Dogadjanja

Dejanu Anastasijevicu nagrada »Dusan Bogavac«

Ovogodisnja nagrada za novinarsku etiku i hrabrost "Dusan Bogavac" dodeljena je 28. X, u prostorijama NUNS-a, novinaru Vremena Dejanu Anastasijevicu. Prilikom odlucivanja o licnosti za dodelu nagrade, kako je objasnio Nebojsa Popov, ziri je pre svega cenio visegodisnji istrazivacki domet i hrabru rec Dejana Anastasijevica. On je u proteklih deset godina objavio veliki broj tekstova sa ratista gde su se i odigravali zlocini zbog cega je i sam bio ugrozen. Svedoceci nedavno pred Haskim tribunalom u procesu protiv Slobodana Milosevica, Anastasijevic je u stvari branio svoj novinarski angazman i objektivno izvestavanje. Njegovo hrabro i istinoljubivo novinarstvo deo je nase kulturne tradicije slobodoumne javne reci koja se - pocev od Dositeja Obradovica i Bozidara Grujovica, pa preko Svetozara Markovica i Jovana Skerlica - proteze do nasih dana.
Nagradu, koja iznosi 61 500 dinara, Dejanu Anastasijevicu predao je proslogodisnji dobitnik Zeljko Bodrozic, glavni urednik Kikindskih novina. U uzem izboru, pored Anastasijevica, bili su predsednica Fonda za humanitarno pravo Natasa Kandic, novinar Vremena Jovan Dulovic, novinar Danasa Bojan Toncic, novinar Politike Ivan Torov i advokat Srdja Popovic.
Ova novinarska nagrada dodeljuje se od 1991. u znak secanja na rano preminulog novinara Dusana Bogavca koji se beskompromisno borio protiv represije, a za demokratiju i posteno novinarstvo.

D. I.

Dogadjanja: Trauma istine «

» Prevod: Imperija haosa


© 1996 - 2002 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar