Dogadjanja

Opet muke oko veronauke

Iako je veronauka poodavno "zavedena" - ovaj se vojnicki izraz vec odomacio - nevolje s njom i oko nje ne prestaju. U Skupstini Srbije vecinom glasova ovaj je predmet prihvacen kao izborni, ali su se tokom rasprave pokazale nove podele medju stranackim prvacima. Pomesale su se karte "pozicije" i opozicije, priblizili su se oni koji se ni oko cega nisu mogli pribliziti i obrnuto - udaljili su se oni koji bi u nekim tezim situacijama trebalo da ostanu zajedno. Novine donose siroke izvestaje - Danas, 23. 04. 2002. - pa cak i vesti kakva je ona u izjavi Dj. Djukica da je posredi "trgovina izmedju patrijarha Pavla i Z. Djindjica". Ako je rec "trgovina" prejaka - i sigurno jeste - ocevidno je pogadjanje medju stranackim prvacima u cilju pribavljanja politickog cara.
Javna rasprava o veronauci nije ozbiljno ni vodjena, o programima recimo nije ni raspravljano. Valjalo bi se stoga neceg prisetiti. Nasa Crkva nije bila ni spremna ni sposobna za taj posao, sto je ministru Knezevicu posteno priznao pocivsi episkop sumadijski g. Sava, pa je sve brzopleto prebaceno u ruke drzavi i - partijska drzava je problemu pristupala partijski. Nisu bili malobrojni razumni analiticari - recimo u beogradskoj Republici - koji su skretali paznju na cinjenicu priznatu u praksi evropskih zemalja da veronauka moze - i treba obavezno - da bude konfesionalni predmet u Crkvi i pri Crkvi, ali u gradjanskim skolama ona mora biti vaspitno-obrazovni predmet ma koji naziv bio za nju prihvacen. Sada ministar Knezevic ponavlja da se "mora postovati volja stanovnika Srbije" i tesi nekog da ipak "dogma nije uvedena u skole". Svako se naravno boji dogme, posebno kada je tudja a ne svoja. Vaspitno-obrazovni sistem - recimo sistematizacija nastavnih predmeta - nije stvar izjasnjavanja, niti se deca izvode na referendum.

Igra i citanje, 1953.

A sa tako - kao ukazom - zavedenom veronaukom ne ide dobro, ima problema svake vrste i jos niko ne nudi analizu. Time se jos nije pozabavio nijedan organ Ministarstva prosvete. U specijalnom dodatku Nova skola - Danas, 25. 04. 2002. - prikaz stanja u Vojvodini ostavlja sumoran utisak. "Vecina dece, koja su od pocetka bila zainteresovana" - kaze se tu - "odustala je od verskog obrazovanja." To bi posebno trebalo da zabrine Crkvu, no takva se zabrinutost ne opaza.
Po nekom cudnom pravilu treba najpre iskustvo da bude lose da bi se problemu ozbiljnije pristupilo. Barem je kod nas to zaista pravilo.

Mirko Djordjevic

Dogadjanja: Prodavanje koze «

» Dogadjanja: Korupcija pod lupom Otpora

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar