Dogadjanja

U okviru programa »Zensko liderstvo«

Zene iz Jugoslavije u Americi

U periodu od 16. juna do 1. jula cetrnaest zena iz Jugoslavije, clanica politickih partija i nevladinih organizacija, boravilo je u Filadelfiji i Vasingtonu. Program "Zensko liderstvo" podrzala je americka vlada

Zvanicni deo dvonedeljnog boravka u Americi poceo je posetom Centru za revitalizaciju, u kojem upoznajemo Noru, Debi, Lusi i Dzefa... Oni grade kuce za siromasne zene, mahom Latino i Afroamerikanke. Tokom prosle godine izgradili su 80 kuca. Nora nas vodi u jednu takvu kucu kod Latinoamerikanke. Kuca je prepuna andjela. Kakav kic, pomislim u trenutku kada nam Dzuli, koordinatorka programa "Zensko liderstvo" i nasa domacica u Americi, kaze: "Ona skuplja andjele". "Koliko ih imate?" pitam. "Ne znam", odgovara zena. "Neki su jos u kutiji, nisam ih raspakovala." Ova Latinoamerikanka ima dva ziva andjela: sina i cerku. I zelju da kupi sopstvenu kucu.
U utorak, 18. juna, turistickim autobusom obilazimo grad. Dzojs Vilkerson, sefica kabineta gradonacelnice, podseca nas da je Filadelfija kolevka Amerike. Osnovana je 1680. godine. Spanski je drugi sluzbeni jezik, jer gotovo polovinu stanovnistva cine Latinoamerikanci.
Sledi susret sa gradonacelnicom Dzeni Blekvel koja nam, odgovarajuci na nasa pitanja, izmedju ostalog kaze da izlazak na izbore u Americi nije veliki i, potom - sa poslovnim zenama. Donin americki san - od cistacice u boljim kucama do vlasnistva nad firmom "Team clean" koja odrzava cistocu u 55 ustanova ukljucujuci i gradsku skupstinu - trajao je 16 godina. Valeri ima lanac hotela, Rene je republikanka na vaznoj poziciji i poslovna zena...
U prostorijama zenskog pravnog projekta Kerol Trejsi, advokatica, iznosi podatke o silovanjima: od 3100 silovanja prosle godine na podrucju Filadelfije vise od 600 slucajeva nije istrazeno. Silovanje je zlocin koji se najredje prijavljuje.
Uvece, u kineskom restoranu, gosce smo na veceri kod Ajde Cen, sudinice. Interesuje je cime se konkretno bavimo, pomaze nam u izboru hrane, uci nas da upotrebljavamo stapice.
"Ovo je grad!", rekla je Emina iz Nove Varosi kad smo, mimo programa, same, uz pomoc Jelene, jedne od cetiri prevoditeljke (ostale su Natasa, Keri i Dia) iz podzemnog perona autobuske stanice, u subotu 22. juna popodne, izronile na Petu aveniju u Njujorku.
Empire state building, Times square i povratak u Filadelfiju. Posle ce me prijateljice i prijatelji pitati jesam li videla srusene bliznakinje. A Kip slobode? Objasnjavam da je Menhetn ogroman, da Kip slobode nije na Menhetnu.
Nedelja je dan predvidjen za preseljenje u americke porodice. Katarina iz Beograda ide kod Marsi, Nislijka Ana kod Dzordzen, asistentkinje programa "Zensko liderstvo", dve zene, Elviru iz Bijelog Polja i Branku iz Budve Dzuli "uzima" kod sebe. Emanuela iz Seleusa, Radmila iz Podgorice i Vukica sa Cetinja idu u paketu, kao trojka... Zulfija iz Ulcinja i Verica iz Kolasina su jos jedan par... Leskovcanka Snezana i Aleksandra iz Arandjelovca smestice se kod Vansa i Barbare. Melaniju iz Novog Sada i mene Dzuli "dodeljuje" Dzonu i Dzen. Nasi domacini pisu stihove, pevaju... Kao clanovi kvekerske mirovne organizacije puno putuju. U Jugoslaviji nisu bili, ni ovoj ni onoj. Odlazimo u Vasington. Posecujemo Emily's List, organizaciju koja podrzava zene, iskljucivo kandidatkinje Demokratske stranke. Emily's List postoji 17 godina i najveca je organizacija za doniranje kandidata u Americi... "Zene na izborima", kaze Brit, direktorica organizacije, "imaju vise sanse ako im je protivkandidat muskarac koji se prvi put kandiduje za odredjeno mesto".
Sutradan smo kod "Zena u internacionalnoj sigurnosti". Dzuli objasnjava da je njihova glavna aktivnost promovisanje zena strucnjaka, a najveci "uspeh" Kondoliza Rajs.
Do kraja boravka u Americi upoznacemo urednike i urednice (dve) iz Philadelphia Enquirera, novine koju nam je sobarica svakog jutra ubacivala ispod vrata... Videcemo kako radi izborni stab Eda Rendela, demokratskog kandidata za guvernera, po drugi put (kampanje traju godinu dana)... Impresionirace nas razgovor sa sudinicama... Susrecemo se sa vodecim ljudima neke ekoloske organizacije ciji je budzet 7 000 000 dolara godisnje. I druge vece nevladine organizacije imaju slicne budzete.
Pretposlednjeg dana boravka u Americi, u Zenskom Pen centru, Anu Rao objasnjava medijatorstvo kao posredovanje u konfliktima.
Okolina Pen centra ne izgleda konfliktno. Puna je zelenila, kuce su divne, starinske... Miran kraj. "Pogresno", kaze Eli koju smo vec upoznale na radionici o gradjenju koalicija, koju je vodila zajedno sa Glorijom. "Pen centar je nastao 1973, kao neka vrsta reakcije na brojna silovanja."
Prilikom evaluacije predlazemo Dzuli vise radionica za ubuduce. I kazemo da je program bio naporan. I pretimo da cemo od 7. do 17. septembra, kada nase americke poznanice budu boravile kod nas, u Jugoslaviji, uzvratiti istom merom. I treba, kaze Dzuli, smejuci se dok se oprastamo na aerodromu.

Snezana Jakovljevic

Dogadjanja: Nespokoj mosti Lazareve «

» Dogadjanja: Monarhija na »ceki«


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar