Dogadjanja

Seksualno uznemiravanje

Nase tradicionalno, konzervativno drustvo prepuno je razlicitih strahova a jedan od najcescih bio je strah od zene. Na zene se odnosi veliki broj tabua a poznato zaziranje od uroka takodje je pretezno vezano za njih.
Odbacivanje krivicne prijave protiv bivseg lidera Socijaldemokratije Vuka Obradovica, podnete zbog seksualnog uznemiravanja, govori o tome koliko je obrazac nasilja u autoritarnom drustvu snazan i mocan. Vladajuca drustvena struktura cinjenicu seksualnog uznemiravanja ne zeli da prihvati kao realnost, kao oblik nasilja nad zenama, vec na sve nacine pokusava da odbrani postojece obicajno pravo mocnika da neograniceno maltretiraju slabije a to su najcesce zene. One moraju da cute u strahu od gubitka posla ili, sto je jos gore, neke od njih se pod uticajem konzervativne sredine solidarisu mnogo vise sa bahatim ponasanjem nasilnika nego sa njihovim zrtvama.
Ali sve je vise pametnih i prosvecenih zena kojima ne pada na pamet da se klanjaju laznim autoritetima, koje su spremne da se javno odupru nasilju i diskriminaciji.
To smo mogli da vidimo prilikom proslogodisnje rasprave u Skupstini Srbije o smeni potpredsednika vlade Vuka Obradovica zbog seksualnog nasilja. Govori Olgice Kircanski i Natase Milojevic o pravu i slobodi zene od seksualnog uznemiravanja kao jednom od elementarnih ljudskih prava potpuno su stisale sirove i neartikulisane tonove u preovladavajucem govoru nasilja i netolerancije koji je nazalost jos uvek svojstven vecini "uglednih" poslanika skupstine.
Bez osvescivanja velikog dela populacije o tome sta su standardi civilizovanog ponasanja nema govora o bilo kakvim promenama, a puna usta Evrope ne mogu da prikriju tragicno nizak nivo elementarne kulture u ovoj sredini.

Dragan Miskovic

Dogadjanja: Na slepom koloseku «

» Dogadjanja: Korupcija - cas anatomije

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar