Dogadjanja

Kragujevac

Korupcija pod lupom Otpora

Pocetkom marta kragujevacki ogranak Otpora zajedno sa MUP-om i Srpskim lekarskim drustvom pokrenuo je kampanju pod nazivom "Iskorenimo korupciju". Pocetak kampanje obelezen je postavljanjem kutija u zgradama policije i Opstinskog suda, kako bi gradjani na licu mesta mogli da reaguju i prijave slucajeve korupcije, mita i nesavesnog rada zaposlenih u ovim institucijama.
U toku prvih mesec i po dana trajanja akcije Otpora Kragujevcani su u postavljene kutije prijavili oko stotinu slucajeva, od kojih je polovina bila potpisana punim imenom i prezimenom. Mnogo veci broj Kragujevcana, oko 300, doslo je licno u prostorije Otpora kako bi ispricali o svom "susretu" sa korupcijom i pozalili se na pojave nesavesnog rada zaposlenih u pravosudju i MUP-u.
Najveci broj primedbi na rad zaposlenih u pravosudnim organima i u MUP-u odnosi se na sporost i odugovlacenje u radu sudova, zatim na rad istraznih organa i pojedinih sudija kao i na konkretne pojave mita i korupcije.
Aktivista Otpora Zoran Matovic izjavio je da se gradjani jos uvek boje da javno govore i ukazuju na korupciju jer ne veruju u spremnost tuzilastva da pokrene istragu. On istice da su kadrovi u sudstvu i policiji u "srednjem delu" ostali potpuno isti, sto je omogucilo da i korupcija ostane zasticena i skrivena.
Prema recima aktiviste Otpora Aleksandra Tomovica u prostorije pokreta svakodnevno dolaze Kragujevcani prijavljujuci neki slucaj korupcije sa kojim su se susreli u pokusaju da obave neki posao u drzavnim institucijama. Tomovic kaze da su ljudi nakon ovih teskih godina postali osetljivi na zloupotrebe u bilo kom obliku i naglasava da prijava gradjana predstavlja samo pocetnu osnovu da se krene u ispitivanje slucaja i da posle "predaje" prijave tuzilastvima Otpor vise nema nikakvu mogucnost da utice na tok dogadjaja.
Kritikujuci cinjenicu da je vecina kadrova bivseg rezima ostala da radi u pravosudnim organima i u policiji, u Otporu isticu da se u ovoj oblasti nece postici veci rezultati sve dok ne dodje do korenitih reformi koje se vise ne mogu odlagati.

Olivera S. Tomic

Dogadjanja: Opet muke oko verovauke «

» Dogadjanja: Hajkaci u sudnici

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar