Dogadjanja

U medjuvremenu

U proteklih mesec dana politicka scena u SRJ postala je jos difuznija i konfuznija. Da ovo nije tek nedarovito igranje recima, svedoci niz dogadjaja. Od formalizacije oduzimanja poslanickih mandata clanovima DSS do Sestog vanrednog kongresa SPS koji je osnazio podelu u ovoj stranci.
S druge strane, ima i nekih udruzivanja (drustvo za Vidovdanski sabor, te ulazak stranaka Vulina i Vucelica u SPS).
Desile su se i neverovatne stvari: ubijen je jedan policijski general, a jedan vojni general je ukazom smenjen (sto je bilo tesko zamisliti pre godinu dana).

Drzava na mukama

U ovom balkanskom haosu relativnim uspehom moze se pohvaliti jedino Havijer Solana koji je opet u Beogradu brifovao celokupnu ovdasnju politicku elitu. Tako je stvar sa sastavljanjem ustavne povelje krenula, pa se opet ovdasnje delegacije pravnika i politicara sele diljem nase komplikovano skrojene domovine. Sva tri parlamenta su predlozila svoje ljude u ovu komisiju i, iako nije bilo zajednickog ustavnog koncepta, oni su premijeru Djindjicu poslali sve svoje potpise na jednom "jelovniku".
U velike drzavne poslove svakako spada i sastavljanje crnogorske vlade. Tu je i odluka predsednika Kostunice (24. 06) da ukazom smeni generala Pavkovica, nacelnika Generalstaba VJ, kojom je, kaze, potvrdio svoje staro pravilo da niko nije iznad drzave. Djindjic je negodovao zbog ove promene predsednikovog stava, ali je bilo i onih koji su to pozdravili kritikujuci ga zbog "oklevanja". Najvise je sebe branio sam Pavkovic koji je zaboravio na svaku vojnicku pokornost, otvoreno kukajuci zbog gubitka polozaja i odlaska u penziju. Strani mediji su pisali o odlasku "poslednjeg Milosevicevog coveka", a NATO je ovu odluku nazvao pravom.
Zbog oduzimanja poslanickih mandata Srbija je dobila DSS vladu u senci (7. 06), ciji je predsednik Dragan Marsicanin.

Baticev zakonik

Jedna od najvrucih tema je nepotvrdjena istraga italijanske Direkcije za borbu protiv mafije protiv crnogorskog predsednika Djukanovica koji se, kako pisu italijanski mediji, tereti za "mafijasko udruzivanje". Djukanovic je nagovestaje istrage protiv njega nazvao besmislenim i uperenim protiv ostvarivanja interesa CG i njene politike.
I dalje je enigma zasto je ubijen general Bosko Buha (11. 06), covek koji je, kako se tvrdi, odbio da puca u kolubarske rudare.
Problem zlocina i pocinioca najteze je eskalirao u odnosima izvrsne i sudske vlasti u Srbiji. Premijer Djindjic i ministar pravde Batic su zestoko (i javno) napali sudije (na svim nivoima), optuzujuci ih za nerad i nesposobnost. Prepirka je iz delimicno zatvorenog presla na otvoreni teren i preplavila sve medije. Sudije se nisu dale i kritikovale su novu vlast.
Ipak, s obzirom na stanje u sudovima, desila se jedna gotovo neverovatna stvar: Dragoljub Milanovic, nekadasnji direktor RTS-a, osudjen je 21. juna u Okruznom sudu u Beogradu na deset godina zatvora, zbog nepostovanja naredbe o izmestanju lica i stvari.
Ako je i ima, pravda je zaista suvise spora, pa je tek sada pocelo prvo domace sudjenje za zlocine. U Prokuplju se sudi bivsem rezervisti VJ, za zlocine pocinjene nad albanskim civilima. Grejem Bluit, zamenik Karle del Ponte, je, ucestvujuci u Beogradu na konferenciji o Haskom tribunalu, najavio otvaranje istraga za jos stotinak sumnjivih, do kraja 2004. godine.
Milosevic je, uprkos kratkotrajnom nazebu, nastavio svoju odbranu-samoobmanu, pa je ispitivao Viljema Vokera i zasticenog svedoka K6.

Ministarkin udar

Iskljucen je i jedan ministar "na struju", a dosla je gospodja koja je odmah najavila pedesetprocentno poskupljenje i svoju veliku zelju da "sto pre potrosacima objasni o cemu se tu radi". Kori Udovicki (Jejl, MMF) bice slaba uteha gradjanima Srbije ukoliko se sve zavrsi na boljem objasnjavanju zasto struja mora da poskupi.
U sliku nasih ekonomskih perspektiva svakako spada i potraga za blagom, koje su nam oteli i odneli nasi nesavesni vladaoci. Poslovna i poslovicno rezervisana prema ovakvim zahtevima, Svajcarska nam je konacno odala cak i neke poslovne tajne. Obelodanjeni su podaci o racunima tri ovdasnja tajkuna zbog cega ce najmanje jedan od njih prestati da se razmece parolama da je u vreme sankcija ovde malo falilo pa da se osecamo kao u raju.

Umesto epiloga

Ali, nije sve bilo tako komplikovano. Kostunica je posle duzeg vremena napustio zemlju (naravno samo na dva-tri dana i to vrlo ozbiljnim povodom). Naime, u Sloveniji je odrzan Samit sefova drzava regiona srednje Evrope u koji smo i mi nekako upali. Tu su se, 1. juna, sreli posebnim povodom (potpisivanje Izjave), nas i hrvatski predsednik.
Ubrzo je u Beogradu, u zvanicnoj poseti, boravio slovenacki predsednik Drnovsek, a bilo je i nekoliko samita na nivou ministara. U Centru "Sava" je, u organizaciji Svetske banke, odrzana Druga skupstina NVO centralne Evrope, Rusije i Turske, a na Cetinju je pocelo Cetvrto cetinjsko bijenale likovnih umetnosti.
Nevesele vesti o pravom stanju ljudskih prava u Srbiji javnosti je ponudio JUKOM koji tvrdi da ovde i dalje postoji policijska tortura i to posebno u Vladicinom Hanu, Leskovcu i Surdulici.
Dvadeset osmog juna odrzana su u Beogradu dva mitinga: prvi na Trgu Republike, u organizaciji SPS-a a pod geslom "Protiv Haga, za izbore", a drugi pred Saveznom skupstinom, u organizaciji SPO, SD, NDS, pozarevackog Otpora, nezavisnog sindikata policajaca i Studentske desnice, s parolom "Trazimo izbore"; na prvom se okupilo nekoliko hiljada a na drugom vise hiljada pristalica.

Nastasja Radovic

Zbivanja: Medjunarodno pravo i drzavne granice SRJ «

» Dogadjanja: Vezbanje verbalne strogoce

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar