Broj 244

Zbivanja
Rat plakata

Sasvim spontano, nicim izazvano, osim, mozda, predizbornom kampanjom, Kikinda je jednog letnjeg jutra osvanula sva izlepljena plakatima. Sve se plavilo i zlatilo od super kvalitetne hartije i likova iz nocne more prikazanih u velicini cak i vecoj od prirodne. Osamuceni od vrucine, Kikindjani su tek naknadno primetili jedan detalj: naime, svi ovi plakati u punom koloru bili su zalepljeni na mestima koja uopste nisu namenjena za lepljenje plakata: na fasadama stambenih blokova, trgovinskih centara, ogradama gradilista, svuda, svuda, osim na stubovima gde se plakati obicno lepe. A, by the way, otporasi su privodjeni i kad su lepili plakate striktno na mestima predvidjenim za ovu svrhu.

U prvi mah, najezda plakata izazvala je nemalu ozlojedjenost, pa i obeshrabrenje: ko ima para za ovakvo razbacivanje najkvalitetnije kunstdruk hartije, za ovako superkvalitetnu stampu, pa, taj sigurno ima sve! Ko moze ceo grad da izlepaci plakatima za jednu noc bez sumnje je imao na raspolaganju citavu armiju dobro motivisanih aktivista ili sjajno placenih najamnika; blagoslov ili cak saradnju organa reda; ogromne kolicine cetaka i lepka; nesumnjivo i onu korpu koju Elektrodistribucija koristi za popravke na visinama, a gradsko zelenilo pozajmljuje od Elektrodistribucije kada treba da se orezuju krosnje, jer su plakati lepljeni i na velikim visinama, kud ne dopiru merdevine. Stanovnike zgrada cije su fasade osvanule unakazene svakako niko nije pitao da li pristaju na ovakve dekoraterske radove, tako da bi, verovatno, sve proslo kao i u ranijim prilikama. Ovog puta, ipak, nije. No pasaran!
Najpre su gradjani Kikinde, ovako, svaki za sebe, poceli da kidaju plakate sa likovima omiljenih lidera i firera. Zatim su otporasi krenuli da obogacuju lica sa plakata (i medjunarodnih poternica) sasvim primerenim brcicima a la Adolf. Tako su aktivisti Otpora ubili dve muve jednim udarcem: poruka plakata je efikasno i jednostavno, sa svega dva poteza crnim markerom, izmenjena i ucinjena razumljivom svima, a crtanje brkova je svakako lakse od cepanja dobro zalepljenog plakata, sto oduzima i dosta vremena. Pricalo se posle da su ovako »ukrasene« plakate pod okriljem noci ribali upravo oni koji su ih polepili. Zatim su radnici (bez okrilja noci) odrali plakate sa ograda svih gradilista u Kikindi, a spremacice oprale i ozuljale plakate sa izloga prodavnica. Najlepse je bilo kad su nestali plakati postavljeni visoko na fasadama.
Dok se predizborne aktivnosti zaukavaju, rat plakata (ili: rat plakatima?) nastavlja se na ulicama Kikinde. Najoriginalnija likovna (i ostala) resenja se tek ocekuju, dok vreme za popravni neumitno istice.
Gordana Perunovic Fijat 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar