Hronika

Vise od opstanka

Republika je godinama, narocito ratnih, hronicno brinula o svom opstanku, na tri ili sest meseci, ali se ipak odrzala skoro 14 godina.
Kada se pokretac i prvi izdavac, Udruzenje za jugoslovensku demokratsku inicijativu (UJDI), krajem 1990. godine preobrazio u razlicite projekte, politicke i nepoliticke, sva prava je preneo na Savet i Urednistvo lista. List je upisan u zakonom predvidjen registar 1991. godine, u Beogradu. A od novembra 2001. godine izdavac lista je novoosnovana Zadruga za intelektualne usluge RES PUBLICA.
Posle oktobra 2000, na periferiji grada (Banjica) popravljena je jedna baraka (uz stampariju), kao sediste lista, gde je planiran trajniji opstanak i razvoj. Sticajem okolnosti i voljom stecajnog upravnika (g. Tisma) jedne propale firme ("Jugoinvest"), na cijem posedu se ta baraka nalazila, ona je prodata, mimo naseg ucesca i znanja, nekom privredniku (g. Zimonjic) tako da je nas list ponovo postao beskucnik (a, kazu, da su na vlasti "nasi"!).
Oslanjajuci se na odlucnost urednika i saradnika, kao i na podrsku citalaca, te nasavsi izvestan oslonac u medjunarodnim istrazivackim projektima, obezbedili smo, barem do kraja ove godine, prostorije i minimalne uslove za normalan rad i dalje izlazenje naseg lista (videti promene u impresumu lista).
Zahvaljujemo svim saradnicima i citaocima, a narocito clanovima dosadasnjeg Saveta, na podrsci i saradnji.
Svakako, nas cilj nije samo da opstanemo, vec da i dalje ucestvujemo, mimo bilo cije i bilo kakve ideolosko-propagandne masinerije, u procesu demokratskih promena u nasoj zemlji, nadajuci se siroj i trajnijoj podrsci saradnika i citalaca.

Urednistvo

Hronika: Ucesnik i svedok promena «

» Hronika: Zadruga RES PUBLICA


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar