Dogadjanja

Bijeljinska srpska strana zla

Vise od deset godina u Bijeljini se cutalo o bijeljinskoj srpskoj strani zla. Naime, svi ucesnici i upuceni znali su za to, ali niko nije htio ili se nije usudio da o tome javno pise ili govori. Kao narucen dosao je i taj dan gdje se u Narodnoj biblioteci "Filip Visnjic" u Bijeljini, 4. jula 2002. godine, i o tome javno progovorilo. Naime, toga dana, na predstavljanju knjige Srpska strana rata u organizaciji Fondacije Hajnrih Bel, te priredjivaca zbornika Nebojse Popova i grupe saradnika, pred punom salom govorilo se o samom zborniku, ali i o zlocinima u Bijeljini, aprila 1992. Poznati bijeljinski predratni novinar Jusuf Trbic progovorio je rjecnikom cinjenih zlodjela u Bijeljini nad nesrpskim narodom 1-3. aprila 1992. godine kao uvertiri za opste zlo u Bosni i Hercegovini (o cemu je Republika pisala u broju 290-291, 1-31. avgust 2002, str. 47). Neskolovani, a nespretni novinari su na svoj nacin izvjestili javnost o tome sto je izazvalo opstu paznju. I novinar Trbic i udruzenje Bosnjaka Povratak i opstanak dali su demanti i upozorili na izvrtanje istine. Ali, ko cita i vjeruje u demanti. Kao rezultat svega toga ubrzo su kafic "Film" u centru Bijeljine, a u vlasnistvu Jusufa Trbica, posjetili opasni momci. Iz saopstenja Milke Ostojic, portparola CJB u Bijeljini, proistice da su cetvorica nepoznatih mladica demolirali istoimeni kafic, fizicki nasrnuli na konobara i tom prilikom mu nanijeli tjelesne povrede, a nakon toga porazbijali inventar. Intervencijom policije dvojica su identifikovana, a za ostalima se traga. I, kako se vec kaze, istraga je u toku. Danas je na kaficu navucena metalna zavjesa. Preskupa istina.

Medjutim, nacelnik bijeljinske opstine, ekstremni SDS-ovac, a u ovom gradu SDS vlada deset godina, kaze za BN TV, 10. septembra, da je Bijeljina najsigurniji grad u BH entitetu RS. Istovremeno, portparol OHR Zinaida Delic tvrdi i iznosi niz cinjenica o nedemokratskim zbivanjima u Bijeljini, da je Bijeljina u BiH najnesigurniji grad za zivot gradjana, a posebno povratnika. Istog dana, slicno tome ili isto izgovorio je i visoki predstavnik OHR za BiH lord Pedi Esdaun. Njegova poruka gradjanima BiH, izmedju ostalog, glasi: "BiH ne moze promijeniti proslost, ali moze buducnost. Zato, reforma ili propast!"
Uzimajuci ove dvije zvanicne izjave istovremeno sa izjavom nacelnika bijeljinske opstine gradjani Bijeljine najbolje znaju da nacelnik ne govori istinu.
Uz ova i druga dogadjanja u isto vreme u Bijeljini je otkrivena i afera sa Vazduhoplovnim zavodom "Orao". Obavjestajne strane sluzbe otkrile su njegovu saradnju sa Irakom. Ako se to dokaze, eto jos jednog zla i crne mrlje na ovaj entitet. I kao po nekom dobrom scenariju na sve ovo legla je i nesretna i nespretna studija o zlocinima u Srebrenici. Autori iste su Biro Vlade RS za odnose sa Haskim sudom i Dokumentacioni centar iz Banjaluke. Dokumenti su samo dolili ulje na vatru u krugovima medjunarodnih organizacija koje ga smatraju "razjareno skandaloznim i sramnim izvjestajem". Tim prije sto izvjestaj svodi zlocine na minimum, nesto slicno kao sto je to cinio Franjo Tudjman u odnosu na jasenovacki genocid.
Sve u svemu, od bijeljinske srpske strane zla pa do niza drugih, a pred izbore, mnogi vampiri nastoje da slobodno marsiraju. Puno je toga pod ovim bosanskohercegovackim nebom. I da ne zaboravim, tu je obavezno DSS sa Kostunicom sto mu dodje kao SDS. Puno brine o Srbima s ovu stranu Drine, a nas brine kad se on brine, jer nastavlja igre svog prethodnika.

Lazar Manojlovic

Dogadjanja: Haski tribunal: neprijatne price i teske istine «

» Dogadjanja: Nove statistike, stare politike


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar