Sta citate

Pavle Rak, "Nacionalisticka internacionala", Forum pisaca, Beograd 2002, str. 106.

Panorama zla

Najnovija knjiga Pavla Raka, istaknutog filozofa i vrsnog znalca prilika u savremenoj Rusiji, problematizuje drugu stranu prilika u ovoj velikoj zemlji, cesto manje vidljivih koje se, pre svega, odnose na ruski neonacizam koji nikako nije jednoznacan: naime, on je kombinacija najrazlicitijih ideologija ekstremne levice, desnice, pravoslavlja, nacional-boljsevizma i monarhizma. Na ruskoj opozicionoj politickoj sceni pored Zjuganovljevih komunista, "liberalnih demokrata" Zirinovskog, da pomenemo samo one najpoznatije, deluju mnoge druge partije i partijice koje zajedno sa prvim dvema imaju samo jedan cilj: odvratiti Rusiju od evropskog puta i modernizacije i vratiti je na "nacional-patriotske" pozicije koje su ugrozile "demokrate u Kremlju olicene u Borisu Jeljcinu i Vladimiru Putinu". Rusija se mora prikloniti putu vracanja sebi, putu "evrazijstva" koji podrazumeva samodovoljnost i nemesanje s drugim narodima i rasama, zagovara pokret Evrazija na cijem je celu Aleksandar Dugin. Barkasov, lider partije Rusko nacionalno jedinstvo, otvoreno nastupa protiv Jevreja i govori o cistoti ruske rase: ... "imajuci u vidu da je za vreme vladavine antiruskih snaga koje su sprovodile istrebljenje i vestacku asimilaciju ruskog naroda, genofond ruske nacije pretrpeo ogromnu stetu, jedan od osnovnih zadataka buduce nacionalne ruske drzave bice cuvanje zdravlja i genetske cistote ruske nacije. Stupanje u mesoviti brak ili vezu koji nanose stetu genofondu ruske nacije bice krivicno gonjeno..."
I najrasprostranjeniji i najpostojaniji list ruske "patriotske opozicije" Zavtra, koji izdaje moskovski Savez pisaca, zagovara antisemitske i nacionalisticke ideje i bori se protiv zapadne demokratije i "atlantizma". U njemu saradjuju, kako nas iscrpno obavestava Pavle Rak, i neonacisti, komunisti, neopagani, ekstremno desni pravoslavci okupljeni oko lista Cornjaja sotnja, ali i devetnaestovekovni monarhisti koji se zaklinju u cara i pravoslavlje, a nista manje nisu prisutni ni nacional-boljsevici Eduarda Limonova, bas kao i komunisti Genadija Zjuganova. Svi oni tesno saradjuju u nekakvom po njih srecnom spoju monarhizma, militarizma, socijalizma i pravoslavlja. Stoga je bilo moguce da pravoslavni list Cornjaja sotnja toplo pozdravi izjave komunistickog generala Makasova koji se nije libio da u Dumi otvoreno istupa protiv Jevreja i govori o njihovoj "zaveri protiv ruskog naroda". Rak navodi kako ovaj list hvali patriotsko istupanje ovog generala koji shvata da Rusiji "preti opasnost od talmudskog jevrejstva kao nekada u doba carizma": "Ako je pogroma Jevreja i bilo u Rusiji", navodi ovaj list, "to je bilo samo zato sto su jevrejski teroristi pucali na crkvene litije, rugali se nasoj svetoj pravoslavnoj crkvi, nasoj veri tako sto su demonstrativno kacili krstove na pse, privezivali za njihove repove ikone i pustali ih da jure ulicama kako bi ljudi videli hriscanske svetinje kako se vuku po blatu". Stoga je ovaj antijevrejski list vise puta pozitivno pisao o borbi Palestinaca i najavio cak tesnju saradnju izmedju pravoslavlja i islama kao "dve bratske religije".
Spoj socijalizma staljinsko-breznjevljevskog tipa i nacizma vidljiv je u programu Nacional-boljsevicke stranke (NBP) pisca Eduarda Limonova, koji je naslonjen na tradiciju Hitlerovog pokreta dvadesetih godina, Staljinove kolektivisticke ekonomije i iskustva ekstremnih levicara iz Francuske okupljenih oko pokreta Action directe. Rasizam Zirinovskog, pak, najbolje je olicen u njegovim recima iz programskog govora njegove Liberalno-demokratske stranke: "Pravoslavlje ce samo onda postati drzavotvorna sila, kada u njemu umesto inorodnog bude nacionalni lik i aktivna nacionalna ideja. Pravoslavlje je stoga religija svih drzavotvornih Slovena i njihovih vecnih prijatelja." Naravno da taj nacionalni lik o kojem govori Zirinovski treba da bude ruski. Stoga ne cude naslovi iz novina tipa "Hristos i Staljin" (npr. u listu Sveti grad) gde je jedan djakon pravoslavne crkve najbiranijim recima poredio ovu dvojicu "vecnih i velicanstvenih".
Pavle Rak se u jednom od poglavlja knjige osvrce i na podrsku koju je vascela ruska opozicija (komunisti Zjuganova, Seljeznov, Baburin, nacionalist Barkasov, liberal Zirinovski, nacional-boljsevik Limonov, "evrazijsta" Dugin i dr.) tokom protekle decenije pruzala rezimu Slobodana Milosevica i ultradesnici (Seselju, Arkanu) i donekle nacionalisti Vuku Draskovicu. Naravno, u zvezde su kovani kao heroji Mladic, Karadzic, Krajisnik, Martic i drugi ratni zlocinci. Petooktobarske promene izazvale su pravi muk medju ovim grupacijama, narocito kada je proevropska vlast u Srbiji i Crnoj Gori najavila prikljucenje evroatlantskim integracijama. Taj sok je, medjutim, bio kratkotrajan, sada se ruski patrioti i nacionalna patriotska stampa (Zavtra, Pravda, Zemscina, Komsomolskaja Pravda i Sovjetskaja Rasija) ponovo okrecu porazenoj Socijalistickoj partiji Srbije, JUL-u, Srpskoj radikalnoj stranci i nadasve "hrabrom drzanju heroja Milosevica u Hagu". Takodje i pojedincima iste takve orijentacije u Srbiji daje se ogroman publicitet: porodici Zigon, Dragosu Kalajicu, Dragoslavu Bokanu, sahovskom velemajstoru Dragutinu Sahovicu, Kosti Cavoskom, Smilji Avramov, Mihajlu Markovicu, mitropolitu crnogorskom Amfilohiju i drugima. Tu se navode njihove misli o tome kako je Srbija "uprkos svemu i dalje ostala verna svojim pravoslavnim korenima i nacionalnoj tradiciji", kako je umesto "glatkog ulaska u kapitalisticku Evropu i konacnog srastanja sa kosmopolitskim zapadnim modelom, umesto povinovanja novom svetskom poretku, finansijskim mocnicima iz MMF-a, u Srbiji buknula ekspanzija iskazivanja nacionalne volje, nacionalnog pamcenja i samosvesti, a to je izvor budjenja svetih ideja: nacija, vera, tradicija i sloboda".
Knjiga Pavla Raka je dosad jedini pravi prirucnik o sarolikoj ruskoj opoziciji koja sebe deklarise kao patriotsku. Ona pruza izvesnu panoramu politicke scene u Rusiji koja umnogome korespondira sa nasom. Zbog toga ce ova knjiga naici na znacajno interesovanje kod citalaca.

Z. M.

Sta citate: Marifetluci advokata i sudije «

» Ponovo procitati: Sloboda, sigurnost i razum

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar