Dogadjanja

Policija, mafija, piraterija

Policija u Srbiji je najkorumpiraniji podsistem srpskog drustva. To tvrde politicari, socijalni analiticari, bulevarska i druga stampa, naucni radnici, to tvrde i posteni policajci. Preko 30 000 srpskih redovnih policajaca, i ko zna koliko rezervnih, bili su okosnica Milosevicevog rezima. I ne samo to. Policajci su napustali sluzbu i prelazili u pravosudje, politicke partije, advokaturu, a veliki deo takozvanih novokomponovanih srpskih biznismena potice iz policije ili famozne DB. Tako su bivsi policajci usli u pravosudje, biznis, advokaturu, postali vlasnici medija - poceli da brane i zastupaju kriminalce, pred svojim bivsim kolegama koji su postali istrazne sudije, a svi se zajedno druzili sa policajcima-biznismenima-kafedzijama-butikerima-farmaceutima-modnim-medijskim i inim magnatima i njihovim prijateljima kriminalcima-patriotama i svetim ratnicima, koji su vodili njihove poslove u doba gradjanskih ratova. Tako je nastala nova srpska patriotska elita i generisana srpska mafija - integrisana u sve podsisteme drustva - koju kriminalisticki analiticari definisu pojmom policijska mafija.
Ministar policije Dusan Mihajlovic dobio je u srpskoj petooktobarskoj demokratskoj vladi - bez sumnje - najtezi resor koji se zamisliti moze. Izaci na kraj sa hidrom zvanom korumpirana, mafiokratizovana policija. Obecao je - sta je obecao, posao je tezak, za godinu dana uradio je sta je uradio. Svi se slazu - uzasno malo. Doduse, mapirana je mafijaska struktura i nomenklatura i ceka se, kako rece ministar, njihova kobna greska u buducnosti. U medjuvremenu, dok kriminalci legalizuju svoje poslove, a gradjani i javnost ocekuju razresenje politickih ubistava, ministar policije D. Mihajlovic je najavio novu kampanju razotkrivanja kriminogenih struktura, naime, opredelio se da povede sveti rat protiv multimedijalne i video piraterije.
Autorska prava, racunarski softver, muzicka industrija, filmska video i DVX produkcija, produkcija kompjuterskih igara (medju kojima je ogroman broj edukativnog sadrzaja) kao i multimedijalna izdanja enciklopedija, i digitalizovane verzije dela iz oblasti filma, likovne umetnosti, knjizevnosti, medicine itd., postali su prioritet ministra policije u sveopstem isterivanju pravde... Naravno da ova oblast mora biti uredjena i pravno kodifikovana, da zauzima bitno mesto u strukturi pravne drzave kao i da je jedan od elemenata za ulazak multinacionalnih hi-tech, informatickih i entertajment kompanija na srpsko trziste. Medjutim, ono sto ministar policije ne zna to je da sve navedene kompanije znaju da je naplata autorskih prava i pune cene kostanja ovih proizvoda jalov posao u zemlji ciji stanovnik nema makar prosecnu platu od 700 DEM, i s druge strane sto ministar policije ne zna, ili zna, ali se pravi naivan (a sto je jos vaznije), da je upravo piraterija i tzv. piratsko, nelegalno koriscenje multimedijalnih proizvoda digitalne kulture ocuvalo kulturni, tehnoloski i civilizacijski kontakt mladih generacija u Srbiji sa svetom u vremenu poslednje decenije XX veka uprkos izolaciji i populisticko-medijskoj lobotomiji.
Gubitnik su osiromasene generacije onih tinejdzera i njihovih roditelja i ne samo njih, koji su preko jeftinih piratskih izdanja pratili svetske trendove u oblasti multimedijalnog izdavastva, racunarskih i drugih tehnologija i koji su se opismenili za novi milenijum (bez ikakve tehnoloske podrske u skolskom i obrazovnom sistemu) kao i njihovi vrsnjaci u najrazvijenijim zemljama Zapada i Istoka.
Nada, u ovim tranzicijskim vremenima, za mladez u Srbiji, dok prihodi ne postanu makar toliko pristojni da se moze platiti puna cena kompakt i DVD nosaca, lezi jedino u otpornosti i kontrakulturnoj energiji malih urbanih pokretljivih piratskih studija da prezive i vece nevolje nego sto je "peglanje" policije i staro/novo rezimskih pirata - monopolista koji su se presvukli u tehnokrate-legaliste, a preko njihovog dzepa i toboze u opstem drustvenom interesu borbe protiv kriminala i korupcije.

Dragan Jovanov

Dogadjanja: Republika nije tikva bez korena «

» Dogadjanja: Crkvena drzava, drzavna crva ili sekularizam?

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar