Home Page
Beograd, Godina XIV (2002)  Broj 290-291 1-31. avgust 2002.

 

 

Gaditelji

U modi su, ne tako davno, bili graditelji. Mada nije bas sve sto su izgradili bilo hvale vredno, iznenadjuju razmere razorne strasti s kojom su, nedavno, nahrupili rusitelji, ne prezajuci od bezobalnog nasilja, zlocina i pljacke.
Sada su u modi gaditelji, svega i svakoga. Od trenutka kada je, preokretom od 2000. godine, otvorena realna mogucnost stvaranja demokratskih institucija, najvise su na udaru politicari i sama politika. Opet su strasti toliko razuzdane da gaditelji, gacajuci po kaljuzi, i ne primecuju koliko rizikuju da u nju uvale i svoju, umisljenu, cistotu.
Mode su, po definiciji, promenljive. Neizvesno je, pak, kakav trag svaka od njih za sobom ostavlja, i kada i kako nastaje nova moda.

N. P.

 

 

Slobodan Stojilovic, Ptice

 

Sadrzaj

Svet i mi: Spokoj brata mog (Bojan Al Pinto-Brkic)

Zbivanja: Promjene – ciljevi i sredstva (Dzemal Hatibovic)

Pojmovnik: Evropska unija i medjunarodno pravo (Milan Sahovic)

Dogadjanja: U medjuvremenu (Nastasja Radovic), Nema demokratije bez gradjana (Dragos Ivanovic), Besudno stanje (D. I.), Crkveno-politicke igre bez granica (Mirko Djordjevic), Nespokojne mosti Lazareve (M. Dj.), Zene iz Jugoslavije u Americi (Snezana Jakovljevic), Monarhija na »ceki« (Ana Ilic), Pokusaj urbane rekonstrukcije ili san letnje noci (Dragan Jovanov), Panem et circenses (Bojan Gavrilovic), Haski i srpski apsurdi (Vera Rankovic), Ritualan ili delotvoran otpor (Olivija Rusovac), Vreme mraka (Dragan Miskovic)

Svakidasnjica: Velimir Ilic – nacrt jedne biografije (Ivan Zlatic), Kazivanja jedne balerine (razgovor s Anom Lecic)

Ogledi: (P)lutajuca vojska (Miroslav Hadzic)

Pravosudje: Da li se Drustvo sudija umorilo? (Zlatoje Martinov), Analiza Nacrta zakona o posebnim nadleznostima u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, Prokuplje nas opominje (Z. M.),

Dijalog: Tragovima jedne knjige (II) (Nebojsa Popov)

Sta citate: Gradjanski orman za knjige kao obrazovna institucija (Iz: Alaida Aman, Rad na nacionalnom pamcenju), Panorama zla (Z. M.)

Ponovo procitati: Sloboda, sigurnost i razum

Hronika: Pisma redakciji, Pretplata i prodaja

'umor u glavi: Srpski obor (Miodrag Stanisavljevic)

 

Arhiva

Yurope on-line communications
© 1996-2002 Republika & Yurope