Home Page
Beograd, Godina XIV (2002)  Broj 296 1-15. novembar 2002.

 

 

Podozrenje

U razvijenim i stabilnim zemljama, gde se od izbora i ne ocekuju velike promene, upadljiva je apstinencija biraca. U nasoj zemlji, pak, gde se ocekuju bitne promene, apstinencija biraca zabrinjava.
Kandidati za predsednika Srbije, izgleda, nisu uverili nase drzavljane da donose pozeljne promene. Ni oni koji su u prvom krugu dobili najvise glasova nisu dobili podrsku, ni za pravne (Kostunica) ni za ekonomske (Labus)

 

John Jack Vrieslander, Portrait

 

promene. Izbori su propali jer na njih nije izaslo vise od polovine biraca. Ostao je na svom mestu sadasnji predsednik, koga ocekuju u Hagu, gde se vec nalazi bivsi predsednik.
Izgleda da sadasnji predsednik mnogima ne smeta, i da postoji povece podozrenje ne samo prema kandidatima i njihovim obecanjima, nego i prema bilo kakvim krupnijim promenama. Mozda ce neka ozbiljnija kriza podstaci zrenje drzavljana kako bi jasnije izrazili svoja ocekivanja a i sami preuzeli odgovornost za promene; i u vlastitom zivotu a ne samo na vlasti?
Tesko je poverovati da je gradjansko nepunoletstvo hronicno.

N. P.

 

Sadrzaj

Svet i mi: Osnovi mira, osnovi stabilnosti (Bojan al Pinto-Brkic)

Zbivanja: Srpski izborni krugovi (Dragos Ivanovic)

PojmovnikPostovanje obaveza – osnov medjunarodnog prava (Milan Sahovic)

Dogadjanja: U medjuvremenu (Nastasja Radovic), Afera (N. P.), Overena karta za Evropu (Lidija Jovetic), Nevolje s partnerstvom (Nebojsa Popov), Epilog i novi zaplet (M. Dj.), Trauma istine (Svetlana Spero), Dejanu Anastasijevicu nagrada »Dusan Bogavac« (D. I.)

Prevod: Imperija haosa (Alain Joxe)

Ogledi: Zdravstvo u vremenu tranzicije (Jelena Stanic)

Rat/Mir: Ruralno-urbani antagonizam u dezintegracionim procesima (Nijaz Musabegovic), Da li je na Balkanu moguce pomirenje (Vera i Ljubisa Vujosevic), Smokvin list (Vera Rankovic)

Pravosudje: Ratni zlocinci kao heroji (Zlatoje Martinov)

Susedi: Fatalna privlacnost nacionalizma (Pavle Radic)

Dijalog: Si réplica (Mirko Djordjevic), Ko su novi patrioti (Marinko M. Vucinic)

Sta citate: Repolitizacija tragicnog iskustva (iz Boris Buden Kaptolski kolodvor), Osobenosti Istocne Evrope (iz Filip Longvort Stvaranje Istocne Evrope)

Hronika: Pretplata i prodaja

'umor u glavi: Op! (Miodrag Stanisavljevic)

 

Arhiva

Yurope on-line communications
© 1996-2002 Republika & Yurope