Svet i mi

Antiamerikanizam u nas

Bojan al Pinto-Brkic

Raskid KPJ, i u okviru nje KPS, sa Staljinovom ideoloskom supremacijom 1948. godine doveo je do unutrasnje krize, do potresa temeljnih drustvenih vrednosti, sto je vlast na celu sa Titom resila cistkom staljinistickog tipa, ciji su tragovi ostali duboko urezani. No, sustinski otklon se nikada nije dogodio: i Titov rezim i svi posle njega negovali su dogmu o posebnosti, iz koje sledi uverenje o ugrozenosti od raznih neprijatelja koji zele poraziti napredni koncept. Staljin je tvrdio da stiti komunizam i SSSR - u Jugoslaviji, odnosno u Srbiji su se cuvali od Staljina i SSSR, s jedne strane, i kapitalizma i Zapada sa druge. Gazenje ljudskih prava koje se pravdalo ugrozenoscu sistema, a u novije vreme nacije ili drzave (zbog cega su Kostunica i Cosic proveli mnoge besane noci), ipak nije moglo suzbiti svest o neodrzivosti nedemokratskog poretka, ali je doprinelo radjanju nade, dakle necega sto nije u domenu racionalnog, u propast drugih pre nas. Staljin je umro, SSSR je nestao... Umesto neprijatelja sa te strane, imamo jednu bratsku, upitno demokratsku, poput Srbije otvoreno nacionalisticku i pravoslavno sizofrenu Rusiju.
A, buduci da mi neprestano lose stojimo, ovde postoje ljudi koji vec par decenija veruju da Amerika tek sto nije propala. Pocelo se pesmom "Amerika i Engleska bice zemlja proleterska" - zavrsilo slavljenjem teroristickih napada na Njujork i Vasington. Na saradnju koju su pokusale da uspostave proreformske vlasti gleda se kao na izdaju, dok tradicionalisticki krugovi podvrgavaju kritici (preciznije, anatemisu) sve sa zapadnim predznakom. Kao proizvod toga dobili smo tajnu policiju i crvenu armiju koje nas izbavljaju od iskusenija, predsednika nepostojece drzave kao garanta opstanka nacije i staljinisticke aparatcike kao novu avangardu drustva.
Epizoda sa hapsenjem Perisica i americkog diplomate, u javnosti osudjenih spijuna, zapravo je pokazatelj dokle je srbijansko drustvo doslo, ako je uopste od negde odmaklo. Ta zelja da se pokaze da se neki i dalje bore za propast neprijatelja pre Sudnjega dana, kada cemo i mi nesumnjivo propasti, budi uspomene. Heroji u koznim mantilima sa smesnim kapama zadali su ozbiljan udarac Americi. Ona je sada uzdrmana i pitanje je hoce li se izvuci.
Vidite, doktore, ovde su neki zaboravili svoje lekice, pa su se malo zaneli.

Svastalice «

» Zbivanja: Njihove godine raspleta

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar