Dogadjanja

Ritualan ili delotvoran otpor

Za sada se jos ne vidi kakav ce epilog dobiti skandal koji se dogodio na otvaranju izlozbe antiratnih fotografija Rona Haviva "Krv i med", kada je pretucen aktivista Gradjanskog parlamenta Srbije Ivan Zlatic. Ima pokusaja nevladinih organizacija i pojedinih politickih stranaka da se bar okupe, sto do sada nije bio slucaj, mada ostaje neizvesno da li ce to njihovo okupljanje biti ritualno ili delotvorno.
Predstavnici NVO i stranaka trebalo je da se okupe u zgradi Skupstine opstine Cacak, 23. jula, ali su naisli na (polu)zatvorena vrata gradske kuce. Naime, sekretar opstine je dosta neuverljivo pokusao da objasni da dopis kojim se najavljuje sastanak nije stigao do protokola, da nije zaveden itd... Okupljenima nije ostalo nista drugo do da se pokupe i podju u prostorije CeSID-a. Dok su cekali pred opstinom, neki "prolaznici" dobacivali su pogrdne reci okupljenima.
Sam tok sastanka bio je u najmanju ruku dvosmislen i provocira pitanje da li ce akteri demokratskih promena biti na nivou izazova radikalnih elemenata koji prete da preuzmu potpunu kontrolu nad civilnim i kulturnim poljem u Cacku. Ono sto uznemirava to je da skoro svi ucesnici razgovora u ekstremizme svrstavaju i aktivnosti Gradjanskog parlamenta Srbije. To nije otvoreno receno, ali je poruka bila jasna: ono sto radi GPS uznemirava duhove u gradu. A interes grada je da zivi u miru. U slicnom stilu je i saopstenje Doma kulture, u kojem se kaze da su rane iz bliske proslosti i suvise duboke da bi se bez ekscesa moglo govoriti o istini i pomirenju.

Ucesnici sastanka izbegavali su svim silama da se osvrnu na povod za sastanak - a to je zatvaranje izlozbe i batinanje Ivana Zlatica. To se, konacno, odrazilo i na tekst Deklaracije koju su ipak svi potpisali: Gradjanski parlament Srbije, Gradjanski parlament Cacka, CeSID, GSS, DHSS, cetiri romske organizacije. U Deklaraciji se, naime, ne pominje ni izlozba, ni Ivan Zlatic, ni povratak izlozbe u Dom kulture, a narocito je izbegnuto da se pomene opstinska vlast cija je nebriga za kulturu i demokratiju i ohrabrila nasilnike.
Dok je sastanak predstavnika NVO i politickih partija bio u toku, na gradskoj televiziji nastupao je gradonacelnik Velimir Ilic, koji je i ovu priliku iskoristio da napadne sve koji mu se odupiru.

Olivija Rusovac

Dogadjanja: Haski i srpski apsurdi «

» Dogadjanja: Vreme mraka

 


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar