Dogadjanja

Kikinda

Grad sa pet zvezdica

A bombe se, izgleda, podrazumevaju

Kikinda je odnedavno ukljucena u ambiciozan projekat "Grad sa pet zvezdica". Cilj projekta je da se podigne kvalitet lokalne samouprave, pa se u te svrhe organizuju predavanja i javne tribine, sve u svecanoj sali SO Kikinda, i sve na nivou. Inace, u "gradu sa pet zvezdica" 1620 radnika lokalnog metalskog giganta "Livnica" ostalo je bez posla, a uskoro ce i jos 800 do 1000. Livnicari se nisu bunili zbog otkaza, iako su donedavno organizovali strajkove i protestne skupove, otpremninu su pokupili tiho, a mnogi su je odmah i potrosili placajuci nagomilane racune ili jednostavno priredjujuci pijanku za drustvo u kafani. Prica se, a i pouzdano zna, da su neki od njih narucili tamburase, da ih s muzikom prate od livnicke kapije do kuce, sto ih je stajalo oko 40 do 60 hiljada dinara. Kad je bal, nek' je bal! Nekad se u Kikindi znalo kad "Livnica" dobija platu: tog dana promet u svim prodavnicama enormno bi porastao. Eto, i sada, kad propadaju, livnicari se ne daju. Otkaz je dobilo i 90 radnika Robne kuce "Beograd" u Kikindi, a sprema se i otpustanje 170 radnika iz zdravstvenog centra. Tranzicija u Kikindi u punom je zamahu. Lokalna samouprava za sada nema nikakvih ingerencija da pravi neki socijalni program, niti joj je to u opisu posla, a nema ni para, jer naftasi nesto zatezu sa uplatom "rudne rente", bez koje bi SO i sve firme koje od nje zavise mogle da idu na kolektivni godisnji odmor.
Nego, sta bi sa lustracijom? Posle svega sto je o njoj receno i napisano, ostaje papir sa nedvosmislenim potpisima predstavnika nevladinih organizacija i politickih stranaka. Kikindski sporazum o lustraciji potpisale su stranke vojvodjanske orijentacije i, za cudo, DHSS, kojem se u Kikindi zamera da u sopstvenim (malobrojnim) redovima ima kadrova koji su zreli za lustraciju; ali, sta je bilo sa GSS i Socijaldemokratijom? GSS na lokalnom nivou "vadi" se da vec ucestvuje u kampanji za lustraciju na drzavnom nivou (sto ne iskljucuje ili bar ne bi moralo da iskljucuje ucesce u kikindskoj kampanji); a Slavica Tatomir, predsednik SDP u Kikindi, vec je izjavljivala da ne zeli da ucestvuje u lustraciji, posto je smatra "lincovanjem ljudi".

Kao lincovanje ljudi ocenjena je i bomba koja je jednog junskog jutra eksplodirala u mirnoj kikindskoj Ulici generala Drapsina. To je odmah iskorisceno za medijsku kampanju Dmitra Segrta, u kojoj je Segrt izjavljivao (za novine, radio stanice i televizije) kako mu prete, kako Kikindske vode kampanju protiv njega, a sada, eto, i bombe bacaju i to na metar od prozora sobe u kojoj spavaju njegova deca. U citavoj guzvi prenebregnuta je cinjenica da je od bombe stradala kuca Sredoja Jovica, a susedna kuca Dmitra Segrta (gen. dir. AD "Toza Markovic") nije ni ogrebana; Jovice, zanimljivo, niko nije pitao kako im je, da li su se uplasili, koliku su stetu pretrpeli, da nije mozda i njima neko pretio. Sad, kome je bomba bila namenjena, da li je bombas mozda promasio, pokazace istraga, a istrage ovakvih bombaskih dogadjaja u Kikindi, po pravilu, ne daju rezultata.
U medjuvremenu, inventivnost Kikindjana pokazuje se u vrlo mastovitim glasinama; Zeljko Bodrozic je, naravno, prvi na spisku osumnjicenih; po drugoj verziji (potkrepljenoj izjavama ocevidaca), inkriminisane noci skupa "Tozina" kola, kojima se Segrt obicno vozi, nisu bila ispred kuce; moguc zakljucak (vrlo simpatican kikindskoj javnosti): za napad se unapred znalo, stavise, dobro je isplaniran i blagovremeno placen. Trvenja u kikindskom SPS-u, gde jedno krilo podrzava Segrtov povratak, dok se drugo protivi, uz tucu dvojice funkcionera, gde je sevao i cekic (ovog puta bez srpa), dodatno doprinose zanimljivosti price, a bice i krivicnih prijava medju celnicima SPS-a. U Informativnom centru, gde su i Kikindske, stanje je redovno: novih pet krivicnih prijava. Sve predmete sudi, kakva koincidencija, sudija Dragan Kralj, cija je supruga Mirjana nedavno otpustena iz ICK, zbog nedolazenja na posao, posto vec poodavno radi u OS "Vuk Karadzic". Mirjana Kralj je dobila spor koji je s bivsom firmom vodila posle otkaza, firma se zalila, ali nista nije vredelo, bivsoj urednici je drugostepenom presudom dosudjena prilicna suma koju ce ICK morati da plati; a, opet koincidencija, u kikindskom opstinskom sudu rade muz i rodjena sestra Mirjane Kralj. Uopste, indikativno je da se svi sporovi protiv ICK zavrsavaju tako da ICK placa. To podseca na sudbinu Kikindskih od pre 5. oktobra, kad su ove novine neprestano sudjene i osudjivane, obavezno na visoke novcane kazne. Nesto slicno zbiva se i sada: SO Kikinda, kao osnivac, obezbedjuje novinarima Kikindskih daleko manje plate nego sto ima opstinski referent koji udara pecate, a nikakvu pomoc u slucajevima kad firma placa kazne, penale i odstete ljudima koji su obrukali lokalno novinarstvo u doba bivseg rezima. Kikindske su tuzene i kad se jedan bivsi mocnik prepoznao na naslovnoj strani, a na naslovnoj strani bila je fotografija psa; naravno, dobio je spor, a Kikindske su platile kaznu. I, evo ih, jos ih placaju. I placace ICK, izgleda, i dalje.

Gordana Perunovic Fijat

Dogadjanja: Divlji strajkovi «

» Dogadjanja: Socijaldemokratska tradicija Srbije

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar