broj 244

Zbivanja
Lazna i prava opozicija

Sa kojim prednostima i sa kakvim opterecenjima demokratska opozicija Srbije izlazi na septembarske izbore? Pogledajmo, najpre, njene prednosti.
Prvi put se opozicija ovako siroko udruzila obuhvatajuci 18 stranaka, sem SPO-a. Ovoliko okupljanje premasuje sve ranije pokusaje udruzivanja, cak i pobednicku koaliciju Zajedno koja je imala samo cetiri stranke. Time je obezbedila sebi nov politicki kvalitet podsticuci nove nade medju opoziciono orijentisanim biracima. Strucnjaci procenjuju da je opozicioni blok na taj nacin privukao na svoju stranu visestruko veci broj pristalica nego sto je ukupan zbir svih ovih pojedinacno uzetih stranaka. Neposredni pozitivni rezultat opozicionog okupljanja ogleda se pre svega u cinjenici da je broj izbornih apstinenata, koji je donedavno iznosio i do 40 odsto, sada osetno manji, ako ne i dvostruko manji.
Svojim politickim programom, koji obecava da ostvari u prvih sto dana vladavine, opozicija je postigla izvesnu politicku identifikaciju sa biracima. Program predvidja donosenje paketa reformskih ekonomskih zakona, zatim antikorupcijski zakon, zakon o vojsci i policiji, zakon o sudovima i sudijama, krivicni zakon i zakon o krivicnom postupku, paket izbornih zakona. Jedan od najznacajnijih delova ove zamasne pravne rekonstrukcije zemlje odnosi se na ukidanje poznatih represivnih zakona o javnom informisanju, o univerzitetu i o lokalnoj samoupravi i donosenje novih, demokratskih propisa iz ove oblasti. Izmedju vlasti, koja pokazuje sve vecu zelju da obnovi neki dogmatski socijalizam, i SPO-a, koji nastoji da ozivi cetnicku Srbiju, opozicioni program se dozivljava kao pocetak demokratskog procesa i povratka u svet.
Savladavsi najzad medjusobnu surevnjivost i liderske sujete, opozicija je prvi put postigla da ima svog zajednickog kandidata, Vojislava Kostunicu, koga svi lojalno podrzavaju. Naravno, ne dele svi u opoziciji Kostunicine politicke ideje, a narocito poglede na nacionalno pitanje, ali su svi saglasni u proceni da je ovakav izbor predsednickog kandidata najoptimalnije resenje u ovim okolnostima. Prema izgleda dobro zasnovanim istrazivanjima Kostunica za sada vodi pred Milosevicem sa 35 prema 23 odsto.

Medjutim, na strani opozicije zapazaju se i znacajni nedostaci.
Opozicija je sa zakasnjenjem stupila u izbornu kampanju. Ona je dugo oklevala sa pripremom svojih lista, mada je odavno pouzdano znala da su izbori na pragu. Jedno od najtugaljivijih pitanja jeste da li ce opozicija biti u stanju da pripremi i dobro obuci oko 30 000 kontrolora koji treba da se prihvate raznih odgovornosti u izbornim komisijama i birackim odborima. Opozicija tvrdi da ce na vreme obaviti i taj posao, u sta strucnjaci sumnjaju.
Uslovi za javnu opozicionu prezentaciju gori su nego ikada ranije. Gotovo svi znacajni nezavisni mediji su uguseni, pa opoziciji jedino ostaje »pesacka propaganda« i akcija od vrata do vrata. Predstavljanje na RTS-u odavno se pretvorilo u farsu. Prosto je nezamislivo kako bi se to opozicija na drzavnom radiju i TV predstavljala ravnopravno kada joj je vlast nametnula zig da je izdajnicka i placenicka.
Posebnu pricu u ovom nasem opozicionom kompleksu predstavljaju odnosi sa SPO. I kod nas, a jos vise u svetu, stalno se cuju zalopojke oko ujedinjavanja opozicije. Zasto se, medjutim, ne bi otvoreno reklo da se SPO posle ulaska, a zatim izlaska iz Savezne vlade, posle razbijackog ponasanja u slobodnim gradovima i opstinama, a sada i sa posebnim izlaskom na izbore moze samo uslovno ubrojati u opoziciju. Uostalom, sacekajmo presudu biraca izbori sluze i tome da se jasnije vidi ko je prava a ko lazna opozicija.
D. I. 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar