Svet i mi

Spokoj brata mog

Bojan al Pinto-Brkic

Jedna od najbizarnijih ideja posle raspada Varsavskog pakta, 1991. godine, bila je da Savet bezbednosti preraste u neku vrstu svetske vlade. Njeni zastupnici pozivali su se na princip da svaka drzavolika zajednica ima legitimni monopol na upotrebu primerene sile u razumnim okvirima (dok to ne ugrozava druge), pa zasto ne bi imala i super-drzavolika, poput Ujedinjenih nacija, u duhu tek otkrivenog bratstva Istoka i Zapada. Da skratimo dugu pricu: lideri najvecih zemalja (koje tvore vecinu u svakom smislu) trebalo je da se dogovore kako ce upravljati svetom i koga treba eliminisati od onih koji im smetaju ili im jednostavno nisu simpaticni. Cak je sazvan i jedan samit u Njujorku, ali bez rezultata. Ocenjeno je da jos uvek nije sazrelo vreme...
Druga bizarna ideja realizovana je sredinom jula. Delujuci mimo nadleznosti, buduci da je jasno da Medjunarodni krivicni sud, uspostavljen Rimskim sporazumom, nikako ne moze biti pretnja nikome, osim mozda zlocincima, Savet bezbednosti odlucio je da ogranici pravo ovom sudu za povrede ljudskih prava, ratne i zlocine genocida, da vodi istragu protiv pripadnika mirovnih misija iz zemalja koje nisu pristupile sporazumu, u narednih godinu dana. Velike sile napravile su kompromis i preko Saveta bezbednosti izvrsile grub napad na integritet suda u cijem osnivanju i delovanju ne postoji nikakva uloga Saveta.
Jos je bizarnije to sto sada i de jure imamo temeljnu razlicitost ljudi pred licem medjunarodne pravde. Neko je u svojoj brzopletosti odlucio da bi, zarad nesposobnosti da se odbace americke ucene oko blokiranja rada mirovnih misija UN u kratkom roku, trebalo suspendovati gradjanski princip o bratstvu. Ako Amerikanci veruju da su posebni i da mogu menjati pravila, to se dâ tolerisati, ali dozvoliti im da to cine uvodeci sistem jednakih i onih koji su vise jednaki od drugih, pri tom gazeci institucije i procedure, naprosto je neoprostivo.
Reforma nekih medjunarodnih organizacija, cija je uloga promenjena u novom unipolarno-multipolarnom svetu, mora se odvijati uz opstu saglasnost, postovanjem izvesnih temeljnih principa i pracenjem vazecih procedura. Drugi nacin pati od nedostatka legitimiteta i legaliteta, a spokoj brata mog nije dostojna zamena.

Svastalice «

» Zbivanja: Promjene — ciljevi i sredstva


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar