Dijalog

Grdna bruka na srpskim Delfima

Knjiga dr R. Kazimirovica poznata pod kracim naslovom Kremansko prorocanstvo - izdanje Knjizarnice M. Milanovica, Beograd 1940. - nije samo aktuelna vec postaje i neka vrsta kultne knjige. Uvek u nekim mutnim vremenima ona "ispliva" i svi je citaju. Jedan deo svoje popularnosti ona sigurno duguje predgovoru iz pera N. Velimirovica koji je tu zapisao i to da se "zemlja ne okrece" kako se u nauci smatra. Nisu i nece skoro prestati ni sporovi oko knjige jer jos nije sasvim razjasnjen udeo nekih spisatelja koji su - sudeci po antiobrenovicevskom naboju - bili u blizini dvorskog dispozicionog fonda doma Karadjordjevica i koji su knjigu dopisivali. Bilo kako bilo, knjigu dr Kazimirovica ne treba zanemariti jer takva kakva je ona donosi obilje zapisane gradje o "tajanstvenim pojavama u zivotu naseg naroda".
Dragocenu pomoc u rasvetljavanju ovih nedoumica donosi nam jedno kazivanje poznatog pisca D. Kovacevica izneto u Blicu 3. marta 2000.
Kazivanje se tice tog cudnog dopisivanja prorocanstva. "Branislav Lecic i ja smo seli" - kaze Kovacevic - "i napisali smo ceo jedan deo". Radi se o stranama posle cetrdeset seste navodnog "prvog izdanja koje je unisteno i nigde ne postoji nijedan primerak". Dodat je "opis Kostunice kao foto-robota" i sve je radjeno "iz ubedjenja". Knjiga je dopisana za potrebe aktuelnog sefa drzave u vreme izborne kampanje upravo na srpskim Delfima - u Kremni i okolini.
Prorocanstva se tumace vekovima i niko ih nikada dopisivao nije, ali kod nas su proroci i prorocice partijski kadar. Tako je postupao i knez Milos a i S. Milosevic.
Zanimljivo je - i u naucnom smislu zaista vredno - i priznanje D. Kovacevica zbog cega je to ucinjeno.
"Nas narod voli" - kaze on "takvo desifrovanje totema, petlovih peruski, krivih stabala i vode koja tece uzvodno". To je objasnjenje zaista tacno. Narod voli tako nesto, ali se ipak knjiga verovanja ne moze dopisivati jer je to bruka nevidjena. Na srpskim Delfima je ucinjeno nesto sto nikada cinjeno nije, pa makar se to pravdalo potrebama partije. Makar se pravdalo interesima srpskog naroda.
Ali Pitija podno Kremana je partijski kadar i ona se priklanja partijskoj disciplini.

M. Dj.


Susedi: Zar je samo hriscanska sreca - sreca? «

» Svakidasnjica: Govor novca

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar