Susedi

S druge strane Drine

Dosao Pedi (Esdaun) da stvari sredi

Jedna do kraja nekonvencionalna, energicna i odlucna licnost kruzi Bosnom i Hercegovinom. Lord Pedi Esdaun, novi visoki predstavnik OHR, stupio je i postupio onako kako to narod voli, a vlast ne zeli. Prvo je u blic posjete stigao u sve vaznije centre drzave rastrkane na federaciju, kantone, entitete, distrikte. Bio je jasan, glasan i praktican. Od samog nastupa dao je do znanja vlastima da nema vise igranja. Poceo je, na sirom otvorena vrata, da uvodi vladavinu prava i zakonitosti u ovu razorenu, popaljenu, pobijenu, raseljenu i zapustenu balkansku zemlju. Treba razrusiti vlast ogrezlu u kriminalu, nemoralu, nesposobnosti i neznanju. Opste je misljenje da bi bilo dobro da je dosao prije, ali nije.
Poceo je od najosetljivije tacke, od ekonomije, uvodjenjem ministarske odgovornosti smjenom ministra finansija u Federaciji BiH Nikole Grabovca sto je uraganskom brzinom rezultiralo ostavkom ministra finansija u Republici Srpskoj Milenka Vracara. Uspio je to uraditi u pet do dvanaest i tako izbjegao suspenziju daljnjeg bavljenja kako politikom tako i javnim poslovima. Nakon toga slomljena je i tvrda linija Srpske demokratske stranke srpskih zemalja (cuj: srpskih zemalja), te je njen glavni kadar u carinskoj aferi krupnih razmjera direktor Republicke uprave carina Goran Popovic podnio neopozivu ostavku. Preko carine u BiH i drugih kriminogenih organizacija i kojekakvih preduzeca odliva se vec deset godina na stotine miliona KM u dzepove kriminalaca i organizovane mafije pod okriljem vlasti. U BiH se i rodila crna anegdota da svaka drzava ima svoju mafiju, a BiH mafija ima svoju drzavu.
Odlaskom kljucnih ministara, silom i milom, u sve ministarske kabinete usao je duh, bauk, zvani lord Pedi. Niko vise nije miran i ne spava mirnim snom. Gradjani to odobravaju i pozdravljaju. Jer, prazni budzet ne daje penzije ni plate prosvjeti i zdravstvu. Nivo Bangladesa.
"Moje je", kaze lord Esdaun, "da podrzavam sisteme, programe i aktivnosti, a ne politicare i politicke opcije. Nema pouzdanih sudija i tuzilaca koji ne mogu biti kupljeni preko stranaka".
S tim u vezi u toku je rigorozna reforma sudstva u BiH, kao i uvodjenje posebnih sudova. Sve u svemu krece se. Lavina je krenula, a koga ce i koju stranku progutati ili rasturiti, ne treba dugo cekati. Sve se to desava pred prve samostalne izbore, u sopstvenoj reziji, a pod budnim okom Evrope i Amerike. Posebno je interesantno da li ce i na tim i takvim izborima, na teritoriji BiH, i dalje bjesniti SRBOVANJE ili ce prestati to ludovanje. Ma koliko pricali da su demokratski i multietnicki sazdane, vecina stranaka i partija u RS vezane su pupcanom vrpcom i suludim snom jos uvijek o Velikoj Srbiji. Znano je da je SDS RS i drzavno i politicki povezana specijalnim vezama sa DSS sto se ocituje u ukupnoj politici. S njima ruku pod ruku je SPRS, na istoj osnovi povezana sa SPS. Zamrseno klupko pocinje da se odmotava. Taj cvor treba da razrijese predizborne i izborne akcije. Ne desi li se to, Bosna i Hercegovina ce ostati u sopstvenom mraku.
S tim u vezi interesantne su dvije opcije. Prva smatra da je Dejtonski mirovni sporazum opasno dirati i otvarati, jer bi se desila Pandorina kutija sto niko ne zeli. Drugi smatraju da je Dejtonski mirovni sporazum odigrao svoju ulogu, te je neophodna modifikacija. U protivnom, Bosna i Hercegovina ce postati apsolutno nefunkcionalna drzava. Jer, RS izigrava drzavu za sebe, u svakom federalnom ministarstvu djeluju po dva ministarstva, pa tako u deset entiteta, te u distriktu. Ko ce to sve izdrzati i placati. Ustavne promjene o konstitutivnosti naroda daju zracak nade. Nije problem ukinuti FBH, vec RS. Hamletovski receno, za BiH je sada ili nikada BITI ili NE BITI. Uostalom, tu je Pedi da sve sredi. Bauk zvani lord Esdaun usao je na sva vrata, u sve pore zivota. S druge strane Drine pocinjemo kao ptica Feniks.

Lazar Manojlovic

Susedi: Desnicarska kultura ili ne... «

» Susedi: Joanidis i Vertilis

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar