'umor u glavi

Vodvilj vlasti

U jednoj kafanici, u nekoj banatskoj palanki, stoji natpis: KLOZET NIJE DALEKO - AKO KRENES NA VREME. (Pricu mi je ispricao komsija-agronom, dok sam zurio na autobus kod "Malog Raja".)
Ova seretska pouka moze se primeniti i na reforme u zemlji Srbiji - sa njima se nije krenulo na vreme (ako se uopste krenulo) i rezultat je onaj koji se mogao predvideti - nesnosljiv bazd.
Za vladu g. Djindjica moze se reci da joj, kako je govorio Dusko Radovic, "vec tece odjavna spica". Dusko Radovic je to govorio za sebe, ali ovoj vladi nedostaje talenat samorefleksije. Dalo se to videti na nedavnoj sesiji srpskog parlamenta povodom rekonstrukcije - popune vladinog tima. Koja revija govorljivog i gorljivog samoodbranastva i fatamorganâ ispod jorgana nabacenog preko glave! Ova vlada - brzo se to ocitovalo - pokazala je veliku vestinu i revnost kao ucesnik u pozoristu vlasti, a skoro nikakvu na sceni stvarnog zivota gradjana. Danasnji vlastodrsci misle da se vlast ne zadrzava dobrim potezima u ekonomskoj sferi, vec nadgornjavanjem politickih takmaca, vestim replikama i gegovima na njihov racun i, svakako, pogodnom dozom intriga - vodvilj vlasti ne ide bez tog zacina.
Djindjiceva vlada ne samo da nije uspela da stvori milje za razgovor preduzetnickih sila vec je svojom smusenoscu i plitkoumnim doktrinarstvom uspela da ugusi i onu energiju golog prezivljavanja koja je postojala u vreme dedinjskog Hazjaina. Sve to u ime sumanutog cistunstva ("borbe protiv sive ekonomije") jer je g. Djindjic, u nekoj bajci, cuo da "mnogi na buvljaku zarade i po pedeset hiljada". Zalosno je da predsednik vlade nista ne zna o stvarnom zivotu u zemlji Srbiji. Ostavljamo ga zato na vodviljskoj sceni vlasti na kojoj se, ocito, bolje snalazi.

Derikoza i kozoderka

Boza Derikoza smislio je novi nacin za namicanje para u drzavnu kasu. Onomad je najavio novi zakon o duvanu i dusebrizne mere za zastitu zdravlja objekata svog derikostva. Vlada mora misliti o zdravlju svojih gradjana, zato ce novim zakonom biti zabranjena proizvodnja jevtinih cigareta, pojasnio nam je na svom losem srpskom jeziku gospodin Boza. Bas simpatican momak taj g. Djelic. Skoro da mu covek poveruje da je rec o brizi za zdravlje naroda, a ne o tome da je drzavna zarada od krdza-cigareta mala. Kad neko zeli da se truje - neka drzava od toga ima vise vajde.
Derikozi se odnedavno pridruzila i jedna kozoderka. Novopostavljena (i dosad nepravedno zapostavljena) ministarka za energetiku najavila je novo, debelo, poskupljenje struje. Novi kasapi pod rep kolju. Istog dana kad je naimenovana iznela je svoje objasnjenje za stavku iz racuna za struju koju svi placaju, a niko ne razume, a koja se zove "angazovana snaga". Fantomsku "angazovanu snagu" uporedila je sa sirinom vodovodnih cevi i brzinom dotoka vode. Da bi imali vise vode moramo platiti skuplje, sire cevi. Poredjenje bas ne pije vodu, ali ministarka je objasnila, sa samozadovoljnim smeskom: "To sam jutros smislila!" Kakva revnost u sluzbi cerupanja naroda. G. Djindjic voli da se sluzi poredjenjima, ministarka za energetiku je njegov "izbor po srodnosti". Vazna su slikovita objasnjenja i narod ce sve progutati. Struja je, uostalom, za taj narod jos uvek neki nadnaravni fenomen, a nadnaravno, naravno, nije merljivo - placaj koliko ti odrezu.
A simpaticna gospodja Kori? Svakoj vlasti potrebni su cinovnici koji ce kvazilogicno i slikovito opravdavati svaki novi namet na vilajet. Novopostavljena ministarka nema nameru da ikada vise bude nepravedno zapostavljena i svakako ce, bas kao i ministar Djelic, postati medijska zvezda. Simpatican narod, simpaticna vlada, simpaticni ministri.

O srpskoj duhovnosti

"Gracanice, da nisi bar od kamena

da bi se mogla na nebo vazneti!"

Ove stihove poznatog srpskog pesnika BK televizija opremila je kao spot koji vrti svakog dana kao neki znak svog prepoznavanja.
Ovi stihovi su za njih primer "srpske duhovnosti". Koju oni nastoje da sire, uz pomoc pateticnih glumaca i pateticne muzike. Ali sva patetika ne moze prepokriti vapijucu prizemnost i antiduhovnost ovih stihova (koja korespondira sa istim znacajkama pesnikovog mecene).
Za pevaca ovih stihova su fizicke datosti materijala od kojeg je sagradjen manastir (masa kamena, njegova tezina, voluminoznost blokova i, naravno, sila gravitacije) prepreke koje onemogucavaju vaznesenje manastira na nebesa. Kad bi Gracanica bila od nekog laganijeg materijala (od balze ili od stiropora, na primer) vaznesenje bi bilo lasnije.
Nisam neki strucnjak za vaznesenja (a i Mirka Djordjevica nisam video nekoliko nedelja) ali laicki se pitam da li bozanskom vaznesenju moze na putu da stoji bilo kakva fizicka, materijalna datost? Ostavljam ovo pitanje BK televiziji da ga iskoristi u svom kvizu od tri miliona dinara.

Miodrag Stanisavljevic



Hronika: Pretplata i prodaja «

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar