Dogadjanja

Hiperprodukcija proroka

U mnogim svojim spisima N. Velimirovic - koga palanacki duhovi danas nazivaju u svojim doktorskim radnjama "kvintesencom srpskog uma" - ljuto kune dekadentnu Evropu kojoj nema spasa jer je postala "nerotkinja proroka". Mozda slavni propovednik mnogo i ne gresi jer odavno nigde pravih proroka ili vizionara nema. U dnevniku Politika - 23. 06. 2002. - srecemo jedan dobar izvestaj iz Kremana koji nam kaze da kod nas, srecom, nije tako. Prema tom izvestaju Kremna nadomak Uzica su bezmalo drevni Izrailj sa svojim slavnim prorocima, velikim i malim, kojih, kao sto znamo, ima ukupno devetnaest. Jevreji su bili pametniji i postovali su velike vizionare, ali su bili predvideli i surovu meru kamenovanja laznih proroka. Kremna su selo "ciji se stanovnici ponose svojim prorocima" i obnavljaju dom Tarabica, podizu spomenik koji ce biti osvecen krajem meseca, ako se nadju sponzori jer selo pohodi i po nekoliko hiljada ljudi. A sve to znamo i iz Kremanskog prorocanstva - koje su dopisali ministar Lecic i knjizevnik Kovacevic - sa kojim se na cudan nacin postupa - o cemu je Republika pisala baveci se tim fenomenom. Nas aktuelni drzavni poglavar g. V. Kostunica je tu bio docekan od proroka 12. 09. 2001. i bio upozoren sta valja ciniti da mu vladavina "srecna bude". Izvestac ne propusta da kaze da je famozno prorocanstvo pisano u kancelariji Dispozicionoga fonda doma Karadjordjevica jer se jednom tu kralj Petar bio sakrio "u buretu" bezeci od potere.
Bilo kako bilo, ponovo se oseca neka potreba za prorocima kao i u vreme Milosevica.
Ali muke proroka i muke s prorocima su mnogo vece i nije lako razlikovati prave od laznih. Na vrednosnoj skali koju uspostavlja Isus - u jevandjelju po Marku 6. 4. - oni nisu pouzdani jer niko ne moze biti prorok u svom zavicaju. Taj Isusov izraz potvrdjuju i drugi jevandjelisti i on je poslovicno poznat. Nasi proroci ne samo da su u svom zavicaju, vec ih jasno prepoznajemo i po njihovoj dinastickoj ili partijskoj pripadnosti i poreklu.
Fenomen kojim se bavi - opsirno i solidno - izvestac pomenutog lista o ovom nasem i dalje sludjenom vremenu govori dosta.

M. Dj.

Dogadjanja: Vezbanje verbalne strogoce «

» Dogadjanja: Ratnicki eros

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar