Broj 244

Zbivanja
Crnogorska izborna farsa

Predstojeci izbori bice svojevrstan referendum u Crnoj Gori

Istorija parlamentarizma sigurno ne poznaje izbore kakvi ce 24. septembra biti odrzani u Crnoj Gori: vladajuca koalicija Da zivimo bolje ce ih bojkotovati, dok ce te izbore organizovati i na njih izaci opoziciona Socijalisticka narodna partija i neke male stranke. Dvadesetak dana pred izbore jos se ne zna ni kako ce oni biti organizovani, ni da li ce moci da se glasa samo u sedam opstina u kojima vlast drzi SNP ili u celoj republici, niti hoce li ih neko kontrolisati... Sam Bog zna kakva ce to izborna farsa biti.
Mnogobrojna nagadjanja da bi zvanicna Crna Gora mogla podrzati listu srpske demokratske opozicije u toj republici, a potom listu nestranackih intelektualaca prekinuo je predsednik Milo Djukanovic izjavom da »republicka vlast ni na koji nacin nece ucestvovati na izborima«, da ce ih jednostavno ignorisati, a da oni koji na njima budu izabrani »mogu predstavljati sebe ili bilo koga, ali ne i Crnu Goru«. On je to morao da kaze, jer je Slobodan Milosevic neustavnim promenama Saveznog ustava oduzeo suverenitet Crnoj Gori i pretvorio je u 27. izbornu jedinicu kod biranja poslanika za Vece gradjana Savezne skupstine.
Da je vladajuca crnogorska koalicija pristala na izbore, to bi znacilo da prihvata promene Saveznog ustava prema kojima su oni raspisani, da se istorija ponavlja, te da se Crna Gora, kao 1918. godine, odrice svoje drzavnosti i postaje deo velike Srbije. Obavezuje ih i rezolucija koju je nakon promena Ustava usvojio republicki parlament, prema kojoj ta republika nece priznati nijednu odluku na saveznom nivou u cijem donosenju nisu ucestvovali njeni legalni i legitimni predstavnici. Ukoliko je uopste i postojala dilema, razresila je Socijaldemokratska partija Zarka Rakcevica koja je odlucila da u slucaju izlaska vladajuce koalicije na savezne parlamentarne i predsednicke izbore napusti koaliciju Da zivimo bolje. A to bi znacilo i pad Djukanoviceve vlade. Ponudu SNP-a Momira Bulatovica da bi u tom slucaju podrzao manjinsku vladu DPS-a do sledecih izbora niko nije ozbiljno razmatrao. Usput je ocenjeno da bi to bila »kvislinska vlada«.

Kakvu ulogu u citavoj toj paklenoj igri ima SNP? Glavnu! Iako se od svog nastanka 1997. godine zalagao za Jugoslaviju koju cine ravnopravne republike Srbija i Crna Gora, iza ledja crnogorske i ukupne jugoslovenske javnosti je inicirao i izveo sa crveno-crnom koalicijom, ustavni puc kojim je Crna Gora pretvorena u region unitarne velike Srbije. Tvrdeci da je taj korak bio iznudjen da bi se, navodno, sacuvala Jugoslavija, potpredsednik te stranke Predrag Bulatovic je inicirao razgovore sa DPS-om radi »ocuvanja gradjanskog mira u Crnoj Gori«. Oni sad nude primirje i traze logisticku podrsku od vlasti za odrzavanje izbora. »Beogradski rezim i njegovi eksponenti u Crnoj Gori ponasaju se kao siledzija koji je provalio u neciji stan, a potom zove vlasnika na dogovor, sirokogrudo nudeci zajednicko koriscenje dnevne sobe«, pise podgoricki nedeljnik Monitor.
Logisticku podrsku od vlasti SNP nece dobiti, ali zato ima vise od logisticke podrske u Vojsci Jugoslavije koja vec mesecima uporno zvecka oruzjem. Ucestali su incidenti kojima VJ po nalogu svog »vrhovnog komandanta« Milosevica zeli da destabilizuje Crnu Goru. Tako vojni avioni gotovo svakodnevno »vezbaju« iznad plaza punih kupaca, vojni brodovi zalaze u uvale pune turista, presrecu i zadrzavaju strane trgovacke brodove, vojska nelegitimno, nelegalno i protivustavno zatvara granicne prelaze prema Albaniji i postavlja prepreke na prelaze prema Republici Srpskoj. Nedavno je vojska blokirala bez ikakvog obrazlozenja rekonstrukciju magistralnog puta od Podgorice do aerodroma Golubovci, a iziritirani gradonacelnik Podgorice i ministar zdravlja Miomir Mugosa ocenio je da »taj potez VJ neodoljivo lici na okupatorski cin koji smo vec imali prilike da gledamo u nasoj istoriji«.
Za savezne izbore u Crnoj Gori prijavljeno je 11 lista pored liste SNP-a kao jedine parlamentarne stranke tu je i pet lista srpskih stranaka, zatim tri liste komunistickih partija, liste deviznih stedisa i grupe gradjana. Predstojeci izbori bice svojevrstan referendum u Crnoj Gori koji ce pokazati koliko je gradjana projugoslovenski, odnosno prosrpski raspolozeno, a koliko je onih drugih.
Jasna Kesic 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar