Svet i mi

Osnovi mira, osnovi stabilnosti

Bojan al Pinto-Brkic

Izborna jesen vratila nas je realnosti. U regionu koji mnogi posmatraju kao skup spojenih sudova gradjani su redom okrenuli ledja politickim opcijama cija jedina demokratska legitimacija pociva u nacinu izbora (kod nekih cak ni u tome), a cije metode i kljucni potezi nisu imali veze sa demokratijom, niti su bili na tragu proklamovanog reformskog kursa. Gde god je postojala razumna alternativa ona je dobila znacajnu podrsku; gde god je nije bilo gradjani su tiho bojkotovali izbore. O tome bi trebalo da razmisle oni u koje smo jednom polagali nade. Uradili su tako malo...
Na ove izbore treba gledati pre svega kao na pocetak nove ere - ere u kojoj ce se odnosi izmedju suseda na Balkanu graditi na razumnim osnovama. Neprijatna pitanja, teritorijalni sporovi, tuzbe za agresiju, ekonomski i politicki (ne)sporazumi, ugladjeni nacionalizmi malih naroda: nista vise nece biti gurano pod tepih zarad imidza dobrih momaka u regionu. Naprotiv, neke ce se stvari sa ponosom iznositi. Sada svaka politicka opcija zna kolika je njena tezina, sto znatno suzava prostor za taktiziranje, i na unutrasnjem i na diplomatskom planu.
Drugi vazan korak napred je izlazak iz takozvanog "nultog perioda" - odrzani su prvi slobodni, fer i demokratski izbori, na kojima su pobedile snage koje, prema misljenju gradjana, garantuju stabilnost, bez obzira na razlicito poimanje te stabilnosti. Univerzalna dobitna rec bila je drzava, ali ne samo drzava kao vid zaokruzivanja teritorije ili istorijski cilj naroda, vec i drzava kao garant normalnog zivota, kao servis gradjana koji su se svesno odrekli dela svog suvereniteta u korist zajednice radi obezbedjivanja lakse egzistencije u modernom demokratskom svetu.
Treca stvar je gradjanska participacija u demokratiji i to je sigurno najbolnija tema. Apstinencija glasaca, nepoverenje u politicke stranke, institucionalna ili fakticka blokada gradjanskih inicijativa, problematicno izborno zakonodavstvo, borba za apsolutnu kontrolu medija, karakteristicni su za mlade demokratije. No, ovaj region, koji je nedavno izasao iz ere ratova i prigrlio neke vrednosti Zapada, mora napredovati brze uceci na iskustvu drugih.
Demokratija pociva na gradjanima i postoji radi gradjana. Svi ostali moraju se truditi da gradjani to shvate.

Svastalice «

» Zbivanja: Srpski izborni krugovi


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar