Dogadjanja

Besudno stanje

Odluka Saveznog ustavnog suda da se DSS-u vrati 21 poslanicki mandat u Skupstini Srbije izazvala je, kako se i ocekivalo, burne i protivrecne reakcije. DSS je reagovao trijumfalisticki, tvrdeci da je to "istorijski dogadjaj", "pobeda prava" i da je odluka obavezujuca. Lideri DOS-a docekali su je "na noz", osporavajuci nadleznost Saveznog ustavnog suda, a samu odluku proglasili su nevazecom. Predsednistvo DOS-a je na sastanku odrzanom istog dana uvece (26. jula) preduzelo radikalan korak - DSS je i formalno iskljucen iz ove koalicije, sto prakticno znaci da ce Kostunicinoj stranci biti oduzeti svi poslanicki mandati u Skupstini Srbije.
Kako ce dalje da se rasplice ova mucna afera to u nasim zapletenim politickim prilikama tesko ko moze da predvidi. U prvim, uglavnom stranackim, oglasavanjima pominju se razni mogucni scenariji - jedni kazu da je ovom sudskom odlukom dovedena u pitanje legitimnost svih akata Skupstine Srbije donetih u toku ova skoro dva meseca bez prisustva poslanika DSS, drugi nagovestavaju ignorisanje odluke Saveznog ustavnog suda i obracanje Ustavnom sudu Srbije, treci slute da sve to moze da ubrza raspisivanje republickih parlamentarnih izbora.
Po svemu sudeci, neprincipijelna politicko-pravna natezanja, u kojima sem politicara ucestvuju i pravnici, nastavice se i sledecih dana sa krajnje neizvesnim izgledima na ishod, ukoliko nekakvog valjanog ishoda uopste i bude. Cinjenica da se upravo nalazimo usred predsednicke izborne kampanje dodace samo jos vise licne i stranacke strasti ovom sukobljavanju, jer iz iskustva znamo da nijedna nasa partija nije spremna da zrtvuje ni gram svoga zamisljenog prestiza za bilo koje zakonsko nacelo.
U javnosti, medjutim, novonastalo stanje, ma koliko da produbljuje stare zebnje, ne dozivljava se kao nesto neocekivano. Svi smo mi vec mesecima svedoci ubrzane i zabrinjavajuce degradacije Narodne skupstine, poslanicke neodgovornosti i raspojasanosti, nasilja, stranacke samovolje i uvredljivog prenebregavanja volje biraca.
Kada se Ustav i zakoni pretvore u puki stranacki marketing, sto je kod nas u velikoj meri uhvatilo maha, onda divlja borba za golu vlast postaje aksiom politickog zivota. Ako svaka stranka u ovom aktuelnom sporu bira svoj sopstveni sud, kao neku svoju stranacku filijalu, onda nam samo ostaje da se zapitamo dokle ce nas dovesti ova zastrasujuca relativizacija pravde. Tamo gde prestaje normalna drzava pocinje besudno stanje u kojem ne samo da gradjani gube sve, nego i raspomamljene stranke ne dobijaju nista.

D. I.

Dogadjanja: Nema demokratije bez gradjana «

» Dogadjanja: Crkveno-politicke igre bez granica


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar