Pravosudje

Pandora specijalis

Pozorisna predstava "Pandorina kutija" (Goran Markovic) na sceni Beogradskog dramskog pozorista u Beogradu (Crveni krst) od svoje premijere do danas je unapred rasprodata, jer publika, iako neobavestena o njenoj vrednosti (Reporter 5. 03. 2002. je i ne pominje), gura se u salu i ispunjava je do poslednjeg mesta. Gledaoci svih godista, bistrog pogleda i dobrog kolektivnog pamcenja. A tokom predstave se spontano smeju i bucno aplaudiraju usred recenica glumaca - Mirjana Karanovic, Bogdan Diklic, Rade Markovic, Dragan Petrovic.
Tekst Gorana Markovica je "obican", "svakodnevni", a misao britka, cista, bez lutanja, dilema i nepotrebnih asocijacija. "Cetvrti zid" pozornice kao i da ne postoji, vec je proizvoljna fikcija estetike predstave.
Tema - arhetipska: Gde Bas Celik... Pandora... kriju svoju moc? "Kutija" se otvara samo do neke granice, da i dalje ostaje "tajna nad tajnama". Naime, srpski "Idoli zla", neki u zatvorima, neki jos u foteljama, otvaraju (prikrivaju) tajne dosijee gradjana ili oni "nestaju".
Pozorisna iluzija ovog misticno-okultnog rituala u nasem savremenom politickom drustvu ispunjena je, ipak, alhemijom nusicevskog smeha.
Dakle, dobro je da postoje i gledaoci koji ne haju za glasine o katastrofi u srpskom teatru, koji ce se dugo secati "Pandorine kutije", nezavisno od toga da li citaju Reporter.

I. K.

Preispitivanja: Svako u sebi nosi slobodu «

» Preispitivanja: Bekstvo od slobode

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar