Dogadjanja

Monarhija na "ceki"

Princ Aleksandar Karadjordjevic, koji u javnom mnenju slovi kao prestolonaslednik (nepostojeceg prestola), na Vidovdan je formirao svoj novi organ, Krunski kabinet (pored vec postojeceg Krunskog saveta i Krunskog veca). Mediji sve cesce prate njegove aktivnosti - od dobrotvornih, preko politickih, do estradnih (prijemi, zabave, posete). Sve vise se podgreva i prica kako princ uziva podrsku SAD i Velike Britanije i da se tim "kanalom" moze ocekivati znatan priliv kapitala.
To sto princ, i njegovo neposredno okruzenje, "navija" za monarhiju, cak i kada ne prija "republikancima", ne dovodi u pitanje njegovo (njihovo) pravo da propagira(ju) monarhiju. Izvesne zabune, pak, nastaju kada u takvoj propagandi ucestvuju i oni koji za medije vaze kao liberali i "mondijalisti". U tom smislu, Politika (8. jula) pridaje posebnu vaznost tome sto je predsednik Politickog saveta G17+ Predrag Markovic postao clan Krunskog saveta, koji na istom mestu veli da "posto je demokratija dobila krunu, sada je na redu on" (princ, "prestolonaslednik"). Jednom drugom prilikom (16. jula), na drzavnoj televiziji, novi clan Krunskog saveta izjavice ("obnarodovati") da "monarhija postoji". Zbunjuje, takodje, barem one koji ozbiljno shvataju liberale i liberalizam, da bas iz tih krugova, prilikom kandidovanja jednog od najpopularnijih liberala Miroljuba Labusa za predsednika Srbije, naglaseno mesto u startu izborne kampanje dobija nareceno kumstvo njegovih predaka, po majcinoj liniji, sa Drazom Mihajlovicem (Vreme, 18. jula). Ni to, medjutim, ne mora da izgleda previse cudnovato, jer s populizmom racunaju svi oni koji po svaku cenu nastoje da pridobiju sto veci broj glasaca. Zabrinjava, ipak, da i skolovani ljudi, cak i profesori univerziteta, nastoje da podidju masama isticanjem svog nacionalnog korena (Kostunica se nije libio ni veze s "prorocanstvima" Tarabica, a, eto, Labus se hvali kumstvom sa "Cicom").

 

Zabrinjava, i ako niste uvereni republikanac, nesto vaznije od inace razumljivih nastojanja aktera razlicitih uverenja i ideologija, pa i monarhista. A to je sve napadnije stanoviste po kojem gradjani ove zemlje, i narod, nisu u stanju da slobodno i u demokratskoj proceduri izaberu oblik drzavnog uredjenja, pa i monarhisticki, nego da im se ono moze nametnuti ili, naprosto, "pasti s neba" (uz blagoslov SPC i vrhova VJ). Nista im, izgleda, ne smeta ni to da racunaju, izgleda, sa nekim novim haosom iz kojeg bi se "spas" potrazio u monarhiji. Kao privilegovani lovci koji na "ceki" cekaju lovinu, a to je, u ovom lovu, vlast koja se "kotrlja ulicama", monarhisti i monarhofili vrebaju zgodan trenutak da ostvare ono sto, sve ociglednije, hoce i to jos proglase vrhunskim "nacionalnim interesom".

Ana Ilic

Dogadjanja: Zene iz Jugoslavije u Americi «

» Dogadjanja: Pokusaj urbane rekonstrukcije ili san letnje noci

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar