Susedi

Specijalne veze...

Srbima "preko Drine" bilo bi mnogo bolje da bratija iz Srbije o njima ne brine

Prilikom posljednje posjete Sarajevu, sada vec bivsi predsjednik SAD Bil Klinton susreo se i sa Alijom Izetbegovicem. I dok se njih dvojica grle sve to gledaju Fata i Mujo. Tek ce Fata: Vidi, bolan, Mujo kako se ljube. Bice biriceta! Na to ce Mujo: Gdje ti, Fato, vidis biricet? Znas li ti sta tebi bude kada ja tebe poljubim?...
Vidio to i predsjednik Kostunica pa pohita i on u posjetu, ali ne Bosni i Hercegovini, vec u Trebinje na jednu sahranu, pjesnika Jovana Ducica. U toj brzopletosti napravi niz kratkih spojeva. Podize nepotrebne tenzije, i na ciju stetu nego na racun Srba "preko Drine". Sve to lijepo zabiljezi i sarajevska revija Slobodna Bosna pod naslovom "Stari Ducic i novi Duce". Aluzija je ocita i lako se cita. Samo to valjda predsjednik SRJ Vojislav Kostunica nije shvatio. Tek napravi novi (ne)promisljen korak. Ovog puta doputova u Banjaluku i uz sve parade, fanfare i folklor, uz pocasti garde ucini novu zbrku i ponovo podizanje tek stisanih tenzija. Uz veliku buku i nevidjenu medijsku, i svaku drugu, paznju potpisa sa predsjednikom Republike Srpske Mirkom Sarovicem dokument Specijalne i paralelne veze izmedju RS i SRJ, kao i posebnim odnosima. Trajala je ta medijska paznja nekoliko dana i sve se stisa i utisa.
Zivot tece dalje. Srbima "preko Drine" a i ostalima sve gore. Jedno obicno pismo iz Beograda putuje i po petnaest dana, to mu dodje kao specijalne veze, a pismo do Beograda da otputuje treba platiti tri marke postarinu, sto mu dodje kao posebni odnosi, jer sve vise odnose. Zato obican svijet i tumaci Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, kao i posebnim odnosima kao los brak. Jer, u losem braku lako se uspostave specijalne veze sa komsinicom ili komsijom, a nakon toga dolazi i do posebnih odnosa kako to vec rece Mujo svojoj Fati.
Sve to sto predsjednik Kostunica radi za Srbe "preko Drine" i suvise mirise na njegovog prethodnika koji je praveci Veliku Srbiju olako poslao Srbe i ostale narode u BiH pravo u klanac, a potom u klaonicu. Rezultati su poznati.
Samo, ne miruje predsjednik. Ponovo se javlja u ulozi partijskog vodje Demokratske stranke Srbije. On zvanicno poziva u Beograd svu bratiju iz vrha Srpske demokratske stranke srpskih zemalja koja je na vlasti u Republici Srpskoj i koja je Srbe dovela do dna. Stranacki potpis na sporazum o saradnji nije neki veci medijski kic, ali je ponovo zamirisao na vec vidjeno zlo kada iz Srbije pomazu Srbima "preko Drine". A Drina nije kriva. Krivi su Crnogorci sto Pivu i Taru nisu na vrijeme usmjerili prema moru, pa bi sada bilo ravno sve do mora.
Trebalo bi da profesor Vojislav Kostunica, kao dokazani legalista i filozof, zna da je jos Ciceron utvrdio da je res publica opste dobro, ali i da je nama u RS daleko od bilo kakvog, a ne opsteg, dobra. Nama je sve gore jer se stalno neko brine o nama. Bilo bi nam bolje da bratija iz Srbije o nama ne brine. Sve se vrti u zacaranom i zatvorenom krugu. Jer ni posljednja, treca, a prva zvanicna posjeta Vojislava Kostunice, predsjednika SRJ, drzavi Bosni i Hercegovini nije donijela nikakav boljitak. Vidi se to i iz zvanicnog saopstenja u kojem se kaze da je formirana Medjudrzavna komisija koja ce raditi na daljem razvijanju odnosa izmedju SRJ i BiH. Da ce od te komisije biti malo vajde treba se sjetiti velikog drzavnika Vinstona ^ercila. Ostao je upamcen i po tome da ako zelis da nesto ne rijesis formiraj komisiju. To je to.
I, zna li, konacno, Vojislav Kostunica svoj put kada je rijec o drzavi BiH? Ona je clanica OUN sa jednom stolicom i dva entiteta. Republika Srpska nije drzava. Sve dok se manipulise s tim, Srbima "preko Drine" nece biti dobro, sem onima kojima je srpstvo zanimanje.

Lazar Manojlovic, Bijeljina

Dogadjanja: Hajde da zborimo... crnogorski «

» Prevod: U potrazi za izgubljenom licnoscu

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar